Venezuela: Když zloděj křičí "Chyťte zloděje!"

25. 2. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Pokus venezuelské opozice dostat do země mezinárodní humanitární pomoc o víkendu skončil napadením konvojů vládními ozbrojenci. Ve městě Santa Elena de Uairen nedaleko hranice s Brazílií zemřeli nejméně čtyři demonstranti, stovky jich byly po celé zemi zraněny a část humanitární pomoci nedaleko města Cucúta - ještě na kolumbijském území - Madurovy jednotky zničily. Kromě toho Madurův režim v sobotu přerušil diplomatické styky s Kolumbií. Předseda Národního shromáždění a úřadující prezident Juan Guaidó vyzval mezinárodní společenství k vystupňování tlaku na Madurův režim. Zatímco však politická slabost kolumbijského prezidenta Duqueho a výhrůžky ultralevicové guerilly ELN sponzorované Kubou minimalizují vyhlídky na americkou intervenci z území tohoto souseda, Brazílie se staví odmítavě ke snaze USA zapojit do krize její ozbrojené síly nebo umístit na brazilském území vojáky U.S. Army. 

Když venezuelský režim neustále straší intervencí Spojených států, především je nutné nenechat se zmást jeho propagandou a tuto tezi i veškerá podpůrná tvrzení důsledně kriticky vyhodnocovat. Caracas není sám, kdo systematicky používá triku podsouvat oponentovi vlastní záměr: Kupříkladu Kreml stále dokola opakuje, jak je údajně vojensky ohrožován "agresívním" NATO, které ale v Evropě použilo vojenské síly jen jednou - a to již před 20 lety, navíc mimo "tradiční sovětskou sféru vlivu". Naproti tomu právě Rusko po mnoho let radostně vyvolává ozbrojené konflikty v Gruzii, Moldavsku či na Ukrajině. U maduristů se postup od Kremlu příliš neliší. Velkým satanem mají být sice USA, nicméně je to Caracas, kdo v současnosti destabilizuje mezinárodní řád vznášením územních nároků vůči sousední Guayaně nebo ozbrojenými provokacemi namířenými proti Kolumbii. Vidíme, jak Maduro viní USA ze záměru vyvolat válku mezi Kolumbií a Venezuelou, nicméně sám se chová přesně tak, jak by se nikdy nechoval, kdyby si válku nepřál a snažil se jí vyhnout. Útok jeho jednotek na mezinárodní humanitární konvoj u Cucúty proběhl na území Kolumbie a neexistuje pro něj žádné ospravedlnění - jak kromě levicové kanadské vlády k velké zlosti některých svých příznivců uznal i levicový uchazeč o prezidentskou kandidaturu za Demokratickou stranu Bernie Sanders. 


Ve skutečnosti je to právě režim v Caracasu, jenž v bezvýchodné politické a ekonomické situaci s nadějí pošilhává po ještě razantnějším využití obrazu vnějšího nepřítele k potlačení nepřítele vnitřního, případně po totální mobilizaci pod záminkou války. Válka by pro něj představovala jisté východisko, protože při propastných politických preferencích si rozhodně nemůže dovolit uspořádat férové volby. 

Byli to venezuelští ozbrojenci, kdo na kolumbijském území zaútočil na mezinárodní humanitární konvoj. 

Jedině pro fanatické a zaslepené věřící levičáckých sekt může takový útok představovat důkaz, že zlí američtí imperialisté se chystají zákeřně přepadnout mírumilovnou baštu socialismu pro 21. století. 

0
Vytisknout
10480

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2019