Útěšné lži, nebo nepříjemné pravdy? Co dělá historik

4. 3. 2019 / Muriel Blaive

čas čtení 7 minut

Po pětadvaceti letech slyším pořád tytéž námitky proti mé práci jako historičky. Stále se má práce bagatelizuje kvůli tomu, kdo jsem, totiž žena a cizinka. A přesto málokteří lidé vůbec vědí, co je to a čím se zabývá historie. Zde je deset neporozumění, které dominují české veřejné sféře ohledně historie komunistické minulosti.

1. Snažit se porozumět tomu, co se dělo v minulosti, není totéž jako to morálně omlouvat. Vysvětlení a pochopení nevedou k odstranění viny. Komunistický režim nebyl legitimní: životy lidí legitimní jsou. Je jednoduché odmítnout minulost na základě předpokladu, že "všichni komunisti byli zločinci", avšak nepoučit se z minulosti znamená vystavit zemi budoucím diktátorům. Má-li se demokracie stát silnější, musí se poučit ze svých porážek v minulosti. Znalosti jsou moc - právě proto českoslovenští komunisté tak rádi manipulovali s historií. Neodmítejte znalosti tak, jak to dělali komunisti.

Comforting lies or unpleasant truths? The job of a historian

4. 3. 2019 / Muriel Blaive

čas čtení 7 minut


 

After 25 years, I am still hearing the same objections to my historical work and the same dismissive attitude because of who I am, i.e. a woman and a foreigner. And yet, very few people seem to know what history is really about. Here are ten of the misconceptions that dominate the Czech public sphere today concerning the history of the communist past:

Rozhovor Britských listů 208. Až v poslední době se v ČR imigranti setkávají s nenávistí

1. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta


"Že se naši klienti setkávají v ČR s nenávistí, to je problémem až od roku 2015." - "Od roku 2015 se vracíme k těm opravdu základním věcem. Právo na spravedlivý proces. Právo na svobodu. Bojovat proti tomu, aby ti lidé nebyli neomezenou dobu vězněni."

Bohumil Kartous hovoří s Magdou Faltovou, ředitelkou Sdružení pro integraci a migraci, které se stará o příchozí migranty a uprchlíky, o postojích české společnosti k těmto lidem. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1. března 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Proč české úřady nestíhají trestné činy páchané na internetu?

4. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

Výhrůžky smrtí jsou trestný čin. Proč je české úřady nestíhají? Proč nestíhají vyvolávání nenávisti na ultrapravicových serverech? Jejich nečinnost destabilizuje českou společnost.



Před časem se mi v došlých zprávách začaly množit výhrůžky zabitím ve větší než obvyklé míře. Říkám si: "Aha, tzv. Parlamentní listy o mně asi zase napsaly," píše Roman Máca. 

Jenže tentokrát to nebyly PL. Po chvilce pátrání jsem zjistil, že to byli "vlastenci" ze stránky AltRight.cz.

Postup byl snadný. Udělat screenshot z rozhovoru se mnou v Newsroom ČT24 a někde v malování přimalovat bublinu a do ní vložit falešnou citaci. To prostě stačí... Udělat bublinu a něco do ní napsat. To je pro vysoké školy života neprůstřelný důkaz, že to Máca řekl.

Rasismus v ČR je neuvěřitelný

4. 3. 2019 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Jakási paní z Ostravy napsala na Twitteru, že na ni u jejího paneláku vulgárně cosi volal "cikán". Dotazu Britských listů, proč má nutkání etnicky definovat své spoluobčany, a proč nemohla prostě napsat "muž", nebo "člověk", absolutně nerozuměla. Je to zoufalé.

Jak strašné musí být pro příslušníky menšin žít v takto rasistické společnosti.

 


Nezodpovězená otázka: proč usoudili antisemité, že Labouristická strana je pro ně?

4. 3. 2019

čas čtení 4 minuty

Rasismus - vůči Romům, vůči muslimům -  je otevřeně přítomný ve většině českých politických stran. Nikdo to neřeší. Zřejmě proto nemají mnozí v ČR porozumění pro vážný problém s antisemitismem v dnešní britské Labouristické straně, kde se to aspoň do určité míry řeší - v ČR se nad rasismem mlčí. Reakce některých čtenářů z ČR byly pozoruhodné: "Nemůžeme brát vážně stížnosti židů, že jsou obětí antisemitismu, protože jsou zaujatí." - V civilizované zemi se naopak vychází ze zkušenosti postižené menšiny, protože ta je relevantní. To se týká v ČR jak Romů, tak muslimů, tak například i žen. (JČ)




Minulý týden jsem hovořil s jednou židovskou paní z rodiny, která přežila holocaust a jejíž členové byli vražděni nacisty. Je členkou Labouristické strany téměř čtyřicet let, píše John Harris. "Mám pocit, že jsem nyní ve vztahu, v němž mě partner terorizuje," řekla. Před rokem podala oficiální stížnost na antisemitismus, který zažila, ale kromě potvrzení, že její stížnost byla přijata, nedostala už pak žádnou reakci. Během debat v labouristickém výboru v jejím volebním okrsku se jí až 30 přítomný hrubě a agresivně posmívalo, když se pokusila poukázat na to, že je antisemitismus v Labouristické straně vážná věc. Na jedné stranické akci o hate speech jí zabránili vystoupit.  Někteří její údajní soudruzi tvrdí, že obvinění z antisemitismu bylo vymyšleno, aby ochromilo Jeremyho Corbyna, jiní tvrdí, že taková obvinění jsou dílem Izraele.

