Milí Češi. Vaše vláda financuje 200 miliony Kč brutální mučení lidí. Nesete za to odpovědnost

26. 2. 2019

čas čtení 5 minut

Jednoduše řečeno, Evropská unie platí severoafrickým zemím, především Libyi, zemi v chaosu bez fungující vlády, aby chytala migranty ve Středozemním moři a věznila je.

Česká republika, v rámci Evropské unie, financuje libyjské pobřežní stráže, aby ve Středozemním moři chytaly uprchlíky a umisťovaly je do koncentračních táborů. Stávají se obětí mučení.

K tomu:

Cynické lži Evropské unie, které podporuje i Hamáček

Blahopřání Hamáčkovi, že česká vláda podporuje libyjské teroristické vlády

Otřesnou reportáž o tom v pondělí večer přinesly Channel 4 News:

Mučení člověka kapáním rozžhaveného PVC na jeho nahé tělo:












Mučení člověka drženého pod betonovým kvádrem, bitím:



Kompletní video a překlad pondělní reportáže Channel 4 News viz níže:

Rozhovor Britských listů 207. Psychedelika by neměla být zákonem považována za drogy

22. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta


Psychiatr Filip Tylš pracuje v Národním ústavu duševního zdraví a je zakladatelem České psychedelické společnosti. Podle jeho názoru by psychedelika neměla být zákonem zakazována, protože nejsou návyková a mají určitý léčebný potenciál. Jsou daleko méně škodlivá než jiné látky, které zakázány zákonem nejsou, jako je například alkohol. Mezi psychedelika patří LSD či meskalin a další. Marihuana patří k psychedelikům jen okrajově, protože je poměrně návyková. Bohumil Kartous hovoří s Filipem Tylšem v Rozhovoru Britských listů, který se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 22. února 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Tam, kde jsou uprchlíci, je podstatně menší podpora pro populismus

26. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta

Ze studie 11 000 komunit v Německu vyplývá, že v oblastech, kde žijí od r. 2015 uprchlíci, je podstatně menší podpora pro populistickou stranu AfD než v oblastech, kde uprchlíci nežijí. Tato skutečnost zpochybňuje tvrzení, 1. že uprchlíci vyvolávají populismus i že 2. rychlá změna obyvatelstva vyvolává populismus.


Důležitá lekce ze Slovenska

26. 2. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Chvíli jsem nevěřil vlastním uším: je to vůbec možné? Je možné, aby se před prvním kolem přímé volby prezidenta jeden ze žhavých favoritů vzdal kandidatury ve prospěch rivalky, neboť prostě respektuje realitu a jde mu o mnohem více než o osobní cíle? Na Slovensku to udělal Robert Mistrík, vědec, jeden z hlavních favoritů prezidentské volby. Proč? Odvolal se na nové průzkumy veřejného mínění a podpořil Zuzanu Čaputovou, občanskou aktivistku a kandidátku strany Progresivní Slovensko.

Mayová ustupuje ohledně brexitu, ale stále to nepřináší řešení

26. 2. 2019

čas čtení 1 minuta



Pokude nebude 12. března v Dolní sněmovně hlasováním schválena dohoda Theresy Mayové s Bruselem o brexitu, Mayová poskytne parlamentu právo hlasovat o tom, zda si přejí, aby Británie vyloučila odchod z EU bez dohody, a také o "krátkém" odložení data brexitu, do konce června 2019. Mayová však varovala, že údajně dále brexit odložit nejde, protože by Británie musela v květnu hlasovat v eurovolbách, což v současnosi neplánuje.

Mnozí poukazují na to, že to na situaci nic nemění - jen to posunuje vypadnutí Británie z EU berz dohody z 29. března na konec června.

16286

Solidarita s dlužníkem

26. 2. 2019

čas čtení 6 minut

Chceme Vás informovat o otevřeném dopise, který jsme minulý týden odeslali čelným představitelům tří největších tuzemských církví. Žádáme v něm solidaritu se sociálním centrem Klinika, které čelí nespravedlivě vysoké exekuci. 

Tuto prosbu o uhrazení nemravné exekuce jsme formulovali v rámci ekumenické iniciativy "Za církev sociálnější" a adresujeme ji představitelům České biskupské konference, Synodní radě Českobratrské církve evangelické, Ústřední radě Církve československé husitské a také Ekumenické radě církví.

Hlavní argumenty, proč by podle nás bylo dobré, aby církve Klinice pomohly:

- v době uprchlické krize Klinika aktivně pomáhala lidem na útěku (přičemž ve svém humanitárním nasazení v mnohém předběhla stát i církve)

- církve by touto podporou mohly zaujmout jasný hlas k nespravedlnosti stávající podoby exekucí, která v mnoha případech ničí lidské životy a bere dlužníkům lidskou důstojnost.

Plné znění dopisu posíláme v příloze s podpisy osobností napříč křesťanským spektrem.

Za iniciativu Za církev sociálnější,

Jan Bierhanzl





Vážení biskupové, vážení členové a členky synodní rady, vážení členové a členky ústřední rady,



Obracíme se na Vás jako na nejvyšší představitele tří největších a také nejbohatších křesťanských církví v České republice s žádostí o praktickou solidaritu s lidmi kolem sociálního centra Klinika, kteří nyní čelí (podle nás neoprávněné a neopodstatněně) vysoké exekuci.


O co konkrétně jde?

