Francie: Vlna antisemitských útoků vyvolává pohoršení

13. 2. 2019

čas čtení 2 minuty
Strom vysazený na pařížském předměstí na památku mladého žida umučeného v roce 2006 byl skácen. Jde o poslední v řadě nedávných antisemitských činů ve Francii.


Ilan Halimi byl unesen gangem, který požadoval od rodiny ohromné výkupné, protože věřil, že jde o rodinu židovskou, tedy bohatou.

Po třítýdenním mučení byl třiadvacetiletý prodejce mobilních telefonů nalezen u železniční trati na jižním předměstí Sainte-Genevieve-des-Bois. Zemřel během převozu do nemocnice.

V pondělí obecní zaměstnanci s úkolem připravit památník na každoroční připomínku zjistili, že strom vysazený na památku byl skácen a další částečně přeřezán. Policie případ vyšetřuje.

Poslední v řadě antisemitských činů vyvolává obavy z nové vlny antisemitského násilí v zemi, která je domovem největší židovské populace v Evropě.

Antisemitských činů vloni přibylo o 74 %, z 311 v roce 2017 na 541 v roce 2018. "Antisemitismus se šíří jako otrava," prohlásil viditelně pohnutý ministr Christophe Castaner nedaleko poškozeného památníku.

"Útokem... na památku Ilana Halimiho se útočí na republiku," dodal s ujištěním, že vláda bude jednat.

Během dvou separátních incidentů ve dvou dnech došlo k namalování hákových křížů na poštovní schránky s portrétem Simone Veilové a na okno bagelové pekárny v hlavním městě byl nasprejován žlutý nápis "Jude".

Vládní mluvčí Benjamin Griveaux narýsoval spojovací linii mezi graffiti a žhářským útokem z minulého týdne proti domu předsedy parlamentu Richarda Ferranda, z nějž jsou podezřelé "žluté vesty".

Avšak Gilles Abecassis, spoluzakladatel společnosti Bagelstein, tvrdí, že nevěří ve vinu protivládních demonstrantů.

V roce 2012 islamistický ozbrojenec zastřelil rabína a tři děti v židovské škole v Toulouse a v roce 2015 extrémisté hlásící se k IS zabili čtyři lidi v košer supermarketu v Paříži.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7700

Diskuse

Obsah vydání | 19. 2. 2019