Brazilští studenti budou nuceni před začátkem školního roku zpívat národní hymnu

26. 2. 2019 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta


 


Každá jednotlivá škola v Brazílii, veřejná i soukromá, obdržela od ministra školství e-mail, který jim oznámil,  že příští týden, kdy začíná nový školní rok, se musejí  všichni studenti sjednotit před brazilskou vlajkou spojeni a musejí zpívat národní hymnu. To celé musí být natočeno na video a odesláno zpět na ministerstvo školství do archivu o velikosti 25 megabajtů  (tato specifikace byla dodána se zprávou). Vláda hodlá potrestat školy, které tento příkaz nedodrží.

 

Jedná se o návrat k praxi, která byla povinná během vojenské diktatury (1964-85). Já sám se musel účastnit tohoto a dalších patetických nacionalistických oslav, které se v cíli a formě nelišily od těch, jaké existovaly v Československu.

Navíc  bude muset být  všem studentům během tohoto ceremoniálu přečten dopis od ministra. Dopis hovoří o novém vzdělávacím systému v Brazílii a končí větou: "Především Brazílie a Bůh nad všemi".

Povinná žádost ministerstva nezohledňuje, že mnoho studentů může být ateisty a soukromé školy by měly mít nezávislost. Rovněž ignoruje skutečnost, že děti by neměly být natáčeny  bez rodičovského povolení.

Od ledna má Brazílie jako prezidenta bývalého vojenského kapitána Jaira Bolsonara. Byl zvolen na základě vlny populistických a fašistických slibů. Systematicky začali už být napadáni a vražděni domorodí indiáni. Vraždí je zemědělci, indiány už nová brazilská  vláda totiž nechrání.   Homosexuálové, lesbičky a transvestiti také zaznamenali silný nárůst počtu násilných činů proti nim. Už totiž také nejsou součástí seznamu skupin, které jsou oficiálně chráněny vládním úřadem pro lidská práva.






0
Vytisknout
8701

Diskuse

Obsah vydání | 4. 3. 2019