Katalánská nezávislost byla "politickou deklarací", prohlásil jeden z představitelů během procesu

20. 2. 2019

čas čtení 1 minuta
Bývalý šéf úřadu regionálního premiéra Jordi Turull tvrdí, regionální vláda nevyzývala k násilí, ani nepoužila veřejných peněz k uspořádání nepovoleného referenda o nezávislosti ze dne 1. října 2017.


Jednostranné vyhlášení nezávislosti provedené v katalánském parlamentu koncem října 2017 bylo "politickou deklarací", tvrdí obviněný v probíhajícím procesu se separatistickými lídry u španělského Nejvyššího soudu.

Jordi Turull soudu sdělil, že katalánští představitelé se snažili nalézt "rovnováhu mezi poslušností zákonu" a "občany". Prohlásil, že 80 % katalánské společnosti si přeje hlasovat o budoucnosti Katalánska.

"Bylo vyhlášení nezávislosti formální deklarací?", zeptal se prokurátor Jaime Moreno. "Byla to politická deklarace," odpověděl Turull. "Bylo to vyjádření politické vůle, která odpovídá většinovému cítění lidí v Katalánsku." Průzkumy mínění soustavně ukazují, že katalánskou společnost otázka nezávislosti štěpí a separatisté v regionálních volbách nikdy nezískali přes 50 % hlasů.

Turull a 11 dalších stojí před soudem kvůli obviněním od povstání přes pobuřování, neposlušnost a zneužití veřejných fondů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6517

Diskuse

Obsah vydání | 26. 2. 2019