Podmořské plyny mohou uspíšit proces globálního oteplování

15. 2. 2019

čas čtení 1 minuta
Světové oceány z hlediska globálního oteplování obsahují nepříjemné překvapení. Vyplývá to z nového výzkumu, který ukázal, že přirozeně nahromaděné uhlíkové plyny v rezervoárech na mořském dně již v minulosti unikaly a přispěly k rapidnímu přehřívání planety.


Vědci tvrdí, že před tisíciletími události na mořském dne natolik narušily atmosféru Země, že to vedlo ke konci doby ledové. Nové zjištění zpochybňuje dlouholeté paradigma, podle nějž oceánské vody během glaciálních cyklů samy regulovaly obsah oxidu uhličitého v atmosféře. Místo toho studie ukazuje, že geologické procesy dramaticky zhoršily uhlíkový cyklus a způsobily globální klimatickou změnu.

Pro dnešní svět může toto zjištění znamenat osudovou změnu. Podmořské zásobárny plynu uvolnily do atmosféry skleníkové plyny, když se oceány oteplovaly. A dnes se oceány opět ohřívají kvůli lidmi vyvolané změně klimatu.

Pokud opět začne unikat plyn z podmořských ložisek, může znamenat ohromný nový zdroj skleníkových plynů zesilující změnu klimatu. Přitom například velké ložisko v západním Pacifiku nedaleko Tchaj-wanu je jen o několik stupňů vzdáleno destabilizaci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7908

Diskuse

Obsah vydání | 19. 2. 2019