Švédsko předvolalo ruského velvyslance kvůli incidentu se stíhačkou nad Baltem

25. 2. 2019

čas čtení 1 minuta
Ruský velvyslanec ve Švédsku byl předvolán na ministerstvo zahraničí k podání vysvětlení, proč ruská stíhačka letěla ve vzdálenosti menší než 20 m od švédského letounu.


Mluvčí ministerstva Diana Qudhaibová sdělila televizi SVT, že ruský velvyslanec se v pondělí sejde s šéfem pro evropskou bezpečnostní politiku. Ministerstvo považuje incident za vážný. Ruský letoun jednal nevhodně a neprofesionálně, způsobem, který ohrozil leteckou bezpečnost," prohlásila Qudhaibová.

K incidentu došlo na druhé únorové úterý, když švédský průzkumný letoun byl na rutinní misi nad Baltem. Švédský letoun se nacházel v mezinárodním vzdušném prostoru mezi ostrovem Gotland a Baltem, když ruská stíhačka Su-27 vzlétla z Kaliningradu a přiblížila se k němu.

Podle plukovníka Anderse Perssona se pilot ruského letounu choval agresívně.

"Nejprve se přiblížili zepředu a vrátili se a umístili se velmi, velmi blízko - blíže než obvykle," prohlásil Persson. V jednu chvíli se Su-27 nacházel ve vzdálenosti menší než 20 m. "Urážlivé chování" mělo podle něj zřejmě signalizovat, že Rusko si nemyslí, že by švédský letoun "měl být tam, kde jsme byli".

Švédský ministr obrany Peter Hultquist označil incident za "nepřijatelný".

"Bylo to velmi zbytečné, provokativní a velmi nebezpečné," sdělit SVT.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5839

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2019