Bavoři donutili stát zakázat praktiky velkozemědělství

19. 2. 2019

čas čtení 2 minuty


Petice v Bavorsku, požadující opatření na ochranu přírodních druhů, známá pod názvem "Zachraňte včely!" získala u veřejnosti tak velkou podporu, že donutila státní legislativu, aby zavedla opatření zakazující škodlivé praktiky velkozemědělství. Probudí se Češi a prosadí podobná opatření proti Babišovi?

 

Ekologické organizace, prosazující radikální změny zemědělských metod, proměnu více zemědělské půdy v louky a zajištění, aby třetina zemědělských statků v Bavorsku se během nadcházejícího desetiletí proměnila v organické podniky, získaly obrovskou podporu veřejnosti. Tisíce lidí demonstrovaly v ulicích v kostýmech včel a pořádaly soutěže o nejsilnější včelí bzučení. Karnevalová nálada zajistila podporu veřejnosti pro dlouhodobou politickou strategii bavorského státu na ochranu diverzity fauny a flóry a pro zlepšení habitatu hmyzu a ptactva, jejichž populace v posledních letech radikálně poklesla.


Opatření jsou zaměřena proti průmyslovému, monokulturnímu zemědělství, právě tomu, jímž ničí Českou republiku Andrej Babiš. Užívání pesticidů vede celosvětově k tak obrovskému poklesu počtu včel, že pěstitelé jablek v Číně jsou nuceni opylovat své kvetoucí jabloně ručně.


Organizátoři a voliči, kteří uskutečnili v Bavorsku tuto úspěšnou kampaň, nebyli jen hluční ekologičtí aktivisté. Byla to široká a rozmanitá koalice pokrokářů i konzervativců, kteří chtějí zachránit naše cenné ekosystémy před ničením průmyslovou zemědělskou praxí.  Byla to stejná kombinace pokrokářů a konzervativních ochránců přírody, která vedla ke zvolení Winfrieda Kreschmanna, prvního německého šéfa spolkového státu za Stranu zelených v Badensku-Württembersku, ve státě sousedícím s Bavorskem. Kretschmannova filozofie, že ekologická politika je klíčem k zachování existence zvířat i lidí, pomáhá k porozumění, proč hnutí na ochranu včel tak spektakulárně zvítězilo v konzervativním Bavorsku.

Kampaň v Bavorsku mimo jiné poukázala na velké problémy malých statků.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

 


 

0
Vytisknout
16039

Diskuse

Obsah vydání | 25. 2. 2019