Maduro stále vzdoruje. Ve hře je i vojenská intervence

26. 2. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Násilné střety na venezuelsko-kolumbijské hranici a tahanice o humanitární konvoj americké federální agentury USAID se ve skutečnosti daly očekávat. Ti, kdo podrobně mapují venezuelskou krizi, opírajíce se o poznatky nezávislých akademiků a institucí, soudí, že Washington ve spolupráci s venezuelskou opozicí usiluje o změnu režimu ve Venezuele, přičemž americký humanitární konvoj se stal příslovečným trójským koněm. Represivní zákrok Madurových bezpečnostních složek na venezuelsko-kolumbijské hranici je sice nutno odsoudit, avšak před riziky vyplývajícími ze zpolitizování humanitární pomoci ve Venezuele již dříve varovaly OSN i Mezinárodní výbor Červeného kříže. Tato mezinárodní tělesa nechtějí mít se strategií Washingtonu a venezuelské opozice nic společného. Madurova vláda a opozice by v tak ožehavé chvíli měly zachovat chladné hlavy a přistoupit na národní dialog pod záštitou OSN a neutrálních států, jinak riskují vleklý civilní konflikt s účastí Spojených států.

Nová data o exekucích zatím nebudou. Exekutorská komora se postavila proti

26. 2. 2019

čas čtení 4 minuty

Foto: Patrik Hábl

Praha 26. února 2019 - Každoroční aktualizace Mapy exekucí o nová data se zatím odkládá. Exekutorská komora ČR, která měla na základě zákona o svobodném přístupu k informacím nezávislým analytikům data za loňský rok poskytnout, si klade nové podmínky. Exekuce přitom pro Českou republiku představují zcela zásadní problém a žádné jiné zpracování dat až na úroveň obcí kromě tohoto projektu neexistuje.

Čtvrtý operátor jako deus ex machina

26. 2. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

V nedělních Otázkách V. Moravce debatovali politici Faltýnek (ANO), Kupka (ODS) a Michálek (piráti) mimo jiné také o tom, jak zlevnit datové služby mobilních operátorů v České republice. To téma bylo ve veřejnosti velmi propírané už v době Sobotkovy vlády, tehdy se obětním beránkem stal Jan Mládek. Už to bude dva roky od doby, kdy skončil jako ministr průmyslu a obchodu, ale politici za tu dobu neudělali vůbec nic.

Brazilští studenti budou nuceni před začátkem školního roku zpívat národní hymnu

26. 2. 2019 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta


 


Každá jednotlivá škola v Brazílii, veřejná i soukromá, obdržela od ministra školství e-mail, který jim oznámil,  že příští týden, kdy začíná nový školní rok, se musejí  všichni studenti sjednotit před brazilskou vlajkou spojeni a musejí zpívat národní hymnu. To celé musí být natočeno na video a odesláno zpět na ministerstvo školství do archivu o velikosti 25 megabajtů  (tato specifikace byla dodána se zprávou). Vláda hodlá potrestat školy, které tento příkaz nedodrží.

Ked homosexualita produkuje homofobiu, alebo o mužnosti a homosexualite

26. 2. 2019 / Almir Strinić

čas čtení 14 minut



Ako som spomenul už v mojom predošlom článku, mužská homosexualita sa považuje v našej západnej kultúre za niečo nemužné, za odchylku a vadu,ktorá nemá s tradičnou, normálnou a akceptovateľnou mužnosťou nič spoločné.

Muži v našom západnom ponatí majú byť individualizovaní, zbavení akejkoľvek emócie a nedajbože emócie voči rovnakému pohlaviu. Kamaráti by nemali medzi sebou prechovávať nejaké hlbšie emócie, držanie pod pazuchu s kamarátom či za ruku by bolo pre veľa ľudí nezvyčajné. Pamätám si, ako mi moja kamarátka na základnej škole na Slovensku povedala, že sa bojí, že jej brat je teplý, lebo chodí s kamarátom často na kávu a predsa muži spolu na kávu nechodia, to je priteplené. Kde sa vzalo tak strašne ochudzujúce a úzke ponatie mužnosti? Stojí za tým kresťanstvo, patriarchát či niečo iné?

Globální oteplování: Zaspali jsme. Je červen!

25. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta

Ve Walesu byla v pondělí poprvé v historii v zimě zaznamenána teplota vyšší než 20 stupňů Celsia. Lidé v Británii se těší v tričkách a kraťasech letnímu počasí, avšak v podtextu je znepokojení: vždyť je únor!

Karikaturista Matt: Zaspali jsme! Je červen!!


Odstrašující příklad: EU nebyla pro Británii problém, dokud jej David Cameron uměle nevytvořil

25. 2. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

V Čapkově a Haasově filmu Bílá nemoc je sekvence, v níž hovoří dr. Galén se svým protějškem, lékařem z oné "malé evropské země", s nímž se seznámil na bojišti první světové války, když společně obvázali raněné vojáky z obou bojujících stran. Lékař z oné "malé evropské země" se Galéna ptá: "To jsou ve vaší zemi všichni tolik pro válku?" Galén odpovídá, "Nejsou, jsou úplně normální jako všude jinde, jenže jsou připravováni na válku státní propagandou a sdělovacími prostředky."  (Cituju po paměti.)

Čapek byl věštec. Varoval opakovaně nejen před divokou a tupou krutostí davu, ale i před neodpovědnými sdělovacími prostředky, které dokáží vytvořit neexistující problém a zavést lidi do slepé uličky a do katastrofy.

Přesně to se stalo v České republice, když tam média vytvořila v drtivé většině obyvatelstva neexistující problém s uprchlíky a vykonstruovala nesmyslnou, zuřivou nenávist vůči muslimům. Stejně tak, jak vyvolával český tisk od konce třicátých let iracionální nenávist vůči židům.

Přesně totéž se stalo v Británii. Než vytvořil David Cameron v Británii neexistující problém s Evropskou unií, EU byla dlouhá léta "problémem"  jen pro 6 procent britského obyvatelstva!!

Když vám média a politikové systematicky lžou, většina národa ty lži přijme a začne podle nich jednat. Bohužel.

