Konflikt ve Venezuele se zostřuje

23. 2. 2019

čas čtení 4 minuty
Foto:  Venezuelané se shromažďují na brazilské straně hranice v Pacaraima. Drží transparenty vyrobené z lepenky.


Aktualizace:

Venezuela: Nejméně čtyři mrtví a stovky raněných při konfliktech na hranicích

Opoziční předák Juan Guaidó bude v pondělí naléhat na zahraniční politiky, aby "nechali všechny možnosti otevřené"

Nejméně čtyři lidé byli usmrceni a stovky lidí byly zraněny při vlně násilí, k níž došlo v sobotu ve Venezuele v pohraničních oblastech, když se opoziční aktivisté snažili přes zákaz vlády přivézt do země potraviny a léky.

Nepodařilo se jim však prorazit vládní blokádu. Opoziční předák Juan Guaidó prohlásil, že boj bude pokračovat a že "musíme nechat všechny možnosti otevřené pro osvobození naší země". V pondělí letí do Bogotá na schůzku s americkým viceprezidentem Mikem Pencem a dalšími regionálními politiky ze Skupiny Lima.


Venezuelská policie útočí slzným plynem na demonstranty požadující volný průchod pro humanitární pomoc na mostě Simona Bolivara mezi Kolumbií a Venezuelou:

Na Bolívarově mostě: Venezuelané zoufale prosí své spoluobčany, aby do země vpustili humanitární pomoc:


Kenneth Roth, ředitel Human Rights Watch: "Maduro dokonce nechává občany vlastní země střílet, aby Venezuelané dále trpěli smrtícím nedostatkem potravin a léků, zpusobeným jeho zkorumpovanou vládou, než aby dovolil svému vyzyvateli, aby dokázal, že je schopen uspokojit jejich humanitární potřeby."


Představitelé opozice se v sobotu snaží dostat do země zásilky humanitární pomoci, navzdory zákazu Madurovy vlády v Caracasu. Na venezuelských hranicích s Kolumbií a s Brazílií vládne silné napětí. Šéf opozice Juan Guaidó se zapřísahal, že tisíce dobrovolníků přinesou do země humanitární pomoc. Venezuelské policejní jednotky loajální prezidentu Madurovi tomu chtějí zabránit.

Venezuela už léta trpí nedostatkem potravin a léků. Země je obětí socialistickou vládou uměle vyvolané hospodářské krize.

V pátek vojenský konvoj směřující na jižní hranici Venezuely s Brazílií začal střílet na domorodé demonstranty, kteří mu stáli v cestě, usmrtil jednu osobu a 16 osob zranil.

 

 

V sobotu policie použila slzného plynu po potyčkách s Venezuelany, kteří se snažili překročit hranici do Kolumbie. Vláda hranici uzavřela, aby se do Venezuely nedostala humanitární pomoc.

Guaidó, který se prohlásil prozatímním prezidentem Venezuely a jehož uznávají Spojené státy i Evropská unie, neuposlechl zákazu cestovat mimo Venezuelu, který na něho uvalil Maduro, a odcestoval do města Cúcuta na kolumbijské straně hranice, kde se účastnil v pátek večer hvězdného koncertu Live Aid na pomoc Venezuele. Koncertu se účastnili i prezidenti Chile, Kolumbie a Paraguaje a v městě Cúcuta jsou připraveny tuny humanitární pomoci pro Venezuelu.




Někteří členové opozice přespávají u mostu Simona Bolivara, který spojuje Venezuelu s Kolumbií. Skandují: "Svobodu! Svobodu!"



Tři členové venezuelských bezpečnostních jednotek dezertovali na mostu Simona Bolivara. Důstojník venezuelské policie, který také dezertoval, uvádí, že mnoho členů bezpečnostních jednotek je v opozici vůči Madurově vládě, ale bojí se odejít. Sám o dezerci uvažoval mnoho dní:




Ve městě Urena na venezuelské hranici s Kolumbií použily bezpečnostní jednotky slzného plynu proti náboženské organizaci venezuelských Žen v bílém:




V Caracasu se připravuje opoziční demonstrace. Aktivisté chtějí pochodovat k vojenskému letišti La Carlotta a vyzvat tamější vojáky, aby dezertovali a vpustili do země humanitární pomoc.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8586

Diskuse

Obsah vydání | 26. 2. 2019