USA se stále teprve snaží přesvědčit KLDR, aby se vzdala jaderných zbraní

25. 2. 2019

čas čtení 1 minuta
Pár dní před druhým Trumpovým summitem s Kim Čong-unem připouštějí představitelé administrativy, že Kim nemusí být připraven rozloučit se s jadernými zbraněmi, píše Uri Friedman.


Šlo o pozoruhodné prohlášení: "Nevím ještě, zda Severní Korea zvolila denuklearizaci," prohlásil vysoký představitel Trumpovy administrativy ve čtvrtek, pouhých několik dní před druhým summitem Trump-Kim ve Vietnamu. Přitom Trump označoval summit za důkaz úspěchu snahy zrušit severokorejskou jadernou hrozbu.

Osm měsíců po prvních setkání amerického a severokorejského lídra v Singapuru podtrhuje přiznání představitele administrativy fakt, že klíčová otázka stále spočívá v tom, zda se Kim vzdá jaderného programu, nikoliv jak to udělá.

Před pouhým měsícem Trumpův ředitel národních bezpečnostních služeb sdělil Kongresu, že i když Kim předvedl "otevřenost vůči denuklearizaci Korejského poloostrova" (vágní závazek, který na sebe vzal během singapurského summitu), jeho vláda "se sotva plně vzdá svých jaderných zbraní".

Nicméně trvající nejistota ohledně Kimových záměrů nepochybně objasňuje, že i když vietnamský summit může být plný velkých gest a dobré vůle a řečí o denuklearizaci, to o čem se povedou jednání bude mnohem základnější věc. Půjde, slovy výše zmíněného představitele administrativy, o "společné chápání toho, co je "denuklearizace" a "itinerář" pro další jednání".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5533

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2019