Nikdo neměl v Británii problém s EU, dokud ho nevytvořil Cameron:


Evropská unie poslala v Egyptě Theresu Mayovou kamsi

25. 2. 2019

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: Británie čelí chaotickému odchodu z EU, nebo musí svůj odchod odložit, varuje Donald Tusk


Britské premiérce Therese Mayové se nepodaří prosadit svou dohodu o brexitu v Dolní sněmovně, varoval předseda Evropské komise Donald Tusk. Británii tedy zbývá jen možnost "chaotického brexitu" dne 29. března, anebo odložení brexitu. Tusk dodal, že je nyní zjevné, že odložení brexitu je "racionální rozhodnutí", vzhledem k tomu, že se premiérce Mayové nepodařilo získat podporu pro svou dohodu o brexitu.

Mayová ovšem nabídku odložení brexitu odmítla. Trvá na tom, že Británie odejde z EU dne 29. března. Bez dohody to bude katastrofa.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 



Během schůzky Evropské unie v egyptském letovisku Sharm el-Sheik znovu po tisící opakovala Evropská unie svůj neměnný postoj vůči Británii a vládě Theresy Mayové. Šéf Rady Evropy Donald Tusk varoval Mayovou v neděli odpoledne - po tisící - že vedoucí představitelé EU jí nenabídnou žádné ústupky ohledně dohody o odchodu Británie z EU, dokud neuspořádá další hlasování v Dolní sněmovně a dokud nedokáže, že má ve sněmovně většinu pro něco.

Tusk toto sdělil Mayové během soukromého třicetiminutového rozhovoru poté, co Mayová oznámila, že ruší plánované hlasování o dohodě o odchodu Británie z EU, které se mělo konat ve středu 27.2., a odkládá ho až na 12. 3., tedy pouhých 17 dní před brexitem.

Půjčky nejsou pro lidi, kteří nemají peníze, sakra!

25. 2. 2019 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

V civilizovaných zemích má půjčovatel zákonnou povinnost se přesvědčit, zda bude dlužník schopen svou půjčku splatit. Cílem půjčky nesmí být dlužníka zruinovat. Půjčky nejsou pro lidi, kteří nemají peníze, sakra!


Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Zdroje západního úpadku

25. 2. 2019

čas čtení 4 minuty

Nárůst problémů v transatlantickém společenství se projevil již dlouho před Trumpovou administrativou, brexitem a nástupem populistických hnutí, píše Andrew A. Michta.

Před čtyřmi lety byl zavražděn Boris Němcov

25. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta

Truchlící ruští občané položili květiny v centru Moskvy u improvizovaného památníku zavražděnému čelnému ruskému opozičnímu politikovi Borisi Němcovovi, který byl zastřelen na mostě u Kremlu dne 27. února 2015.


Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Africká unie chce zlikvidovat plán EU zpracovávat žádosti migrantů v Africe

25. 2. 2019

čas čtení 2 minuty


Z připravovaného dokumentu Africké unie vyplývá, že se chystá přesvědčit pobřežní státy v Africe, aby v této věci s EU nespolupracovaly.


Africká unie usiluje o likvidaci nejnovějšího plánu Evropské unie na zastavení migrace do Evropy. Poukazuje na to, že se Evropská unie snaží vytvořit v Africe "de facto vazební tábory" pro imigranty a porušovat práva osob, které v nich mají být zadržovány. To by bylo porušením mezinárodního práva.

Bělorusko "se nikdy nestane součástí jiného státu"

Lukašenko je připraven spolupracovat s NATO

25. 2. 2019

čas čtení 1 minuta

Suverenita a nezávislost jsou hlavními úspěchy současné generace Bělorusů a osobně prvního prezidenta, tvrdí Aleksandr Lukašenko. Ten prý nikdy nebude souhlasit se včleněním Běloruska do jiného státu. O hlavních prioritách zahraniční politiky prezident hovořil se studenty Vojenské akademie, píše Anton Chodasevič.

Jak nedostatek vody vyostřil politické násilí v Iráku

25. 2. 2019

čas čtení 4 minuty

Rychlý nástup občanské války v Iráku v roce 2014 přiměl diplomaty, generály a politiky z celého mezinárodního společenství k debatám o tom, jak lze předcházet návratu násilí do země dlouho dominující titulkům mezinárodních zpráv, napsal Austin Michael Bodetti. Mnohé z těchto diskusí se soustředily na dobře známá témata boje s terorismem, mezináboženského dialogu a udržování míru. Nicméně tyto konverzace se nikdy nedotkly klíčové role environmentálních témat v občanské válce v Iráku. K vyvolání jedné z nejvytrvalejších epizod politického násilí 21. století zvlášť přispěl nedostatek vody.

EU má Británie plné zuby: chce odložit brexit do r. 2021

25. 2. 2019

čas čtení 2 minuty

V které chvíli předstihne Theresa Mayová Davida Camerona jako nejhorší ministerský předseda za posledních 100 let? Už mu teď musí být strašně blízko!

Vysocí činitelé Evropské unie zuří stále více nad nesmyslným chováním britské premiérky Theresy Mayové a plánují možné odložení brexitu o dva roky, až do roku 2021.

Pokud britská Dolní sněmovna odmítne "dohodu" Theresy Mayové s Bruselem o brexitu a bude požadovat odložení brexitu, Evropská unie zastává nyní názor, že krátkodobé odložení brexitu z nynějšího data 29. března 2019 třeba o pouhé tři měsíce by nic nevyřešilo, protože Británie prostě není schopna v tak krátké době jasně říci, co vlastně chce.

Invazivní termiti ohrožují ostrov Tenerife

25. 2. 2019

čas čtení 3 minuty

Hmyz, jemuž vysoké teploty na Kanárských ostrovech svědčí, se rozšířil do tří municipalit, včetně San Cristóbal de La Laguna, která se nachází na seznamu Světového kulturního dědictví, informuje Jorge Berástegui.

Felgengauer: Závislost Ruska na Číně "narůstá každým dnem"

25. 2. 2019

čas čtení 1 minuta

Rusko ve vojenské technologii stále více závisí na Číně - což znamená obrácení trendu, který existoval ještě před několika dekádami, napsal nezávislý analytik Pavel Felgengauer v článku krátce po publikaci staženém z webu Gorbačovovy Novoj gazety. Také geopolitická rovnováha se podle Felgengauerova názoru posouvá ve prospěch Číny, a to na úkor Ruska.