Czech Prime Minister Babiš, the Enigma Entrepreneur turned Politician

4. 3. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 5 minut


The current Czech Prime Minister’s astonishing political success was preceded by two decades of ruthless and at times, allegedly, even blood stained business practices. To borrow the description Michael Cohen used in his recent testimony in the US Congress Committee when referring to Donald Trump, Babiš is nothing short of an “enigmatic” figure in the Czech business and economy.

"Jsi židovská kurva, které by měla být znásilněná a měla bys shořet v pecích"

4. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Joan Ryanová, poslankyně, která se postavila do čela vzbouření proti antisemitismu v Labouristické straně Jeremyho Corbyna, byla označena za "židovskou kurvu, která by měla shořet v pecích".

Ryanová, která na protest proti antisemitismu odešla z Labouristické strany, oznámila policii, že po svém odchodu z Labouristické strany dostává výhrůžky smrtí. Jedna z nichm ručně psaná, byla doručena v pátek do úřadu této poslankyně v Dolní sněmovně. Anonymní dopis ji označuje za "péro lízající židovskou kurvu, která utekla do Izraele, měla by být znásilněna a vržena do ohně."


V druhém dopise se praví: "Přestaň lhát o Jeremym Corbynovi, je to slušný člověk, ty prolhaná židovská kurvo. Potřebuješ, aby tě strčili hned rovnou zpátky do pecí."

Ryanová není židovka, ale vystupuje otevřeně a energicky proti tomu, jak nedostatečně Labouristická strana řeší krizi antisemitismu.

Další ukázky labouristického antisemitismu, tentokrát na sociálních sítích:

Antisemitismus jako mocná politická zbraň II

4. 3. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Je smutnou pravdou, že počet antisemitských výhrůžek a útoků na Západě znepokojujícím tempem roste a že je nutno tuto zhoubu neprodleně řešit – ostatně jako veškeré formy rasismu, jež jsou podložím pro populistické a extrémistické excesy. Je však dobré mít na paměti, že obvinění z antisemitismu nemůžeme zaměňovat za oprávněnou kritiku vysoce kontroverzních lobbistických aktivit izraelské vlády ve Spojených státech, Velké Británii nebo Francii. Pokud někdo extrapoluje závažné, ba zločinné kroky Tel Avivu na všechny Židy či Izraelce, je bez pardonu antisemita. Při potírání antisemitských nálad ve společnosti bychom ale měli rozlišovat mezi potřebnou kritikou Izraele a tradičním evropským antisemitismem a nezapomínat přitom na zachování svobody slova, která se tak snadno může ocitnout v ohrožení.   

Vysoký labouristický činitel: Antisemitismus v Labouristické straně existuje, musíme ho vykořenit

4. 3. 2019

čas čtení 4 minuty

V rozhovoru pro pořad BBC The World This Weekend potvrdil John McDonald, stínový labouristický ministr financí a blízký spolupracovník Jeremyho Corbyna, že antisemitismus v Labouristické straně existuje a je nutno ho vykořenit.


Moderátor Mark Mardell: Věnujme se nyní antisemitismu. Kontroverze pokračuje a zdá se, že se zhoršuje. Jak závažný problém je to ve vaší straně? Je institucionálně antisemitská?

John McDonald: Ne, to odmítám. Labouristická strana není institučně antisemitská. Ale máme problém. A je to pro nás srdcervoucí, protože jsme se vždycky pyšnili tím, že jsme antirasistická strana. A to už nemůžeme dělat, dokud nevykořeníme tento antisemitismus. Chci, abychom byli v situaci, kdy se staneme vzorem toho, jak vykořenit v nějaké organizaci antisemitismus. Vzor, z kterého se všichni můžeme poučit.

Mark Mardell: Labouristický poslanec Chris Williamson tvrdí, že vždycky bojoval proti rasismu. Že vždycky bojoval proti antisemitismu. Avšak teď byl suspendován. Měl být suspendován?

200 000 lidí demonstrovalo v Miláně proti fašismu

4. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta

Itálská média, sympatizující s ultrapravicovou vládou, počet účastníků snížila na "desetitisíce".

Milán je v Lombardii, kde má ultrapravicová populistická Liga silnou podporu. Aktivisté poukazují na to, že italská vláda vyvolává strach a nenávist a rozkoly ve společnosti.

Náměstek premiéra a šéf Ligy Matteo Salvini tvrdí, že nová imigrační politika italské vlády učiní zemi "bezpečnější".

Demonstranti nesli heslo "Lidé na prvním místě".

Organizátoři demonstrace vydali prohlášení, v němž se praví, že diverzita je kulturním bohatstvím.

"Chceme, aby Itálie a Evropa změnily svou politickou strategii a umístily lidi s jejich potížemi do ohniska své politiky," řekl jeden demonstrant v italské televizi. Sociálnědemokratický primátor Milána Beppe Sala charakterizoval protesty jako "bod zvratu".

Jak londýnská média oblbují anglickou veřejnost ohledně brexitu

3. 3. 2019

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: Britský generální prokurátor se vzdal snah odstranit z dohody Mayové o brexitu irskou podmínku, anebo ji časově omezit, protože mu - nepřekvapivě - EU sdělila, že to není možné, píše v neděli večer konzervativní deník Daily Telegraph. Snad se tamější brexitoví fundamentalisté konečně probudili. Jinými slovy, pravdu měla irská verze Sunday Times, nikoliv zcenzurovaná londýnská (JČ)

Britští versus irští editoři Sunday Times. Stejná jména autorů článku, stejný článek o brexitu, divoce odlišný spin. (Viz zejména, že první řádek irské verze článku zdůrazňuje, že požadavky ERG evropští vyjednavači nikdy nepřijmou. V londýnské verzi článku to chybí.)





