Soros s poukazem na Orbána varuje před "protievropskými silami"

13. 2. 2019

čas čtení 2 minuty
"Evropa náměsíčně kráčí do zapomnění a lidé v Evropě se musejí probudit, než bude pozdě," vyzývá maďarskoamerický miliardář George Soros ve článku Projektu Syndicate nazvaném "Evropo, prosím, vzbuď se". Soros pasovaný maďarskou vládou na nepřítele č. 1 dodal, že pokud se věci nezmění, "Evropská unie se vydá cestou Sovětského svazu v roce 1991", upozorňuje Fani Kaszasová.


Podle Sorose ani evropští lídři, ani občané nemají pocit, že žijí v revolučních časech. Přestože je řada příležitostí, jejich výsledky zůstávají nejisté. Většina lidí má za to, že budoucnost bude víceméně připomínat přítomnost, ale nemusí tomu tak být.

Soros je přesvědčen, že květnové volby do Evropského parlamentu se stanou příštím milníkem. Nicméně "protievropské síly se budou těšit konkurenční výhodě". Existuje k tomu řada důvodů, včetně zastaralého stranického systému ve většině evropských zemí a nedostatku právních nástrojů pro disciplinaci členských států porušujících principy, na nichž je EU založena. Ačkoliv unie může aplikovat na kandidátské země své právo (acquis), společenství koneckonců "chybí dostatečná kapacita vynucovat plnění členských států".

Zastaralý stranický systém překáží těm, kdo si přejí zachovat klíčové evropské hodnoty, ale napomáhá těm, kdo jej chtějí nahradit radikalismem.

Soros je přesvědčen, že stranický systém odráží vztahy v 19. a 20. století a zdůrazňuje konflikt mezi prací a kapitálem. Nicméně nejdůležitější zlomovou linií je dnes konflikt proevropských a protievropských sil.

Situace je podle něj ještě horší v oblasti transevropských aliancí, protože "národní strany mají přinejmenším nějaké kořeny v minulosti", ale transevropské aliance jsou "zcela diktovány vlastními zájmy stranických lídrů".

A Soros dodává: "Nejhorším pachatelem je Evropská lidová strana (EPP). EPP je takřka zcela zbavena principů, jak ukázala ochota povolit trvající členství Fidesze maďarského premiéra Viktora Orbána, aby uchovala většinu a kontrolu nad alokací špičkových pracovních pozic v EU."

Nicméně Soros dodává, že u protievropských sil není situace o mnoho lepší, i když ve srovnání s EPP může vypadat lépe: "Zdá se, že přinejmenším mají nějaké zásady, i když jsou odporné."

Podle Sorose ochrana Evropy před vnějšími a vnitřními nepřáteli musí začít uznáním rozsahu současné hrozby. Druhým krokem je probudit spící evropskou většinu a mobilizovat ji na ochranu hodnot, na nichž je EU založena.

Jinak se sen o spojené Evropě stane noční můrou 21. století.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6903

Diskuse

Obsah vydání | 19. 2. 2019