Klíčový Macronův poradce končí

13. 2. 2019

čas čtení 2 minuty
Jeden z nejbližších poradců francouzského prezidenta Emmanuela Macrona oznámil rezignaci v rámci pokračujících změn v kabinetu, jejichž cílem je znovu získat ztracenou popularitu.


Jednatřicetiletý komunikační specialista Ismael Emelien byl architektem Macronovy prezidentské kampaně. V pondělí večer oznámil, že odchází psát knihu o středolevicové politice.

Následuje jiného klíčového poradce, autora projevů a mediálního experta Sylvaina Forta, po šestiměsíčním období, kdy Macronovu vládu vyznačovaly skandály, protesty a úpadek preferencí.

"Není to rezignace, je to odchod," řekl Emelien AFP - a dodal, že se vždy vyhýbal médiím. Jeho rozhodnutí napsat knihu prý znamená, že musí opustit pozici Macronova poradce.

"Jakákoliv jiná interpretace mého odchodu... bude špatná," dodal.

Emelien byl mozkem stojícím za Macronovou akcí ve věci změny klimatu, ale jeho moc byla v posledních měsících stále více zpochybňována. Nejprve kvůli reakcím na skandál bývalého Macronova bodyguarda a později kvůli "žlutým vestám".

Od volebního vítězství v květnu 2017 byl Macron opakovaně kritizován za svůj odměřený styl a snahu držet si odstup od médií, což vedlo ke stížnostem, že dává málo rozhovorů a nedokáže dobře vysvětlovat.

Týdny kolují pověsti, že Macron hodlá obměnit tým, který od volebního vítězství ovládá skupina mimořádně loajálních mužů mezi 30-40 lety známá jako "Macron Boys".

Politický poradce Stephane Sejourne opustil tým, aby pracoval ve volební kampani Macronovy strany do Evropského parlamentu, zatímco dva další spolupracovníci, pro severoafrické záležitosti a mluvčí pro mezinárodní média, také nedávno odešli.

Prezident v posledních týdnech získal část ztracené popularity po sérii kampaňujících vystoupení na radnicích po celé zemi organizovaných v rámci "velké národní debaty".

Vláda organizovala debatu, aby oslabila protesty "žlutých vest", které začaly kvůli cenám paliva, ale změnily se v širokou a násilnou výzvu Macronově protržní daňové politice a vládnímu stylu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6984

Diskuse

Obsah vydání | 19. 2. 2019