Trump kvůli své zdi vyhlásil vykonstruovanou "celostátní krizi"

15. 2. 2019

čas čtení 1 minuta
 

Donald Trump oznámil navzdory ostré kritice, že se rozhodl použít nouzových pravomocí a navzdory vůli amerického Kongresu prosadit výstavbu zdi na americko-mexické hranici.

V růžové zahradě Bílého domu Trump tvrdil, že nemá jinou volbyu neý vyhlásit státní krizi, aby mohl "vyřešit krizi ilegální migrace".

Potenciálně to znamená, že miliardy dolarů budou odkloněny od projektů vojenské výstavby a boje proti narkotikům. Rozhodnutí odsoudili demokraté a aktivisté. Někteří republikáni se vyjádřili, že to vytvoří nebezpečný precedens.

 

Toto rozhodnutí bude zpochybněno u soudů jednotlivými americkými státy a institucemi, které se obávají, že přijdou o federální finance anebo že Trump zneužívá svých pravomocí.

Trump očekává, že u Nejvyššího soudu vyhraje.

Ve čtvrtek schválily obě americké hlavní politické strany kompromis pro bezpečnostní opatření na mexické hranici ve snaze vyhnout se novému uzavření americké vlády. Avšak tento zákon poskytuje na stavbu zdi jen 1,4 miliardy dolarů, zatímco Trump chce 5,7 miliardy na financování jen asi 350 km zdi. Trump uvedl, že tento zákon podepíše, ale že bude usilovat o další finance pro stavbu zdi.

Mnozí se obávají, že Trumpa ovlivnili komentátoři v ultrapravicové televizi Fox News, kteří se mu posmívali za jeho údajné "zbabělství" a varovali, že kompromis by byl "Trumpův konec".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7213

Diskuse

Obsah vydání | 19. 2. 2019