Venezuela: Když zloděj křičí "Chyťte zloděje!"

25. 2. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Pokus venezuelské opozice dostat do země mezinárodní humanitární pomoc o víkendu skončil napadením konvojů vládními ozbrojenci. Ve městě Santa Elena de Uairen nedaleko hranice s Brazílií zemřeli nejméně čtyři demonstranti, stovky jich byly po celé zemi zraněny a část humanitární pomoci nedaleko města Cucúta - ještě na kolumbijském území - Madurovy jednotky zničily. Kromě toho Madurův režim v sobotu přerušil diplomatické styky s Kolumbií. Předseda Národního shromáždění a úřadující prezident Juan Guaidó vyzval mezinárodní společenství k vystupňování tlaku na Madurův režim. Zatímco však politická slabost kolumbijského prezidenta Duqueho a výhrůžky ultralevicové guerilly ELN sponzorované Kubou minimalizují vyhlídky na americkou intervenci z území tohoto souseda, Brazílie se staví odmítavě ke snaze USA zapojit do krize její ozbrojené síly nebo umístit na brazilském území vojáky U.S. Army. 

Rusko varuje Spojené státy: Zničíme vaše velitelská střediska do pěti minut

24. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta

V nedělí ruská televize varovala USA: Ruské nadzvukové střely s plochou dráhou letu dokáží zničit americká vojenská velitelská střediska do pěti minut po odpálení. Varování Washingtonu: Nechcete-li mít vyzbrojené ruské jaderné ponorky, připravené k útoku, přímo před dveřmi, nerozmisťujte střely krátkého a středního doletu v Evropě.


Neuvěřitelné: Theresa Mayová znovu odložila hlasování o její smlouvě pro brexit

24. 2. 2019

čas čtení 2 minuty

 



Ve středu 27. února se mělo v Dolní sněmovně hlasovat o "pozměněné" smlouvě Theresy Mayové pro brexit. (Ve skutečnosti k žádným změnám nedochází.) Nyní Theresa Mayová oznámila, že - neuvěřitelně - odkládá toto hlasování až na 12. března, tedy pouhých 17 dní před brexitem.

Jak na to budou reagovat poslanci v Dolní sněmovně a ministři v její vládě, je otázka.

A.C. Grayling: Je něco tvrdě patologického na monománii Mayové ohledně brexitu. Tváří v tváří jeho protizákonnosti a hluboce protidemokratické podstatě i tomu, že většina Britů je proti brexitu...
Yvette Cooper, labouristická poslankyně: Stále chaos. Stále žádný pokrok. Nic se nezměnilo. Stále se blížíme chaotickému vypadnutí z EU bez dohody. Tohle je neuvěřitelně neodpovědné, když jde o ceny potravin, pracovní příležitosti v průmyslu, zásoby léků i bezpečnost. Je o to důležitější podpořit tento týden náš návrh na odložení brexitu.


Robert Peston argumentuje, že Mayová se těmito odklady snaží přimět brexitářské fundamentalisty, aby její dohodu na poslední chvíli přijali. Druhou alternativou by totiž bylo nové referendum a odmítnutí brexitu.

Rektor Glasgow University Anton Muscatelli: Pořád to odkládá, ale rychle jí dochází čas. Vláda se asi bojí navrhovaného dodatku poslankyně Cooperové (o odložení brexitu). Nemyslím, že parlament 12. března schválí existující dohodu.




Vlivný poslanec PiS: Židi jsou chtiví peněz a arogantní. Chtějí tahat peníze z Polska!

23. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta

Vlivný poslanec strany Právo a spravedlnost: "Židi dostali od Německa spoustu peněz. Teď se rozhodli, že je čas na nás. Židi chtějí z Polska dostat peníze. Polsko to ale nedovolí. Židi si to budou muset uvědomit"


Konflikt ve Venezuele se zostřuje

23. 2. 2019

čas čtení 4 minuty

Foto:  Venezuelané se shromažďují na brazilské straně hranice v Pacaraima. Drží transparenty vyrobené z lepenky.


Aktualizace:

Venezuela: Nejméně čtyři mrtví a stovky raněných při konfliktech na hranicích

Opoziční předák Juan Guaidó bude v pondělí naléhat na zahraniční politiky, aby "nechali všechny možnosti otevřené"

Nejméně čtyři lidé byli usmrceni a stovky lidí byly zraněny při vlně násilí, k níž došlo v sobotu ve Venezuele v pohraničních oblastech, když se opoziční aktivisté snažili přes zákaz vlády přivézt do země potraviny a léky.

Nepodařilo se jim však prorazit vládní blokádu. Opoziční předák Juan Guaidó prohlásil, že boj bude pokračovat a že "musíme nechat všechny možnosti otevřené pro osvobození naší země". V pondělí letí do Bogotá na schůzku s americkým viceprezidentem Mikem Pencem a dalšími regionálními politiky ze Skupiny Lima.


Venezuelská policie útočí slzným plynem na demonstranty požadující volný průchod pro humanitární pomoc na mostě Simona Bolivara mezi Kolumbií a Venezuelou:

Na Bolívarově mostě: Venezuelané zoufale prosí své spoluobčany, aby do země vpustili humanitární pomoc:


Kenneth Roth, ředitel Human Rights Watch: "Maduro dokonce nechává občany vlastní země střílet, aby Venezuelané dále trpěli smrtícím nedostatkem potravin a léků, zpusobeným jeho zkorumpovanou vládou, než aby dovolil svému vyzyvateli, aby dokázal, že je schopen uspokojit jejich humanitární potřeby."


Představitelé opozice se v sobotu snaží dostat do země zásilky humanitární pomoci, navzdory zákazu Madurovy vlády v Caracasu. Na venezuelských hranicích s Kolumbií a s Brazílií vládne silné napětí. Šéf opozice Juan Guaidó se zapřísahal, že tisíce dobrovolníků přinesou do země humanitární pomoc. Venezuelské policejní jednotky loajální prezidentu Madurovi tomu chtějí zabránit.

