Donald Trump se chce pomstít americkému televiznímu komikovi

18. 2. 2019

čas čtení 3 minuty
Aktualizace: V souvislosti s Trumpovými cenzurními útoky na americkou televizi napsal na Twitteru Americký svaz pro občanské svobody:

Svobodu projevu zaručuje první dodatek americké ústavy


Herec Alec Baldwin k tomu napsal:


Když americký prezident ve funkci ponouká své stoupence, že moje role v televizní komedii ze mě dělá nepřítele lidu, je to hrozbou mé bezpečnosti a bezpečnosti mé rodiny?


Parodie televizního pořadu Saturday Night Live, v němž herec Alec Baldwin ironizoval Donalda Trumpa a jeho lhaní o údajné "celostátní krizi" na mexické hranici, rozčílila Donalda Trumpa. Ten požaduje, aby bylo proti herci Baldwinovi  a televiznímu pořadu SNL zahájeno vyšetřování!

Donald Trump ostře zaútočil na americký televizní satirický pořad Saturday Night Live a požadoval "pomstu" a vyšetřování pořadu poté, co ho v něm ironizoval herec Alec Baldwin.

 
Baldwin pravidelně vystupuje v roli Donalda Trumpa s parukou ze světlých vlasů na hlavě, s charakteristickým Trumpovým špulením úst a přehnaným napodobováním primitivního způsobu, jímž Trump mluví na veřejnosti. Tuto sobotu Baldwinovo vystoupení parodovalo Trumpovu tiskovou konferenci, v níž oznámil "celostátní krizi" ohledně jeho plánů postavit na mexické hranici zeď.

"Potřebujeme zeď. Máme obrovské množství drog, které přicházejí přes jižní hranici, neboli 'hnědou linií', jak mě mnoho lidí žádalo, abych to nenazýval," řekl Baldwin.

"Všichni vidíte, proč jsem musel zfalšovat tuhle celostátní krizi, žejo. Musel jsem, protože chci. Je to opravdu jednoduché. Máme problém. Do této země přicházejí beze zdi drogy. Zeď funguje, zeď je bezpečí. Musíte být chytrý, abyste tomu porozuměli - ve skutečnosti je dokonce lehčí tomu porozumět, když zrovna chytrý nejste."

Donald Trump: Nic zábavného na unaveném pořadu Saturday Night Live v NBC, která šíří fake news! Otázkou je, jak je možné, že televizím prochází bez trestu tohle totální útočení na Republikány? Totéž platí pro mnoho jiných pořadů? Velmi neférové a mělo by se to vyšetřovat. Tohle je to pravé Spiknutí!"




Očekává se, že Trumpovo vyhlášení "celostátní krize" bude zpochybněno u soudu a Baldwin o tom také hovořil:

"Budu okamžitě žalován a verdikt nebude v můj prospěch a pak to skončí u Nejvyššího soudu a já zavolám svému kámoši Kavanaughovi a řeknu 'Je načase Donnymu splatit dluh' a on řekne 'Nový telefon, kdo je tohle?' A pak bude zveřejněna Muellerova zpráva, můj domek z karet se rozpadne, budu moci tvrdit, že jsem šílený, budu pár měsíců v blázinci a mé osobní peklo, že hraju prezidenta, konečně skončí."

Trumpův požadavek "odplaty" proti Baldwinovi vyvolal okamžitě kritiku od právníků a novinářů. Poukázali na to, že Trumpovy hrozby porušují základní demokratické zásady. Demokratický kongresman Ted Lieu napsal na Twitteru: "Jednou věcí, která činí Ameriku velkou je to, že se vám lidi mohou beztrestně smát."

Peter Baker, hlavní korespondent v Bílém domě pro New York Times uvedl, že přestože tento způsob vyjadřování je nyní běžný, "je dobré si uvědomit, že žádný jiný americký prezident už desítky let nevyhrožoval 'pomstou' televizní stanici za to, že ho satirizuje".


Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8431

Diskuse

Obsah vydání | 21. 2. 2019