Dnešní nedělník Sunday Times otiskl na titulní stránce článek o nových požadavcích fundamentalistických brexitérů přednesených premiérce Therese Mayové.

Formulace v irské verzi listu, zdůrazňující, že tyto požadavky jsou pro EU naprosto nepřijatelné, byly v londýnské mutaci listu zcenzurovány:

Karel Kryl: Trvající výzva mocným

3. 3. 2019 / Pavlína Antošová

čas čtení 2 minuty



Při pohřbu Karla Kryla dne 11. března 1994 tehdejší kancléř Pražského hradu Ivan Medek naznačil, že noví muži na Hradě ve skutečnosti měli nezapomenutelného písničkáře rádi. Asi jej překvapilo, když se okamžitě ozvaly výkřiky: „Nelžete!“ „Lžete.“ Kontroverze nad rakví jistě nepatří ke vhodným výměnám názorů. Tehdejší hradní klika si ale rychlý nesouhlas (a to možná i tak vehementní) vysloužila sama.

Channel 4 odvysílá dokument o tom, že Michael Jackson sexuálně zneužíval dva malé chlapce

2. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Fanouškům ani pozůstalým Michaela Jacksona se nepodařilo zabránit britské televizi Channel 4, aby tento týden odvysílala dokumentární film britského režiséra Dana Reeda o tom, že zpěvák Michael Jackson sexuálně zneužíval dva malé chlapce. Channel 4 News už o tom odvysílaly s oběma dnes dospělými muži rozhovory:



"Pokusili jsme se to vyjádřit dostatečně názorně, aby to lidem otevřelo oči a aby byli konfrontováni s tím, co to znamená, je-li malé dítě svedeno a  znásilněno dospělým pedofilem," konstatoval režisér, oceněný v Británii cenou asociace BAFTA.

Film "Leaving Neverland", který prezentuje svědectví od Wade Robsona, 36 a Jamese Safechucka, 41, vyvolal zuřivé protesty od fanoušků, když byl poprvé promítán letos v lednu na filmovém festivalu v Sundance.

Bude se vysílat v nadcházejícím týdnu na britské terestrické televizní stanici Channel 4 ve středu a ve čtvrtek večer, ale v neděli a v pondělí se bude vysílat v USA na HBO.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 


Pochlapí se KDU-ČSL?

2. 3. 2019 / Andrew Stroehlein

čas čtení 2 minuty



Děje se něco, co je pro budoucnost Evropy opravdu zásadní. Během posledních několika let se snažily středopravicové politické strany v Evropě ujasnit si, jaký postoj zaujmout vůči výzvě ultrapravicových nacionalistických populistů v mnoha zemích. Největší politický blok v Evropě, Evropská lidová strana (EPP), což je seskupení většinou středopravicových politických stran z členských zemí po celé Evropské unii, občas tyto protidemokratické síly a myšlenky toleroval a přijímal. To se dělo mnoha různými způsoby, nejvýznamnější však bylo pokračující partnerství Evropské lidové strany s vládnoucí stranou v Maďarsku, Fidesz.

Tím poskytovala Evropská lidová strana Viktoru Orbánovi a jeho stále autoritářštějšímu jednání v Maďarsku alibi - někteří členové Evropské lidové strany zřejmě kalkulovali s tím, že stojí za to zkompromitovat zásadní demokratické hodnoty. Je nesmírně důležité si uvědomit, co vládnoucí politická strana v Maďarsku dělá: ochromuje svobodná média, likviduje nezávislost soudů, útočí na akademickou svobodu, mučí hladem lidi, které zadržuje ve vazebních střediscích, realizuje antisemitské propagandistické kampaně...

To nejsou věci, které by byly slučitelné s demokratickými hodnotami nebo s demokratickými politickými stranami. Stále větší počet členských politických stran seskupení Evropská lidová strana je morálně nesprávnou strategií udržování strany Fidesz v tomto politickém klubu frustrován a nyní se dostatečný počet těchto politických stran rozhodl, že už to stačilo. Mají teď dostatečně velkou sílu k tomu, aby přiměly Evropskou lidovou stranu k diskusi a k hlasování o tom, zda Fidesz vyloučit. V České republice jsou členy tohoto poslaneckého klubu TOP O9 a KDU-ČSL. Doufám, že se obě tyto strany k rostoucímu hnutí v Evropské lidové straně požadující vyloučení maďarské strany Fidesz připojí.

Jen šest zemí světa poskytuje ženám a mužům stejná pracovní práva

2. 3. 2019

čas čtení 3 minuty



Pokud jste žena a chcete mít stejná pracovní práva jako muž, měla byste žít v Belgii, v Dánsku, ve Francii, v Litvě, v Lucembursku, nebo ve Švédsku. Světová banka zjistila, že toto je jediných šest zemí světa, které poskytují stejná pracovní práva ženám i mužům.

Analýza Světové banky o ženách, podnikání a právu z roku 2019, zveřejněná tento týden,  hodnotí genderovou diskriminaci ve 187 zemích světa. Analýza zjistila, že před deseti lety  neposkytovala žádná země na světě ženám a mužům rovná pracovní práva.

