Bělorusko "se nikdy nestane součástí jiného státu"

Lukašenko je připraven spolupracovat s NATO

25. 2. 2019

čas čtení 1 minuta
Suverenita a nezávislost jsou hlavními úspěchy současné generace Bělorusů a osobně prvního prezidenta, tvrdí Aleksandr Lukašenko. Ten prý nikdy nebude souhlasit se včleněním Běloruska do jiného státu. O hlavních prioritách zahraniční politiky prezident hovořil se studenty Vojenské akademie, píše Anton Chodasevič.


"Do toho já nikdy nepůjdu," řekl Lukašenko. "Mám jasné hranice, za něž nemohu jít, a nejhlavnější je - omezení suverenity a nezávislosti naší země. Proto také neposlouchejte a nečtěte, když se hovoří o ztrátě suverenity a nezávislosti naší země," dodal Lukašenko.

V současných obtížných podmínkách si Bělorusko uchovává orientaci na "realizaci mírové zahraniční politiky", ale v případě nezbytnosti "bude bránit své zájmy". A to nejen "v rámci společné obranné doktríny se svým strategickým partnerem Ruskou federací", ale i s ostatními státy. "Bělorusko coby suverénní stát je připraveno ke konstruktivnímu dialogu, včetně se Severoatlantickým blokem, na principech parity a transparentnosti."

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8091

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2019