Venezuela už léta trpí nedostatkem potravin a léků. Země je obětí socialistickou vládou uměle vyvolané hospodářské krize.

V pátek vojenský konvoj směřující na jižní hranici Venezuely s Brazílií začal střílet na domorodé demonstranty, kteří mu stáli v cestě, usmrtil jednu osobu a 16 osob zranil.

Démonizace CO2 je jako démonizace židů za Hitlera

23. 2. 2019

čas čtení 1 minuta

 

William Happer: "Démonizace kysličníku uhličitého je jako démonizace ubohých židů za Hitlera"

Andrew Stroehlein: "Urážlivá, nebezpečná mezinárodní idiocie, zatracující naši budoucnost."

Donald Trump jmenoval Williama Happera šéfem nové rady, která má útočit na klimatology bojující proti globálnímu oteplování. Bílý dům bude útočit na americké výzvědné agentury, které varují, že globální oteplování ohrožuje bezpečnost amerického státu. Happer je bývalý profesor fyziky z Princeton University a tvrdí, že emise uhlíku spojované s globálním oteplováním jsou pozitivní. Happer není klimatolog.

Happer zasedá ve výborech dvou lobbistických organizací, které zpochybňují globální oteplování, jmenují se CO2 Coalition a George C. Marshall Institute. U soudu loni přiznal, že od firmy Peabody Coal dostal 10 - 15 000 dolarů pro svědectví před radou pro veřejné služby ve státě Minnesota.


 12978

Facebook sbírá citlivá osobní data - včetně tepu a doby, kdy mají ženy měsíčky - z mobilních telefonů

22. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Uživatelé nemají možnost to vypnout. Facebook získává tyto údaje i od majitelů mobilních telefonů, kteří nejsou na Facebooku


Putinova banka se stěhuje do Budapešti, dostala tam neuvěřitelné výsady a pravomoci

22. 2. 2019

čas čtení 2 minuty

Foto: Maďarský ministr financí a šéf Putinovy banky podepisují níže popsanou neuvěřitelnou dohodu

Putinův trojský kůň na území Evropské unie. Další případ typu "sledujte peníze". Jako v Salviniho Itálii.

Moskevská Mezinárodní investiční banka (IIB)  přesunuje své ústředí do Budapešti. Je to spojeno s množstvím znepokojujících faktů.

Maďarský parlament tento týden jednal o mezinárodní dohodě, která má umožnit založení nového budapešťského ústředí této banky. Tato nová mezinárodní smlouva, včleněná do maďarského práva, poskytuje moskevské bance množství mimořádných práv. Banka je právním pokračovatelem RVHP a banky bývalé sovětské hospodářské integrace.

Kromě ustanovení, že maďarský stát poskytně bance celou novou budovu ústředí a další infrastrukturu, dohoda potvrzuje, že veškeré náklady budou hradit maďarští daňoví poplatníci - včetně modernizace, činží a bezpečnosti.

Banky přežijí: vyjednaly si výjimku z brexitu. My ostatní ne

22. 2. 2019

čas čtení 5 minut

 

V pondělí tento týden uzavřely Anglická banka, britská ústřední banka a skupina finančnických firem z londýnské City tajnou dohodu v Paříži s Úřadem pro cenné papíry a trhy. Podobnou dohodu uzavřely britské finančnické firmy loni v prosinci s Evropskou komisí. Znamená to, že  svět finančnictví brexit nepostihne. Byl to jen tyjátr idiotů ve Westminsteru, píše Simon Jenkins a pokračuje:

Zdroj potravin na světě je vážně ohrožen ztrátou biodiverzity

22. 2. 2019

čas čtení 4 minuty



Rostliny, hmyz a organismy, klíčově důležité pro výrobu potravin, rychle mizí, varuje OSN

Schopnost světa produkovat potraviny je ohrožena neschopností lidstva ochránit biodiverzitu. To je závěr první studie OSN o rostlinách, zvířatech a mikroorganismech, které pomáhají k tomu, abychom měli na talíři jídlo.

Ostré varování vydala Organizace pro potraviny a zemědělství poté, co vědci zjistili, že přírodní podpůrné systémy, které jsou životně důležité pro výrobu potravin pro lidstvo, jsou po celém světě likvidovány, protože zemědělské podniky, města a továrny žerou pozemky a vypouštějí do světa chemikálie.

Za posledních dvacet let se asi 20 procent světa, pokrytého vegetací, stalo méně produktivním.

Drzému Trumpovi spojenci Rogeru Stoneovi hrozí vězení za pohrdání soudem

22. 2. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Na dlouholetého stoupence Donalda Trumpa Rogera Stonea uvalil soud v Severní Karolíně přísnější zákaz komunikovat na sociálních sítích, poté, co Stone zveřejnil na Twitteru drzý materiál s fotografií své soudkyně těsně vedle mušky střelné zbraně. Stone je obžalován ze lhaní Kongresu ohledně své komunikace s Wikileaks, dále z falšování svědeckých výpovědí a z pokusů bránit jednání úřadů.  ZDE

Na Twitteru Stone napsal:

Brexit se propadá do chaosu: Ministři britské vlády se připravují vzbouřit se proti Mayové

22. 2. 2019

čas čtení 3 minuty

 

Až pětadvacet členů vládního týmu premiérky Theresy Mayové bude zřejmě hlasovat pro odložení brexitu, aby zabránili vypadnutí Británie z EU bez dohody

Theresa Mayová čelí příští týden nejvážnějšímu vzbouření svého kabinetu za celou dobu, co zastává od roku 2016 premiérskou funkci. Až 25 členů jejího vládního týmu je připraveno hlasovat pro odložení brexitu, pokud Mayová nevyloučí vypadnutí Británie z EU bez dohody. Jejich vzbouření bude znamenat, že je Mayová bude muset vyhodit z vlády.