Zpráva hodnotila osm indikátorů, které ovlivňují hospodářská rozhodnutí, která ženy činí během svého pracovního života . od svobody pohybu k získání důchodu, až po zjišťování právních překážek vůči zaměstnání či vstupu do podnikatelské sféry. Všechny země byly hodnoceny, nejrovnější dostaly hodnocení 100. Jen šest zemí světa dostalo těchto 100 bodů.

A.J. Liehmovi, chodící kulturní encyklopedii Československa dvacátého století, je devadesát pět let

2. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

Vynikající, poučený, informovaný článek k Liehmovým pětadevadesátinám vydal Daniel Konrád:



Britské listy publikovaly několik video rozhovorů s Antonínem Liehmem, nejprve tento vánoční z  r. 2013:





Toto jsou rozhovory Britských listů, vysílané na Regionální televizi:

Rozhovor Britských listů 71. Liberalizace začala Stalinovou smrtí



Rozhovor Britských listů 100. Jak odložení a nespolehliví komunisté v Literárkách podvraceli režim



Rozhovor Britských listů 101. Byl jsem v cizině, abych se mohl věnovat českým věcem



Další články:


 12978

Facebook systematicky bojoval proti zákonům na ochranu soukromí zaměřením na individuální politiky

2. 3. 2019

čas čtení 1 minuta



Firma Facebook se systematicky zaměřovala na jednotlivé vlivné politiky v různých zemích světa, jimž slibovala investice a další pobídky, pokud zabrání přijetí zákonů na ochranu soukromí. Vyplývá to z interních dokumentů Facebooku, které získal týdeník Observer


Facebook se cíleně zaměřoval na stovky poslanců a členů regulačních orgánů ve snaze ovlivnit je v mnoha zemích světa, včetně Británie, USA, Kanady, Indie, Vietnamu, Argentiny, Brazílie, Malajska a všech 28 členských zemí EU.

Facebook lobboval u politiků po celé Evropě ve snaze zabránit přijetí GDPR. Zneužil feministických memoárů své šéfky Sheryl Sandbergové ve snaze dostat na svou stranu "nepřátelské" feministické komisařky Evropské unie. Vyhrožoval, že nebude investovat do těch zemí, které neschválí zákony podporující podnikatelskou strategii Facebooku.

Facebook především vyvíjel obrovský nátlak na někdejšího irského premiéra Endu Kennyho. Irsko hraje klíčovou roli při regulaci technologických firem v Evropě, protože irský komisař pro ochranu osobních dat jedná jménem všech 28 členských zemí EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Jak se Estonsko stalo snad nejpokročilejší digitální společností na světě

2. 3. 2019

čas čtení 1 minuta

 
 



Začalo to v roce 1991, když se rozpadl Sovětský svaz a Estonsko získalo nezávislost. Země se rozhodla začít obrovským způsobem investovat do digitální infrastruktury. Dala všem občanům digitální identitu. Nyní mohou cestovat do zahraničí prostřednictvím čipových občanek, podepisovat dokumenty a platit daně. A dokonce i posílat zašifrované maily. V roce 2005 se Estonsko stalo první zemí na světě, které zavedlo hlasování na internetu. A dokonce nabízí virtuální povolení k pobytu Neestoncům. Občané mají přístup skoro ke všem vládním službám na internetu 24 hodin denně. Včetně všech svých zdravotních a lékařských záznamů. Přísné zákony ochraňují osobní data a blockchainové časové záznamy umožňují uživatelům vidět, kdo se díval na jejich informace. Špehování vládních činitelů je trestný čin. Po obrovském internetovém útoku r. 2007 zpřísnilo Estonskou svou bezpečnost. Založilo speciální jednotku NATO a zálohovalo si své servery v zahraničí na prvním světovém datovém velvyslanectví. V Estonsku ušetřila digitální revoluce peníze a vytvořila silně se rozvíjející technologický sektor.

Neměla by vaše země udělat totéž? 

V Dolní sněmovně se konala po demonstracích školáků debata o globálním oteplování. Poslanci nepřišli

1. 3. 2019

čas čtení < 1 minuta

Překvapující, že mladá generace ztratila důvěru v politiky, že vyřeší závažné problémy jako je globální oteplování... ne?


Téměř 500 Corbynových spojenců podepsalo omluvu za antisemitismus

1. 3. 2019

čas čtení 1 minuta



Členové Labouristické strany přiznávají "kolektivní selhání" a omlouvají se židovské komunitě


Téměř 500 labouristických stoupenců Jeremyho Corbyna podepsalo otevřený dopis, jímž se omlouvají židovské komunitě za "kolektivní selhání" jejich strany ohledně antisemitismu.

Tato iniciativa vznikla poté, co labouristický poslanec Chris Williamson byl suspendován za to, že tvrdil, že se labouristé za antisemitismus "omlouvají příliš mnoho".

Video: Chris Williamson jak tvrdí, že se labouristé za antisemitismus "omlouvají příliš mnoho"

Please help! Two Czechs are being unjustly kept in prison in Turkey - the Czech government does not care

1. 3. 2019

čas čtení 3 minuty

Photo: Markéta Všelichová, Miroslav Farkas

Please act on behalf of Markéta Všelichová, Miroslav Farkas and the other political prisoners in Turkey


Czech citizens Markéta Všelichová and Miroslav Farkas have been serving their third year in Turkish prisons in Turkey, while the Czech government does not give a damn.

Markéta Všelichová and Miroslav Farkas  have been condemned to six years in prison by Turkish courts for allegedly "supporting terrorism". They have been sentenced  on the basis of spurious,  exaggerated and fictitíous arguments.

