30361

Přátelství s pokryteckým a zrádným sobcem je oxymóron

Nadbíhání nacionalistům je projev historické nepoučitelnosti

14. 2. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Představa, že je možné navázat pevné vztahy s nacionalistickými populisty, kteří se mnohde v Evropě dostali k moci, je buď jen předstírání téhož, nebo je to naivita odolná vůči historické zkušenosti. Nejde přitom tolik o to, zda v lze v nacionalistické idologii najít nějaké společné body, které by bylo možné akceptovat. Jde o to, že v roce 2019 je nacionalismus jako ideologie naprosto vylhaný, reálně existující pouze na bázi vyvolání strachu a kutlurně nepřežité zášti vůči odlišné kulturní identitě. V článku zveřejněném na serveru Foreign Policy argumentuje Gol Kalev (člen American-Israeli Friendship League), že je "věcí realpolitiky" snažit se navázat vztahy s krajně pravicovým politickým hnutím, které v některých zemích Evropy vládne, někde je v koalicích, někde má silné opoziční zastoupení v parlemantech.

Možná je cílem takové realpolitiky otupit antisemitismus těchto defenzivně nacionalistických výhonků, a učinit tak ústředním cílem jejich politického programu muslimské nebezpečí. To by bylo samo o sobě politováníhodné, ale vyloučit se to nedá. Možná je to potřeba stvrdit přechod o judeofobie k islamofobii jako nového unifikačního principu evropských postnárodních společností, jak jej v roce 2014 popsal Shlomo Sand.

Pokud ale kdokoliv očekává od současných nacionalistů, že budou dodržovat jakákoliv dogmata zásady, šeredně se plete. Současný vůdčí nacionalista je v prvé řadě absolutní pokrytec, jehož kredibilita je nulová. A budou-li nestvůry podzemí dostatečně silné, nebude váhat je osedlat. Na zbabělosti před čímkoliv temným a silným je postavena jeho politika...

Jak byl na Slovensku zvolen nacista

14. 2. 2019

čas čtení 1 minuta

"Nikdo je nenaučil základy toho jak být občanem. Dokáží vám odříkat  v latině názvy součástí javorového listu, protože to je učí ve škole, ale nikdo je neučí mediální gramotnosti, ani tomu, jak funguje svět."

Britský deník Guardian dnes publikuje ve své sérii The Long Read (Dlouhé čtení) z pera svého středoevropského zpravodaje Shauna Walkera rozsáhlou analýzu historie toho, jak se slovenský nacista a jeho polovojenské fašistické jednotky staly na Slovensku významnou součástí politické scény.

Kotlebův fašismus je založen na známých rysech populistické ultrapravice, které se nyní šíří po Evropě všude. Kotleba prosazuje zájmy tzv. "slušných lidí", argumentuje, že bílí Slováci jsou diskriminováni zkorumovaným politickým establishmentem a blíže neurčeným mezinárodním spiknutím, nedůvěřuje novinářům, odmítá s nimi mluvit a namísto toho šíří po Slovensku vlastní letáky s ultrapravicovými názory.

Významnou součástí jeho politické strategie je ostrý rasismus i násilné útoky jeho polovojenských jednotek proti Romům. Na Kotlebův protiromský rasismus reaguje slovenská veřejnost nesmírně pozitivně. Kotlebův nacismus získává podporu v četných zanedbaných malých slovenských městečkách, postižených vysokou míru nezaměstnanosti.

Snad nejvíce znepokojujícím zjištěním byla skutečnost, že Kotlebu nejvíce podporují ti mladí lidé, kteří získávají své informace výlučně z Facebooku.  Problémem je, že mladá generace Slováků je z politického hlediska beznadějně zanedbaná. "Nikdo je nenaučil základy toho jak být občanem. Dokáží vám odříkat  v latině názvy součástí javorového listu, protože to je učí ve škole, ale nikdo je neučí mediální gramotnosti, ani tomu, jak funguje svět."