Nová politika zadržování

22. 2. 2019

čas čtení 3 minuty

Čtvrt století po studené válce bylo nejpokojnějším obdobím moderní historie. Nejsilnější mocnosti světa navzájem nebojovaly nebo ani o tom mnoho neuvažovaly. Vcelku se nepřipravovaly na válku, nepředpokládaly ji, nebo nevedly jednání a politické manévry s vyhlídkou na válku, píše Michael Mandelbaum. Protože americká globální vojenská hegemonie přetrvávala, možnost boje mezi rozvinutými státy se zdála ještě vzdálenější.

Putinovy prázdné sliby

22. 2. 2019

čas čtení 3 minuty

Ve svém výročním projevu se ruský prezident Vladimir Putin snažil bojovat s padající politickou popularitou často slýchanými sliby. Avšak ty jsou zpochybněny skutečností, za niž nese odpovědnost, napsal Ingo Mannteufel.

Brexit: Předseda EK Juncker "není optimistou"

22. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker prohlásil, že "není příliš optimistický", pokud jde o možnost vyhnout se brexitu bez dohody. Řekl to po jednání s britskou premiérkou Theresou Mayovou v Bruselu, informuje Jon Stone.

Odchod Luciany Bergerové je počátkem konce Labour Party

22. 2. 2019

čas čtení 4 minuty

Manny Shinwell věděl, jak se vypořádat s antisemity. Narozen v londýnském East Endu, vyrostlý v Glasgowě a jednou vězněný za podněcování nepokojů v Red Clydeside, tento boxer kouřící dýmku byl drsný, hrdý žid, píše Stephen Daisley. Během parlamentní debaty v roce 1938 Shinwell (tehdy labouristický poslanec za Seaham) ryl do vlády, když konzervativní poslanec Robert Bower provokoval: "Běž zpátky do Polska". Shinwell vstal, přešel místnost a praštil Bowera rovnou do obličeje. Pak se obrátil na předsedu sněmovny a řekl: "Můžu přednést osobní vysvětlení?"

Anna Soubry - schopná představitelka parlamentních vzbouřenců?

21. 2. 2019

čas čtení 3 minuty

 

Tři konzervativní poslankyně, které ve středu demonstrativně na protest proti fundamentalistickému brexitu odešly z Konzervativní strany a přidaly se ke skupině osmi vzbouřenců z Labouristické strany - čímž vytvořily nezávislý poslanecký klub 11 poslanců - vystoupily ve středu daleko argumentativněji a s daleko jasnější, důraznější a vyartikulovanější kritikou Konzervativní strany než oněch předchozích 8 labouristických vzbouřenců.

Mezi těmi konzervativními, nyní nezávislými poslankyněmi excelovala Anna Soubry. Vystoupila ve středu v mnoha sdělovacích prostředcích, zde je ukázka její argumentace z publicistického pořadu televize BBC Newsnight ve středu večer.

Mimochodem, volební preference podle průzkumu YouGov z 18.-19. února 2019 jsou tyto: Konzervativci 38 procent, labouristi 26 procent, skupina odpadlíků-vzbouřenců z labouristické a konzervativní strany, která vznikla tento týden: 14 procent !! liberální demokraté 7 procent.


Anna Soubry:

Řekla jsem jí (tj. premiérce Mayové), protože jsem usoudila, že jí to prostě musím říct, protože jednoho dne povedu tento rozhovor, tak jsem jí řekla: Já to nechápu. Proč nepřijmete jednotný trh a celní unii? Víte, že to britští podnikatelé potřebují a víte, že to vyřeší ten problém hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem. A v parlamentě s tím vyhrajete. Musíte ignorovat vládu i stínovou vládu, oslovíte poslance, jako je Chuka Ummuna a Chris Leslie, získáte na svou stranu věštinu a zároveň uštědříte smrtelnou ránu Labouristické straně. To jsem jí řekla. A ona se na mě podívala, jako bych byla z nějaké jiné planety. A já jsem si pomyslela, tobě to vůbec nedochází, že ano. A ona začala říkat – pořád to říká ve svých projevech – proč že je tak silně proti celní unii? Protože jako Británie chceme uzavírat vlastní obchodní dohody. Jak víte, neuzavřeli jsme žádné.

A druhá věc, a tohle je opravdu důležité, Kirsty, a promiňte mi. Jediný důvod, proč ona nesouhlasí s jednotným trhem, je volný pohyb obyvatelstva. A já myslím, že to mě opravdu znepokojuje na Therese Mayové. A ona má historii tohoto postoje z doby, když byla ministryní vnitra. Já jsem stará právnička, já studuju důkazy. Já si myslím, že ona nenávidí imigranty. Opravdu si to upřímně myslím.

Reportérka: Chcete říct, že to není otázka politické strategie, že to je něco osobního?

Anna Soubry: Ano, ano. Myslím si, že je posedlá tím, co vidí jako problém imigrace. A opravdu zatraceně nevím, odkud to pochází, protože v moderní Konzervativní strané, když se podíváte na věcné důkazy, jestliže my tady nebudeme mít všechny ty lidi, kteří sem přicházejí a dělají všechnu tu práci v naší zemi, kdo do háje to bude dělat?



 

Venezuela na kraji propasti

21. 2. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Systematický nátlak na Madurovu vládu ze strany Trumpova Bílého domu nepolevuje, ba naopak. Trump v pondělí oznámil, že socialistický režim má na kahánku nejen ve Venezuele, ale i v Nikaragui a na Kubě, aby tak potvrdil odhalení listu Wall Street Journal, podle něhož má Bílý dům spadeno i na tyto dvě latinskoamerické země, jež dlouhodobě nemá pod kontrolou. Bylo by pošetilé se domnívat, že se venezuelský režim během několika dnů či týdnů rozsype jako domeček z karet, neboť má na své straně vedle ozbrojených složek a tvrdého chávistického jádra také podporu Moskvy, Pekingu či Kuby. Jasná je ovšem jedna věc: Jestliže rozporujeme legitimitu Madurovy vlády, nemůžeme se sympatiemi nahlížet na nelegální snahy o svržení Madurovy vlády zvenčí.