Proč nejsem deista

1. 3. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Možná bych měl začít tím, že deismus není nic, proti čemu bych chtěl bojovat. Je to velmi úctyhodná, racionalistická, osvícená tradice přístupu k Bohu. Když to shrnu velmi stručně: podle deismu je Bůh stvořitel světa, ale nezasahuje do něj, zejména není spojen s žádnými zázraky nebo zjevením, nýbrž poznáváme ho tím, že empiricky zkoumáme jeho dílo a v tom díle nacházíme jeho inteligenci. 

Izrael pomáhá Rusku formalizovat rozchod s Íránem

1. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

Rusko a Izrael se zřejmě rozhodli odpovědět na nenadálou návštěvu syrského prezidenta Bašára Asada v Teheránu, píše Igor Subbotin. Takovým závěrům nasvědčuje oznámení o vzniku společné pracovní skupiny pro odsun zahraničních sil ze Sýrie. Iniciativa byla schválena na jednání obou lídrů - Vladimira Putina a Benjamina Netanjahua. Jak tvrdí experti, vznik skupiny především demonstruje sílící roztržku mezi Ruskem a Íránem.

Odklad brexitu by mohl znamenat, že bude Británie pohnána k soudu

1. 3. 2019

čas čtení 1 minuta



Brexit se každým dnem stává stále nezvládnutelnější katastrofou. Zatímco je jasné, že odchod Británie z EU k datu 29.březnu je nemožný (premiérka Theresa Mayová idiotsky aktivovala před časem článek 50 evropské smlouvy o odchodu z EU, aniž by bylo jí či komukoliv jinému jasné, co to vlastně znamená a jaké procedury bude nutno podniknout) právní odborníci varují, že odložení brexitu bude znamenat, že Británie se stane terčem žalob za porušování základních norem Evropské unie.

Sociální demokracii neublížily sociálnědemokratické hodnoty pokroku, ale Miloš Zeman

1. 3. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Právě jsem vyslechl projev prezidenta republiky na sjezdu ČSSD. Zeman řekl, že bude volit ČSSD ve volbách do Evropského parlamentu. Možná překvapení, možná by člověk čekal, že Zeman podpoří spíše hnutí SPD, které vede do evropských voleb jeho bývalý ministr Ivan David. Nicméně touto podporou Zeman svůj projev neskončil, dal ji do náležitého kontextu.

"Nejhorší den hanby pro Labouristickou stranu"

28. 2. 2019

čas čtení 2 minuty

Náměstek předsedy labouristů hovoří o tom, že těhotná labouristická poslankyně Luciana Berger byla terčem neuvěřitelného zastrašování od rasistických násilníků.

Náměstek šéfa Labouristické strany Tom Watson charakterizoval ve čtvrtek odchod poslankyně Luciany Bergerové z Labouristické strany kvůli tomu, jak neefektivně se strana postavila vůči antisemitismu, jako "nejhorší den hanby za celou historii této strany posledních 120 let".

Trump se nedohodl s Kimem

28. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta



Trumpovo setkání se severokorejským diktátorem v Hanoji zkolabovalo. Skončilo předčasně bez dohody. Kim od Trumpa za částečnou denuklearizaci požadoval absolutní okamžité zrušení všech sankcí. Nicméně Trump jako obvykle lezl Kimovi kamsi, a chválil ho jako "výjimečného chlapa." "Náš vztah je velmi silný."

Takové výroky jsou obscénní v kontextu skutečnosti, že Kim je masový vrah.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Cohen: Jestliže Trump prohraje v roce 2020, nebude to předání moci bez boje

28. 2. 2019

čas čtení 3 minuty

K tomu: Cohen: Trump věděl předem o vazbách své kampaně na Rusko

Jestliže Trump v roce 2020 prohraje prezidentské volby, v žádném případě nedojde k pokojnému předání moci.


Rashida Tlaib, demokratka z Michiganu, kritizovala Republikány, že přivedli Lynne Pattonovou, černošku, na kongresové slyšení ve snaze dokázat tím, že Cohenovo tvrzení, že Donald Trump je rasista, je lživé. Tlaib zdůraznila, jako černoška, že rozhodnutí přivést na místo černošku jako dekoraci s cílem tím prokázat, že rasismus tu neexistuje, je rasistické. To rozčílilo republikánského kongresmana Marka Meadowse, který právě Pattonovou na slyšení pozval. Mnozí ale poukázali na to, že Meadows chtěl "poslat Obamu zpátky do Keni".


Antisemitismus v britské Labouristické straně je vážný a reálný problém - Daniel Veselý nemá pravdu

28. 2. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Blízký stoupenec Jeremyho Corbyna Chris Williamson byl ve středu suspendován z Labouristické strany poté, co na schůzi ultralevicového ideologického sdružení Momentum tvrdil, že se Labouristická strana za svůj antisemitismus "příliš omlouvá":


Paradoxně zrovna v době, kdy byl z Labouristické strany za trest suspendován věrný spojenec Jeremyho Corbyna Chris Williamson  kvůli svým výrokům, které většina vedení Labouristické strany a hlavně dlouholetí, vlivní židovští členové Labouristické strany odsoudili jako otevřený antisemitismus, píše Daniel Veselý zde v Britských listech, že jde o falešné obvinění. 

Není tomu tak. Britská Labouristická strana byla v posledních dvou třech letech drtivou většinou ovládnuta tvrdě ideologickými marxisty - jak na to poukázal poslanec Chukka Ummuna, 80 procent nynějších členů Labouristické strany v té straně před rokem 2015 vůbec nebylo. Nová garnitura ideologických fundamentalistů se projevuje vážnou ideologickou nesnášenlivostí.