Rozsáhlá analýza Shauna Walkera o nacismu na Slovensku v angličtině ZDE

Rozhovor Britských listů 205. Opravujme věci, nevyhazujme je

8. 2. 2019

čas čtení 1 minuta


Bohumil Kartous hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů s ekonomkou Soňou Jonášovou, zakladatelkou cirkulární ekonomiky. Soňa Jonášová poukazuje na obrovské ekonomické možnosti, pokud bychom přestali vyrábět jen pro vyhazování výrobků, ale soustředili se na jejich obnovu. Rozhovor, který se vysílá na Regionální televizi od pátku 8. února 2019, je aktuální tím, že ČR se nyní zřejmě rozhodla právě touto cestou nejít. Soňa Jonášová konstatuje:

"Právě se dostala k široké veřejnosti informace, že by se dlouho slibovaný a očekávaný konec skládkování recyklovatelných odpadů mohlo posunout až k roku 2030. Což je z pohledu udržitelného rozvoje i byznysu i z hlediska globální změny klimatu neakceptovatelné.Za posunem stojí dlouhodobé lobby firem vlastnících skládky, které mají v područí i obce a města, kterým vyhrožují, že by nový přístup znamenal radikální zdražení zpracování odpadů. Což je ale nepravda, neboť nový zákon myslí na obce, které budou třídit dobř,e a připravena je pro ně tzv. Třídící sleva, která jim zafixuje současnou míru skládkovacího poplatku. Je čas změnit optiku, jakou pohlížíme na odpady - neměli bychom se na ně dívat jako na něco, čeho se chceme zbavit a ještě za to musíme zaplatit, ale naopak jako na surovinu, které je cenná a platit by nám za ni měli ti, kteří ji dokážou zhodnotit. Myslela jsem si, celé poslední čtyři roky, že to půjde evolucí. Teď jsem si jistá, že na nefunkčnost systému upozorní jen revoluce."


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

30160

Rozdíl mezi ČR a obranyschopnými zeměmi je v pocitu ohrožení

14. 2. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Země, které žijí ve stavu stálého bezpečnostního ohrožení, mají vyvinutou zcela odlišnou strategii. Finové se kupříkladu udržují ve stavu pohotovosti, starají se velmi obezřetně o rezervy pro případ výjimečné situace. Lidé na rozhodujících místech v klíčových odvětvích průmyslu a institucí se k tomuto účelu pravidelně scházejí. Hlavně se ale snaží udržovat vnitřní společenskou jednotu, bez které není možné dlouhodobě udržet jakoukoliv obranychopnost. V ČR takový pocit chybí. Proto máme prezidenta, který úspěšně rozvrací společnost a otevřeně kolaboruje s cizími zájmy v neprospěch ČR. A zároveň část intelektuality, která se domnívá, že vlastně nejvíce ze všeho nás ohrožuje "militarizace" diskurzu. I proto si také Češi sami o sobě myslí, že obranyschopní nejsou...

Televize Fox News odmítla odvysílat protinacistickou reklamu

14. 2. 2019

čas čtení 1 minuta

 


Třicetivteřinová reklama měla název "U nás se to nemůže stát" a byla zaměřena na diváky Seana Hannityho. Televize Fox News reklamu odmítla odvysílat jako "nevhodnou". Byla to reklama na dokumentární krátký film Noc v zahradě, který je letos nominován na Oskara.     Je to film o nacistickém shromáždění, které se r. 1939 konalo v New York City. Reklama měla varovat převážně konzervativní diváky Seana Hannityho před nebezpečím Trumpova populismu.


Způsobů, jak svrhnout venezuelskou vládu, je více

14. 2. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Karel Dolejší má nejspíše pravdu, že přímá americká vojenská intervence do Venezuely nehrozí, třebaže ji americký prezident ani šéf venezuelské opozice nevyloučili. Jenže Trumpův Bílý dům je pevně odhodlán Madurovu vládu svrhnout, a na rozdíl od kabinetu George W. Bushe, jenž před lety podpořil puč proti Hugo Chávezovi, tak činí zcela transparentně. A jestliže americká intervence není na pořadu dne, Donald Trump má dozajista na stole několik návrhů, jak se nenáviděné chávistické vlády zbavit.

