Kuba hlasovala v referendu o nové ústavě

25. 2. 2019

čas čtení 1 minuta
Kubánci v neděli na pozadí rostoucího tlaku z USA a pokračující podpory pro režim ve Venezuele hlasovali v referendu o nové ústavě.


"My Kubánci hlasujeme pro naši novou ústavu, hlasujeme pro Latinskou Ameriku a Karibik," prohlásil prezident Miguel Diaz-Canel během hlasování.

"Také volíme Venezuelu, bráníme Venezuelu, protože ve Venezuele je ve hře důstojnost kontinentu," dodal prezident.

Více než osm milionů Kubánců hlasovalo v referendu, které vláda změnila v plebiscit o "neodvolatelné" roli socialismu na ostrově. Výsledky by měly být k dispozici v pondělí odpoledne.

Kuba se snaží posílit mezinárodní podporu svého venezuelského spojence a postavit se proti "vojenské agresi Spojených států".

Venezuelský prezident Maduro tvrdí, že humanitární pomoc pocházející většinou od Washingtonu jen kryje americkou invazi.

Nová ústava nahrazuje dokument z roku 1976, uznává omezenou roli volného trhu a soukromých investic, ale jen pod kontrolou komunistické strany. Stanoví za jedinou ideologii socialismus, což kritizovala katolická církev.

Zakázaná kubánská opozice, která normálně vyzývá k neúčasti ve volbách nebo znehodnocení volebních lístků, vedla kampaň za hlasování v neprospěch ústavy.

"Je zřejmé, že to jde za hranice ne pro ústavu, je to ne režimu, který se chce udržet u moci," prohlásil disident José Daniel Ferrer.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7614

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2019