V době sociálních sítí pocházejí od těchto lidí opravdu sprosté antisemitské nadávky na adresu labouristických aktivistů židovského původu.

The Specter of Power – why pseudo-democracy is essential for Babiš and his business model

28. 2. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 6 minut

Czech Prime Minister Andrej Babiš, an oligarch and the owner of Agrofert, one of the largest industrial concerns in the Czech Republic, who also controls two major Czech newspapers, is due to visit Donald Trump in the White House next week. Babiš is currently being investigated by the EU for his allegedly corrupt practices.  In this piece, Albín Sybera provides some context about the nature of his power base and about his entrepreneurial practices.

Prime Minister Babiš´s effort to maintain an image of a Western-leaning politician is not so much about upholding the democratic standards in front of the Czech Republic’s EU and transatlantic allies as about the use of pitfalls and dark sides of democracy to secure one’s own power. Last but not least, it is also about the control over the Czech and EU public funds.

When the EU Parliament passed a resolution halting the payment of subsidies to the companies linked to Agrofert (owned by Andrej Babiš and recently managed by a fund set up by Babiš) debates surrounding the Babiš’s monstrous conflict of interests have acquired a more European dimension.   

(A Czech version of this article is HERE)

Jak jsem šel na kůrovce (k poctě pánům JG+MŠ)

28. 2. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

Všude se povídá, jaká je to svině.

Žere lesy hlava-nehlava, tedy smrk-smrk.

A jde mu to ukrutně rychle.

Nevím kolik jich tam je, ale kdyby byl v každém lese jen jeden, určitě by mu to tak rychle nešlo.

Z lesa za kopcem se občas ozývá hrozivý zvuk.

Nevím, jestli je to kůrovec(?)

Nevím, jak moc je kůrovec slyšet(?)

Nevím, jestli jsou různé druhy kůrovců podle hluku(?)

Každopádně mi to nedá spát a jsem z toho hrozně nervózní.

Ále!

Ráno je moudřejší večera.

Vyspím se a půjdu na kůrovce.

Třeba se mi podaří zlikvidovat aspoň jednoho.

Napětí mezi Indií a Pákistánem může zmírnit příměří v Kašmíru

28. 2. 2019

čas čtení 1 minuta

Mezi tradičními rivaly a jadernými velmocemi - Indií a Pákistánem – roste nebezpečné napětí. Pákistán tvrdí, že nad jím spravovanou částí Kašmíru sestřelil dvě indické stíhačky, přičemž piloti byli zajati. Indie se brání, že cílem náletu byl tábor islamistického hnutí Jaish-e-Mohammed, které se přihlásilo k nedávnému útoku v indické části Kašmíru. Podle indické vlády byl Pákistán do útoku zapleten. Indie navíc tvrdí, že na svém území zmařila pokus o bombardování vojenských zařízení. Mezitím přicházejí zprávy o střetech mezi indickými a pákistánskými vojáky.

Spojené státy, Rusko, Čína a Evropská unie apelují na obě atomové velmoci, aby zachovaly chladnou hlavu. Má se za to, že obě země, které od roku 1947 mezi sebou vedly tři války, disponují 200 jadernými hlavicemi.

Odborník na jaderné zbraně z Princetonské univerzity Zia Mia soudí, že tenze mezi Indií a Pákistánem nemusí nutně vyústit ve zničující konflikt. Jedním z důvodů, proč Indie v Pákistánu zaútočila, jsou blížící se volby. Nacionalistická vláda Narendry Modiho tak chce na domácí půdě získat politické body. Podle experta se ani jedna z velmocí nechce vzdát Kašmíru, avšak jedině příměří může předejít další eskalaci konfliktu.

Bližší informace v angličtině ZDE

Studie: Klimatické změny mohou vést k zásadnímu úbytku mraků

28. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta

Aktuální studie zveřejněná ve vědeckém časopise Nature Geoscience přináší zjištění, že vyšší teploty mohou vést k zásadnímu úbytku mraků, což by znamenalo, že se planeta ještě rychleji přiblíží ke katastrofickému klimatickému bodu zvratu.

Nová simulace odhalila, že oblaka druhu Stratocumulus mohou během jednoho století úplně vymizet, což by vedlo k oteplení o 8 stupňů Celsia. Vědci se nyní domnívají, že do konce tohoto století se planeta oteplí o 4 stupně Celsia, pokud lidé rychle nezmění své chování. To by mohlo mít naprosto zničující dopady na život na zemi.

Bližší informace v angličtině ZDE

Antisemitismus jako mocná politická zbraň

28. 2. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

O snahách Kremlu ovlivnit americké prezidentské volby v roce 2016 se popsaly tuny papíru, třebaže sdělovací prostředky nejednou mlátily prázdnou slámu. Zdá se ale, že mnohem závažnější politické vměšování Izraele do americké a britské politiky nevyvolává ani zlomek oprávněného pobouření. Je přitom lhostejné, zda o změnu politického kursu v té které zemi usiluje nominálně nepřátelská velmoc či spřátelená vláda. Labouristická strana nyní prochází zásadní krizí, neboť ji její kritikové, nehledě na jejich politickou příslušnost, obviňují z hluboce zakořeněného antisemitismu. Avšak do jaké míry se toto závažné obvinění odráží v realitě?

Theresa Mayová ví, že referendum o brexitu bylo zkorumpované. Jak může EU přijmout výsledek zmanipulovaného referenda?

27. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta

Minulý týden svědčil právník Theresy Mayové u soudu, že Theresa Mayová ví, že referendum o brexitu z r. 2016 bylo zkorumpované a zmanipulované. Takže nyní je otázkou pro EU - Může premiér členské země EU skutečně zneužít zkorumpovaného referenda k vyčlenění své země z EU? Bylo by to OPRAVDU překvapivé, kdyby to bylo v pořádku.

Navzdory otravě Skripalových, britští konzervativci dál přijímají obrovské finanční dary od Putinových lidí

27. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta

Britští konzervativci přijali v listopadu a v prosinci 146 750 liber od Ljubov Černuchinové, manželky jednoho bývalého Putinova ministra, osm měsíců po otravě Skripalových. Dalších 100 000 liber věnovala konzervativní straně v březnu. Tatáž osoba zaplatila 20 000 liber za večeři s šéfkou skotských konzervativců Ruth Davidsonovou.


Británie: Brexitoví fundamentalisté ustupují - bojí se zjemnění brexitu

27. 2. 2019

čas čtení 2 minuty



Theresa Mayová tvrdí ve středu v pochybném bulvárním plátku Daily Mail, že Británie stále ještě může odejít z EU 29. března 2019 - navzdory tomu, že v současnosti požaduje převážná většina britských občanů, aby Británie zůstala členem Evropské unie.

K odchodu Británie z EU by mohlo dojít 29.3., pokud by poslanci Dolní sněmovny schválili dohodu Mayové s Bruselem. Zdá se, že fundamentalističtí konzervativní euroskeptikové začínají slevovat ze svého požadavku odstranění tzv. Irish backstop - irské podmínky.

Spektrum moci – proč Andrej a spol. potřebují formát „demokrácije“

27. 2. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 5 minut


Nejde tolik o zachování demokratického dojmu navenek, jako o využívání úskalí a zákoutí demokracie k upevňování vlastního mocenského vlivu. A samozřejmě o čerpání a kontrolu veřejných prostředků ČR a EU.

V prosinci diskutoval předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha s Marií Bastlovou z Radiožurnálu o pozici společnosti Agrofert v českém zemědělství a o dopadech politizace českého zemědělství na menší podniky, které nejsou součástí Agrofertu. Rozhovor se odehrával několik dní po usnesení Evropského parlamentu neproplácet prostředky ze strukturálních fondů, o které zažádala společnost Agrofert ze svěřeneckého fondu premiéra Babiše, a zvedla tak další vlnu debat upozorňujících na Babišův monstrózní střet zájmů (více ZDE). Pýcha přidává svůj pohled ze znalosti procesů a pravidel, kterými se distribuce prostředků ze strukturálních fondů EU řídí, a poukazuje na to, že jediný člověk fyzicky nemá možnost ovlivnit takové množství rozhodovacích úrovní a úředníků, aby ze systému mohl profitovat.

Pour a Chalánková si pozvali do Poslanecké sněmovny k diskusi násilníka, kriminálníka-recidivistu

4. 4. 2019

čas čtení 4 minuty

Aktualizace: Trapnou konferenci s kriminálníkem Pour zrušil:


Aktualizace: Milan Pour, poslanec za ANO, a senátorka Jitka Chalánková (nezávislá) pozvali k "diskusi" do Poslanecké sněmovny ČR britského kriminálníka Stephena Yaxley-Lennona (známého též pod fotbalovým přízviskem Tommy Robinson). Britský velvyslanec v ČR to právem považuje za naprosto šokující.

Robinson byl nedávno zablokován na Facebooku i na Twitteru, viz níže.

Minulý pátek jeho stoupenci za Yaxley-Lennonovy přítomnosti fyzicky zaútočili na ultrapravicové demonstraci před Dolní sněmovnou na televizní štáby CNN a Channel 4 News, pak se začali prát mezi sebou, než je zatkla policie.

K seznamu Yaxley-Lennonových  trestných činů patří, viz níže:

2005 - 12 měsíců vězení za fyzický útok
2010 - Zatčen za trestný čin proti veřejnému pořádku
2011 - Odsouzen za fotbalové chuligánství
2011 - Uvězněn za porušení podmínek kauce
2011 - Odsouzen za fyzický útok
2011 - Odsouzen za protest na střeše ve Švýcarsku
2013 - Odsouzen za cestování na falešný pas
2014 - Uvězněn za hypotéční podvod
2014 - Odsouzen za trestné činy proti veřejnému pořádku
2015 - Povolán zpět do vězení
2017 - Odsouzen za pohrdání soudem
2018 - Znovu odsouzen za pohrdání soudem


K mezinárodní pověsti Poslanecké sněmovny ČR výrazně přispívá, když si tam Pour a Chalánková zvou recidivistu kriminálníka, odsouzeného mj. za zmlácení své partnerky.

Článek publikovaný níže  vyšel v BL poprvé v únoru 2019.


Tommy Robinson, britský kriminálník a fašista byl konečně odstraněn z Facebooku i Instagramu




Ultrapravicový britský kriminálník Tommy Robinson, který byl odsouzen na 12 měsíců do vězení za zmlácení partnerky, dále byl odsouzen za vyvolávání veřejných nepokojů, za fotbalové chuligánství, za porušení podmínek kauce, za fyzický útok na veřejnosti, za cestování na falešný pas, za hypotéční podvody, za pohrdání soudem a za četné další trestné činy, byl nyní pro systematické vyvolávání nenávisti odstraněn z Facebooku i z Instagramu. Už loni byl odstraněn z Twitteru.

