USA: Poslankyně Omarová se omluvila za antisemitské příspěvky na Twitteru

13. 2. 2019

čas čtení 1 minuta
Demokratická poslankyně Sněmovny reprezentantů Ilhan Omarová se v pondělí odpoledne omluvila za kontroverzní paušalizující příspěvky na Twitteru týkající se izraelské lobby v USA. Stalo se tak poté, co její vyjádření odsoudili lídři Demokratů jako "antisemitské stereotypy".


Ve vyjádření na Twitteru se Omarová jednoznačně omluvila a sdělila, že jejím úmyslem nikdy nebylo urážet židovské Američany jako celek. A dodala, že neustupuje, pokud jde o "problematickou roli lobbistů v naší politice".

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová a další lídři Demokratů předtím po poslankyni z Minnesoty žádali omluvu.

"Legitimní kritika izraelské politiky je chráněna hodnotami svobody slova a demokratické debaty, které Spojené státy a Izrael sdílejí," prohlásili lídři ve společném stanovisku. "Ale použití antisemitských stereotypů a předsudečných obvinění příznivců Izraele kongresmankou Omarovou je hluboce urážlivé. Odsuzujeme tyto poznámky a vyzýváme kongresmanku Omarovou, aby se ihned omluvila."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7361

Diskuse

Obsah vydání | 19. 2. 2019