Rektor Zima jako příčina populismu

14. 2. 2019 / Tomáš Korda

čas čtení 1 minuta


Na kauze plagiátorství profesora Martina Kováře zaráží jedna věc. Tou věcí ovšem není, že tento známý – na úkor kolegiality podezřele často v médiích vystupující – historik podváděl. Daleko větší pozornost si zasluhuje rozhodnutí rektora Zimy oslovit nezávislé odborníky, aby potvrdili nebo vyvrátili důkaz, že jeho prorektor Kovář kradl duchovní majetek.

 

Došlo tak i na akademiky. I oni nakonec pociťují (anebo by měli pociťovat), jak urážlivé je vlastně žít v expertní společnosti, jak ponižující je jen bezmocně přihlížet vyvlastňování vlastního rozumu. Na české poměry není snad ani paradoxní, že všeobecný rozum každého z nás dostal svou poslední ťafku právě od institucionálního vrcholku české vzdělanosti, tedy rektora UK. Povoláním expertů ve věci plagiátorství Martina Kováře byl rozum každého akademika (jakožto i každého občana) ponížen a bezmála suspendován. Jak ztrapňující je slyšet, že můj vlastní rozum není schopný posoudit, zda někdo opisoval.

Netkví v této suspenzi rozumu celý problém s takzvaným populismem? Ke komu mluví Václav Klaus mladší a všichni ti falešní přátelé lidu, když ne ke zhrzenému rozumu každého z nás? Čím více bude elita jednat jako pan rektor Zima, tím méně musíme být překvapeni z úspěchů populistů.

0
Vytisknout
9463

Diskuse

Obsah vydání | 19. 2. 2019