Robinson, jehož skutečné jméno je Stephen Yaxley-Lennon, je zakladatelem nebezpečné ultrapravicové organizace English Defence League.

Přehled Robinsonových trestných činů:


Mezitím v Absurdistánu 97:

Protizákonné kácení lesů, protizákonné hlídání pomníků a mazání hoven na zdi domů v norském městě

27. 2. 2019 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Jestliže existuje jedna věc, kterou strana Právo a spravedlnost dělá dobře, musí to být kácení stromů. Když to chtějí dělat, nemohou riskovat, že jejich kácení naruší ekologičtí aktivisté. Nebyl čas na odklady, protože letošek je v Polsku rokem voleb, a oni musejí alespoň předstírat, že budou realizovat své volební sliby. A tak navzdory tomu, že výstavba kanálu pro lodě přes Viselskou kosu, který má umožnit přímý přístup do přístavu Elbląg (kam je dosud pouze přístup Baltijskou úžinou, ovládanou Ruskem), stále ještě nebyla schválena, museli s tím kácením začít, protože stromy se dají kácet jen v únoru, než začne období hnízdění ptactva.

Počet Maďarů vloni klesl o 41 300 osob

27. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta

Počet obyvatel Maďarska v roce 2018 klesl o 41 300 osob, v důsledku 89 800 živě narozených a 131 100 zemřelých. Vyplývá to ze včera zveřejněných údajů Ústředního statistického úřadu (KSH).

Mayová ustupuje ohledně brexitu, ale stále to nepřináší řešení

26. 2. 2019

čas čtení 1 minuta



Pokude nebude 12. března v Dolní sněmovně hlasováním schválena dohoda Theresy Mayové s Bruselem o brexitu, Mayová poskytne parlamentu právo hlasovat o tom, zda si přejí, aby Británie vyloučila odchod z EU bez dohody, a také o "krátkém" odložení data brexitu, do konce června 2019. Mayová však varovala, že údajně dále brexit odložit nejde, protože by Británie musela v květnu hlasovat v eurovolbách, což v současnosi neplánuje.

Mnozí poukazují na to, že to na situaci nic nemění - jen to posunuje vypadnutí Británie z EU berz dohody z 29. března na konec června.

Důležitá lekce ze Slovenska

26. 2. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Chvíli jsem nevěřil vlastním uším: je to vůbec možné? Je možné, aby se před prvním kolem přímé volby prezidenta jeden ze žhavých favoritů vzdal kandidatury ve prospěch rivalky, neboť prostě respektuje realitu a jde mu o mnohem více než o osobní cíle? Na Slovensku to udělal Robert Mistrík, vědec, jeden z hlavních favoritů prezidentské volby. Proč? Odvolal se na nové průzkumy veřejného mínění a podpořil Zuzanu Čaputovou, občanskou aktivistku a kandidátku strany Progresivní Slovensko.

Čtvrtý operátor jako deus ex machina

26. 2. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

V nedělních Otázkách V. Moravce debatovali politici Faltýnek (ANO), Kupka (ODS) a Michálek (piráti) mimo jiné také o tom, jak zlevnit datové služby mobilních operátorů v České republice. To téma bylo ve veřejnosti velmi propírané už v době Sobotkovy vlády, tehdy se obětním beránkem stal Jan Mládek. Už to bude dva roky od doby, kdy skončil jako ministr průmyslu a obchodu, ale politici za tu dobu neudělali vůbec nic.

Nová data o exekucích zatím nebudou. Exekutorská komora se postavila proti

26. 2. 2019

čas čtení 4 minuty

Foto: Patrik Hábl

Praha 26. února 2019 - Každoroční aktualizace Mapy exekucí o nová data se zatím odkládá. Exekutorská komora ČR, která měla na základě zákona o svobodném přístupu k informacím nezávislým analytikům data za loňský rok poskytnout, si klade nové podmínky. Exekuce přitom pro Českou republiku představují zcela zásadní problém a žádné jiné zpracování dat až na úroveň obcí kromě tohoto projektu neexistuje.

Tam, kde jsou uprchlíci, je podstatně menší podpora pro populismus

26. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta

Ze studie 11 000 komunit v Německu vyplývá, že v oblastech, kde žijí od r. 2015 uprchlíci, je podstatně menší podpora pro populistickou stranu AfD než v oblastech, kde uprchlíci nežijí. Tato skutečnost zpochybňuje tvrzení, 1. že uprchlíci vyvolávají populismus i že 2. rychlá změna obyvatelstva vyvolává populismus.


Brazilští studenti budou nuceni před začátkem školního roku zpívat národní hymnu

26. 2. 2019 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta


 


Každá jednotlivá škola v Brazílii, veřejná i soukromá, obdržela od ministra školství e-mail, který jim oznámil,  že příští týden, kdy začíná nový školní rok, se musejí  všichni studenti sjednotit před brazilskou vlajkou spojeni a musejí zpívat národní hymnu. To celé musí být natočeno na video a odesláno zpět na ministerstvo školství do archivu o velikosti 25 megabajtů  (tato specifikace byla dodána se zprávou). Vláda hodlá potrestat školy, které tento příkaz nedodrží.

Hospodaření OSBL v lednu 2019

5. 2. 2019

čas čtení 2 minuty

V lednu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 133 485.14  . DĚKUJEME! 

Zůstatek byl koncem ledna 2019 438 767.09  Kč.  

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
23516