Bernie for President?

21. 2. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Nemá cenu stavět donekonečna vzdušné zámky, protože volky nevolky musíme hrát s kartami, které máme k dispozici. A to platí i pro vermontského senátora Bernieho Sanderse, jenž tento týden oznámil kandidaturu v příštích amerických prezidentských volbách. Sanders dozajista nepředstavuje ideálního levicového politika a kritické progresivní hlasy mohou namítnout, že je na kandidaturu příliš starý a že bude usilovat o Bílý dům v barvách zkostnatělé Demokratické strany, aniž by usiloval o radikální přeměnu Ameriky. Jenže senátor Sanders je dnes patrně nejpopulárnějším americkým politikem a jeho stanoviska souzní s názory mnoha obyčejných Američanů; Sanders je klasickým demokratickým socialistou, v jehož moci je přinejmenším odvrátit nejhorší excesy Trumpova toxického prezidentství.

Proevropské strany a evropské volby

21. 2. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Říkám si, jestli vůbec ještě psát něco o českých zelených. Na Facebooku sleduji novou vlnu komentářů ohledně jejich politického směřování. Spojili se do eurovoleb s TOP09 a STAN. Důvodem je proevropská a prozápadní orientace, kterou prý jiné strany – včetně pirátů – nemají. Já rozhodně nejsem ten, kdo by vyčítal zeleným posun vpravo.

30363

Globální řád nacionalistické minulosti

21. 2. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty

Ve svém článku „Nadbíhání nacionalistům je projev historické nepoučitelnosti“ Bob Kartous upozorňuje na pokrytectví politických projevů založených na nacionalistických mýtech. Tato skutečnost je z masakrů, které národovecké narativy pomohly vyvolat ve 20. století, poměrně zřejmá. V čem spočívá ale specifikum současných nacionalistických projevů v Evropě a Americe je jejich globální provázanost, která má hlubší kořeny, než se na první pohled může zdát.

Trumpova vláda chce Saúdům prodat jadernou technologii

21. 2. 2019

čas čtení 1 minuta

Kritikové varují, že transfer technologie do Saúdské Arábie umožní Rijádu vyrábět jaderné zbraně, což by mohlo vést k závodům ve zbrojení na Blízkém východě.

Trumpova vláda se v současnosti snaží obejít Kongres, aby urychlila prodej amerických jaderných reaktorů do Saúdské Arábie, a to navzdory obavám, že by taková transakce porušila americké zákony, jak se dočteme ve zprávě kongresového výboru.

Bezpečnostní analytikové se obávají, že jaderná technologie Rijádu v budoucnu umožní vyrábět atomové zbraně, což by mohlo přispět k závodům v jaderném zbrojení na Blízkém východě.

Američtí zákonodárci jsou navíc znepokojeni nestabilitou saúdské vlády vedené princem Mohamedem bin Salmánem kvůli vraždě prominentního novináře Džamála Chášakdžího a kvůli válce v Jemenu.

Kongresový výbor nyní vyšetřuje činnost amerických společností, které se snaží získat povolení Trumpovy administrativy k budování atomových reaktorů v Saúdské Arábii a dalších arabských zemích. 

Bližší informace v angličtině ZDE

Trump vyzval venezuelskou armádu, aby se přidala k opozici

21. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta

Zkraje týdne americký prezident Donald Trump potvrdil svou podporu pro lídra venezuelské opozice Juana Guaidó a vyzval venezuelskou armádu, aby přestala podporovat Madurovu vládu. Donald Trump znovu zaútočil na socialismus, neboť prý podle něj tuto jihoamerickou zemi zpustošil. Kritikou nešetřil ani na adresu Nikaragui a Kuby.

Tento týden vyšla publikace z pera bývalého zástupce šéfa FBI Andrewa McCabea, která pojednává o Trumpových plánech na válku s Venezuelou, o nichž americký prezident hovořil v roce 2017. „S touhle zemí bychom měli válčit. Mají všechnu tu ropu a je to prakticky za dveřmi,“ prohlásil prý Donald Trump.

Bližší informace v angličtině ZDE a ZDE

30362

Civilizace v kleštích pokrytectví elit

21. 2. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Je možné, že Jana z Arku byla schizofrenní dítě, jež si díky životu ve zbožné rodině vysvětlovalo svou psychickou zvláštnost tím, že k němu mluví svatí. Je velmi pravděpodobné, že zbožné horlivosti mladé dívky bylo zneužito v mocenském boji. Symbol naprostého přesvědčení a odhodlanosti, vyskytne-li se tam, kde jde o moc, nezůstane nevyužit. Patnáctiletá Jana z Arku se na základě historické legendy stala symbolem vzdoru, odhodlanosti, odvahy a přesvědčení, že je třeba bojovat za to, v co věříte. Greta Thunberg, které je shodou okolností tolik, kolik bylo Janě z Arku, když vyrazila za francouzským králem, je na misi "zachránit planetu" také z části proto, že se psychicky odlišuje, což si ovšem sama uvědomuje a považuje za přednost. Nemyslím si vůbec, že by to bylo špatně. Špatně je, pokud globální mocní zneužijí tohoto symbolu a stejně jako v řadě jiných případů ho znevěrohodní. Třeba tím, že Greta adresuje svou výzvu na záchranu planety lidem v Davosu, kteří po sobě zanechali obrovskou uhlíkovou stopu jen proto, že se považují za příliš důležité, aby jim stav klimatu zabránil použít jejich soukromý tryskáč...

