Země může být jen 140 let vzdálena od koncentrací CO2 nezaznamenaných po 56 milionů let

25. 2. 2019

čas čtení 1 minuta
Celkové lidmi způsobené emise oxidu uhličitého mohou dosáhnout úrovně zaznamenané během posledního pozemského velkého oteplení vyvolaného skleníkovým efektem za méně než pět generací, ukázal nový výzkum.


Nová studie zjistila, že lidí pumpují oxid uhličitý do atmosféry 9-10 x rychleji, než docházelo k emisím skleníkového plynu během paleocénsko-eocénského teplotního maxima (PETM) - globálního oteplení, k němuž došlo zhruba před 56 miliony let.

Pokud tedy uhlíkové emise dál porostou, celkový objem oxidu uhličitého v atmosféře se může vyrovnat objemu vyprodukovaného během PETM již v roce 2159.

Vědci často používají PETM jako měřítko moderní změny klimatu. Ale nová studie ukazuje, že této mety dosáhneme daleko dříve, než jsme si dosud mysleli, protože rychlost oteplování je dnes mnohem vyšší než během jakékoliv klimatické změny od vyhubení dinosaurů.

Přesné ekologické dopady uhlíkových hladin na úrovni PETM jsou nejasné, ale rostoucí teploty zřejmě povedou k vymření mnoha druhů, když ty šťastnější se dokážou adaptovat nebo migrovat, říká Larisa DeSantisová, paleontoložka na Vanderbilt University. Kromě toho bude trvat tisíce let, než klimatický systém opět vychladne.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8058

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2019