EU má Británie plné zuby: chce odložit brexit do r. 2021

25. 2. 2019

čas čtení 2 minuty
V které chvíli předstihne Theresa Mayová Davida Camerona jako nejhorší ministerský předseda za posledních 100 let? Už mu teď musí být strašně blízko!
Vysocí činitelé Evropské unie zuří stále více nad nesmyslným chováním britské premiérky Theresy Mayové a plánují možné odložení brexitu o dva roky, až do roku 2021.

Pokud britská Dolní sněmovna odmítne "dohodu" Theresy Mayové s Bruselem o brexitu a bude požadovat odložení brexitu, Evropská unie zastává nyní názor, že krátkodobé odložení brexitu z nynějšího data 29. března 2019 třeba o pouhé tři měsíce by nic nevyřešilo, protože Británie prostě není schopna v tak krátké době jasně říci, co vlastně chce.

 

 

Odložením brexitu o dva roky by EU poskytla Británii čas, aby si zkonkretizovala a přesně určila svůj vztah k Bruselu.

V současnosti jsou evropští činitelé naprosto šokováni přístupem Theresy Mayové, protože jedná na základě interních poměrů v Konzervativní straně, britským fundamentalistickým brexitérům předstírá, že "stále s Bruselem jedná", vystupuje se "zlovolnou slepotou" vůči skutečnosti, že EU není ochotna znovu zahájit vyjednávání o její dohodě, která už byla jednou definitivně uzavřena.

Evropští činitelé jsou konsternováni, že nynější schůzky britských politiků s evropskými činiteli Londýn charakterizuje jako "vyjednávání", i když skutečností je, že Brusel stále ještě čeká, než mu britská premiérka předloží alternativní řešení problému severoirské hranice, o němž tvrdí, že pro něj má v parlamentě většinu.

Labouristická poslankyně Yvette Cooperová a konzervativce Oliver Letwin předloží nyní Dolní sněmovně návrh zákona, podle něhož bude muset Mayová požádat Brusel o odložení data brexitu, pokud do 13. března 2019 nedosáhne ratifikace své dohody o odchodu Británie z EU.

Donald Tusk sdělil Therese Mayové na jednání Evropské unie v Egyptě, že EU "čeká na jasný návrh od Británie, který bude mít podporu Dolní sněmovny. Dokud takový návrh nepředloží, Evropská rada se brexitem nebude zabývat."

Irský premiér Leo Varadakar odmítl fantazii brexitéra Michaela Govea, ministra životního prostředí ve vládě Mayové, který v neděli v televizi tvrdil, že z jednání v Egyptě může ještě vzniknout změna dohody o odchodu Británie z EU v tom smyslu, že "irská podmínka" bude časově omezena - což požadují britští brexitéři. "Podmínka, která je časově omezena, není vůbec žádnou podmínkou," řekl Varadakar. "Ani nemůžeme přijmout návrh, aby měla Británie možnost irskou podmínku jednostranně zrušit," dodal.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
8168

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2019