Mayová ustupuje ohledně brexitu, ale stále to nepřináší řešení

26. 2. 2019

čas čtení 1 minuta


Pokude nebude 12. března v Dolní sněmovně hlasováním schválena dohoda Theresy Mayové s Bruselem o brexitu, Mayová poskytne parlamentu právo hlasovat o tom, zda si přejí, aby Británie vyloučila odchod z EU bez dohody, a také o "krátkém" odložení data brexitu, do konce června 2019. Mayová však varovala, že údajně dále brexit odložit nejde, protože by Británie musela v květnu hlasovat v eurovolbách, což v současnosi neplánuje.

Mnozí poukazují na to, že to na situaci nic nemění - jen to posunuje vypadnutí Británie z EU berz dohody z 29. března na konec června.

 
Předák Labouristické strany oznámil ve čtvrtek v Dolní sněmovně, neochotně a jako by ho mučili, že labouristé nyní přijali jako svou politickou strategii prosazování nového referenda o brexitu, "pokud sněmovna neschválí labouristický návrh, aby Británie zůstala v evropské celní unii" (což neschválí).

Jenže v Dolní sněmovně není ani většina pro schválení nového referenda o brexitu, neboť nejméně 60 labouristických poslanců je připraveno hlasovat proti.

Většina poslanců Dolní sněmovny by neschválila nové referendum, přestože (nebo snad právě proto, že) vědí, že po dobu už mnoha měsíců podstatná většina britských voličů (cca o 12 procent více než těch, co podporují brexit) chce, aby Británie setrvala v Evropské unii.

Takže - stále žádné řešení. Ve středu však nicméně výrazněji stoupla britská libra vůči dolaru, protože spekulanti se domnívají,  že v podstatě zmizela možnost vypadnutí Británie z EU bez dohody.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 
 

0
Vytisknout
9347

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2019