Tři konzervativní poslankyně odešly ze své strany. Obvinily ji, že přešla k ultrapravici

20. 2. 2019

čas čtení 1 minuta



Poté, co tento týden odešlo z Corbynovy Labouristické strany osm poslanců a obvinilo ho i stranu z antisemitismu a z toho, že řeší brexit, jako když pejsek a kočička vařili dort, se stejným obviněním nyní odešly z Konzervativní strany tři poslankyně a připojily se k nově vytvořené centristické skupině Nezávislých poslanců. Obvinily Konzervatiní stranu, že ji sežrala ultrapravice a že se stala stranou podobnou ultrapravicové straně UKIP, tedy BlueKIP (modrá je tradičně symbolem britských konzervativců).

Poslankyně zdrcujícím způsobem zkritizovaly Theresu Mayovou za chaotický způsob, jímž "řeší" brexit. Jejich rebelie snižuje už tak minimální parlamentní většinu Mayové na osm poslanců (včetně podpory deseti poslanců ultrapravicové severoirské fundamentalistické strany DUP - tedy konzervativci sami v parlamentě žádnou většinu nemají). V Dolní sněmovně se šíří zprávy, že z obou hlavních politických stran odejdou ještě další poslanci.

Theresa Mayová ve středu odpoledne znovu "jedná" v Bruselu o své dohodě.

V důsledku konfliktu mezi Španělskem a Británií ohledně Gibraltaru je nyní pravděpodobné, že Britové budou pro cestu do Evropy muset žádat o vízum a platit za něj 60 euro. 

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

 

 

 

Můj dědeček byl nacista. Vím, proč potřebujeme EU

20. 2. 2019

čas čtení 7 minut

 

Evropská unie je dnes těžce vydobytou kulminací dlouhých desetiletí budování míru a politické integrace. Vůbec není dokonalá, ale je to jediný úspěšný formát demokratické, mezinárodní integrace. V globalizovaném světě posiluje národní suverenitu prostřednictvím sloučení hospodářské a politické moci svých členů. Přitom zajišťuje svým občanům bezprecedentní míru svobody a stability.

Až do své smrti začátkem devadesátých let byl můj dědeček přesvědčený nacista. Většina jeho starších bratrů zahynula během jediné noci v bitvě v Hartmannsweilerkopfu za první světové války. V těžce ztraumatizovaném meziválečném Německu, definovaném nenávistí proti cizincům, židům a demokracii, stejně jako falešnou představou německé národní výlučnosti a velikosti, byl dědeček po celá dvacátá léta nezaměstnaný. Stal se jedním z prvních členů NSDAP a dobrovolně se r. 1940 přihlásil do války. Byl důstojníkem wehrmachtu a vedl takzavnou "protipartyzánskou" jednotku na východní froně a účastnil se dobytí Kyjeva, píše Matthias Bergmann, právník působící v Hamburku.

Autoritářství v informačním věku

20. 2. 2019

čas čtení 3 minuty

Informace, které průměrný Američan konzumuje na Googlu, nejsou nutně nejpřesnější nebo neposkytují vhled do problému - je to informace, kterou za nejvhodnější považuje algoritmus Googlu.


Internet je z definice zcela nesuverénní, píše Jacob Shapiro. Jde o globální síť počítačů propojených podmořskými kabely a družicemi ve vesmíru. Internet je mocný, protože nepatří žádné jednotlivé zemi. Nikdy předtím neměly lidské bytosti tak rychlý a snadný přístup k informacím.

Desetitisíce lidí protestovaly ve Francii proti antisemitským útokům

20. 2. 2019

čas čtení 2 minuty



Desetitisíce lidí vyšly ve Francii do ulic na protest proti nedávnému nárůstu antisemitských útoků. V Paříži se jedné takové demonstrace měl účastnit premiér Édouard Philippe spolu s ministry a poslanci a prezident Macron bude držet minutu ticha u pařížského památníku holocaustu.

Ve Francii žije kromě USA a Izraele největší procento židů.

27710

Kde se ve Francii vzala všechna ta nenávist k Židům?

20. 2. 2019

čas čtení 2 minuty

Židé ve Francii tvoří 0,7 % obyvatelstva, takže proč je tu tolik nenávisti proti nim? John Lichfield zkoumá důvody dalšího vyvrcholení antisemitismu v zemi, která má politováníhodnou historii animozity vůči židovské komunitě.

Ali příjde o nohy. Bosna, Evropa, 21. století. Omrzliny

20. 2. 2019

čas čtení 3 minuty

Ali příjde o nohy. Bosna, Evropa, 21. století. Omrzliny, píše Eva Zahradníčková.

Lidé se pokoušejí přecházet přes hory sněhem, aniž by k tomu měli i jen normální boty.






* * *

Bezejmenná kuchyně, Bělehrad

Všichni byli zděšeni podmínkami v Kasárnách, v onom místě uprostřed Bělehradu, kde se zrodila Bezejmenná kuchyně. Bylo to během první zimy, která následovala po uzavření evropských hranic, kdy vstoupit do jakékoliv evropské země se stalo téměř nemožným a na žádosti o azyl úřady přestaly reagovat.

Kromě toho, policisté některých evropských zemí začali bít kohokoliv, koho nalezli na svém území.

Situace je v současnosti stejná.

Venezuela: A co když Maduro přežije?

20. 2. 2019

čas čtení 2 minuty

Střet titánských rozměrů o kontrolu nad Venezuelou probíhá jak na otevřené scéně, tak za ní, mezi lidmi usilujícími o svržení prezidenta Nicoláse Madura a těmi, kdo si přejí, aby zůstal v úřadě, napsal Marcos Peckel. Boj zahrnuje různé místní, regionální a globální aktéry. A výsledkem bude buď pád socialistického režimu, jeho přežití, hybridní situace prodlužující krizi, nebo jednání, jež mohou vést ke svobodným volbám.

Hospodaření OSBL v lednu 2019

5. 2. 2019

čas čtení 2 minuty

V lednu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 133 485.14  . DĚKUJEME! 

Zůstatek byl koncem ledna 2019 438 767.09  Kč.  

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
22221