Invazivní termiti ohrožují ostrov Tenerife

25. 2. 2019

čas čtení 3 minuty
Hmyz, jemuž vysoké teploty na Kanárských ostrovech svědčí, se rozšířil do tří municipalit, včetně San Cristóbal de La Laguna, která se nachází na seznamu Světového kulturního dědictví, informuje Jorge Berástegui.


Ana Valladaresová v noci slyší termity hlodající kolem jejího domu v Tacoronte na ostrově Tenerife - největším z Kanárských ostrovů. V kuchyni skladuje balíček sedativ, aby se lépe vyrovnávala se stresem. "Jsem pod lékařským dohledem. Zažila jsem několik záchvatů paniky a úroveň stresu přesáhla všechny meze," vysvětluje. Záplava invazivních termitů se rozšířila do dalších dvou municipalit na ostrově, ačkoliv poplach byl vyhlášen již v roce 2017.

Druh označovaný v USA jako východní podzemní termit (Reticulitermes flavipes, česky všekaz zhoubný) je na Kanárských ostrovech invazivním druhem živícím se dřevní celulózou, rostlinami a knihami. Může zničit dům a boj s jimi způsobenými škodami může stát miliony eur ročně. Podle studie publikované v časopise Nature Communications tucet invazivních termitích druhů způsobuje po světě ročně škody zhruba 240 miliard eur.

Termitiště vystavěná z bahna a výkalů mohou být dlouhá až kilometr a jedna kolonie může obsahovat miliony jedinců. Nelze vyloučit rozšíření do dalších evropských zemí jako Francie nebo Itálie, kde by termiti mohli poškodit města jako Paříž či Florencie. Ale na Tenerife s ohledem na setrvale vysoké teploty a vlhkost se termitům daří po celý rok. "Mohou žít v teplotách mezi 4 a 35 stupni Celsia, což pokrývá takřka celý ostrov," říká David Hernández, biolog a výzkumník na La Laguna University, Tenerife.

Nikdo přesně neví, jak se hmyz na Tenerife dostal, ale v roce 2010 došlo k eliminaci kolonie z obytné oblasti v Tacoronte. Mnoho obyvatel o problému nechtělo mluvit z obavy před poklesem cen nemovitostí. V roce 2017 služba Anticimex zabývající se hubením škůdců zjistila nový případ ve stejné oblasti.

Podle nedávné Hernándezovy studie se termiti rozšířili do municipality San Cristóbal de La Laguna ze seznamu Světového kulturního dědictví UNESCO, která hraničí s Tacoronte, a do Arony, která leží 60 km od místa prvního objevu. "Pokud byli schopni dosáhnout takových vzdáleností, pak mohou být kdekoliv," říká Hernández. Varuje také, že hmyz může zasáhnout historické čtvrti v Tacoronte a La Laguně, kde se nacházejí stromové školky a domy s kulturní hodnotou.

Navzdory varování se toho od roku 2017 mnoho neudělalo. Ostrovní rada a regionální vláda připravují plán úplného vyhubení termitů během deseti let. Navrhovaný rozpočet činí 5 milionů eur, ale regionální vláda se domnívá, že náklady mohou dosáhnout až 10 milionů za pouhé 4 roky. Radnice v Tacoronte právě zakoupila 100 zařízení na hubení termitů pro nejhůře zasažené oblasti a schválí dotace ve výši 200 000 eur, které umožní domácnostem získat hubící zásah za zhruba 3 000 eur. K sanaci standardního domu je třeba 20 - 30 hubících zařízení.

Na Pyrrenejském poloostrově byly již zaznamenány podobné případy. Vyskytují se tu dva druhy podzemních termitů, Reticulitermes grassei a Reticulitermes banyulensis. Ačkoliv obvykle neútočí na rostliny a počasí jim není příznivé, přesto způsobili problémy. V roce 2008 andaluská vláda poskytla úřadům v Banamejí (Cordóba) grant ve výši 522 000 eur na vyhubení termitů Reticulitermes grassei v historickém centru.

Mezitím Jesús, Ann syn, natírá rozpadající se rám dveřní rám domu bělobou ve snaze udržet termity v mezích. Odmítá platit za hubení. "To je výsledek nečinnosti radnice," tvrdí. Navzdory problému Ana nemůže dům opustit. "Kam bychom šli? Jsme obyčejní dělníci."

Podrobnosti ve španělštině: ZDE

0
Vytisknout
8111

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2019