Pro kardinála Duku: Výzva od obětí sexuálního zneužívání v katolické církvi v ČR

11. 2. 2019 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

Kardinál Dominik Duka obdrží v ponděli výzvu od skupiny obětí sexuálního zneužívání v církvi, kteří v jeho důsledku vážně bojují se zásadními emocionálnímii a psychickými problémy.

Iniciativu vede Michal Štingl (bývalý manažer projektu Děti Země), který tuto věc zkoumá.

Štingl vysvětluje,  že se "prakticky neustále dozvídáme o dalších obětech, které většinou mají strach promluvit. Církev by měla pro začátek problém alespoň připustit," dodal.  

Zde je text výzvy, exkluzivně pro Britské listy:

 

"Vážený pane kardinále,

obracíme se na Vás v období před Summitem o ochraně dětí a mladistvých v církvi. Má proběhnout 21. - 24. února a českou část Římskokatolické církve zde budete zastupovat jako předseda České biskupské konference.

Vzhledem k výzvě mluvčího Svatého stolce Grega Burkeho k setkání účastníků summitu s oběťmi sexuálního násilí v církvi se Vás dovolujeme dotázat, jak tuto výzvu uskutečníte, zda se s oběťmi do plánovaného summitu setkáte.
 
Je nám známo, že  případy, které se nějakým způsobem řešily a vyšly na veřejnost, jsou pouhým zlomkem skutečného rozsahu onoho nežádoucího jevu, rozumějte - byly rozličnými způsoby utajeny, skryty či dokonce oběti byly zavázány mlčenlivostí pod přísahou na bibli.

Pro srovnání uvádíme nedávno zveřejněné informace o situaci v německé římskokatolické církvi. Zde vyšlo najevo, že dle církevních úředních záznamů se sexuálního zneužívání nezletilých a mladistvých dopouštěla nejméně 4 % duchovních. Další údaje podle tohoto výzkumu však byly zfalšovány nebo zničeny. Ze závěru studie vyplývá, že podobná praxe velmi pravděpodobně pokračuje.

Podle našeho názoru by stejně otevřeně měla k problému přistupovat i římkoskatolická církev v ČR zpřístupněním archivních materiálů, prací s oběťmi a pachateli a aktivním informováním veřejnosti.

Dokumentujeme případy sexuálního násilí na dětech, mladistvých i dospělých ze strany kléru, a proto bychom Vám byli vděčni za vzájemnou spolupráci ve veřejném zájmu."

 




 

0
Vytisknout
9878

Diskuse

Obsah vydání | 14. 2. 2019