Labourističtí poslanci varují Corbyna: Podpoř druhé referendum o brexitu, nebo končíme

14. 2. 2019

čas čtení 1 minuta

 

- Šéf britské Labouristické strany čelí až 10 rezignacím ze svého stínového kabinetu, pokud odmítne podpořit nový pokus donutit Theresuy Mayovou, aby podrobila svou dohodu s Bruselem o odchodu Británie z EU novému referendu, varují frustrovaní labourističtí poslanci. Šílenství brexitu nyní ohrožuje rozpadem jak Labouristickou, tak Konzervativní stranu. ZDE 

- Brexit je celostátní krizí, varují bývalí britští diplomaté Theresu Mayovou. Británii "fiasko brexitu" vážně oslabilo na mezinárodní scéně. "Jako bývalí diplomaté, kteří sloužili po celém světě, dobře rozumíme tomu, co přispívá k vlivu Británie ve světě. Naše dnešní doporučení pro Theresu Mayovou je jasné: neměli bychom odcházet z EU, dokud nemáme jasno ohledně našeho konečného cíle. Musíme především usilovat o prodloužení lhůty odchodu z EU."  ZDE 

- Konzervativní ministr obchodu Greg Clark byl obviněn, že lhal parlamentu, že neposkytl japonské automobilce Nissan dotaci ve výši 61 milionů liber ve snaze ji přesvědčit, aby po brexitu neodcházela ze severoanglického, nezaměstnaností postiženého města Sunderland. Navzdory této dotaci nyní Nissan oznámil, že v Sunderlandu ruší výrobu nového vozidla X-Trail SUV.  ZDE 

- Britský ministr dopravy Chris Grayling, jeden z nejpitomějších ministrů v dnešní neschopné britské konzervativní vládě (cynikové argumentují, že zůstává ve vládě proto, aby v kontrastu s jeho hloupostí vypadali ostatní neschopní ministři relativně dobře), oznámil, že nyní ruší kontrakt v hodnotě 13 milionů liber, který jeho ministerstvo uzavřelo v minulých týdnech s podnikem Seaborne Ferries pro nouzový dovoz potravin z Ostende do Folkestonu po brexitu - když se ukázalo, že firma nemá žádné lodi, ministerstvo dál dlouho trvalo na tom, že udělení kontraktu této firmě je "správné". ZDE  

Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Rektor Zima jako příčina populismu

14. 2. 2019 / Tomáš Korda

čas čtení 1 minuta


Na kauze plagiátorství profesora Martina Kováře zaráží jedna věc. Tou věcí ovšem není, že tento známý – na úkor kolegiality podezřele často v médiích vystupující – historik podváděl. Daleko větší pozornost si zasluhuje rozhodnutí rektora Zimy oslovit nezávislé odborníky, aby potvrdili nebo vyvrátili důkaz, že jeho prorektor Kovář kradl duchovní majetek.

Zima versus Robespierre

14. 2. 2019 / Tomáš Korda

čas čtení 1 minuta


Když koncem roku 1792 rozhodoval francouzský Národní konvent o vině či nevině sesazeného krále Ludvíka XVI., přepóloval Robespierre celou rozpravu tímto argumentem: pokud soud uzná krále za nevinného, pak se musíme ptát, co bude s Revolucí? Sesazený král totiž nemá, kam by se z politiky stáhnul. Není pro něho bohužel místa, kde by mohl dožít v nevinnosti a odkud by svou prostou existencí neohrožoval Revoluci. Proto soud stojí před volbou: buď král zemře a Revoluce bude žít, anebo naopak. Obojí mít nelze. Buď jedno, nebo druhé. Nelze mít revoluci bez revoluce.

Most! a Sherlock Holmes jako futuristická postava

13. 2. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Ještě bych se chtěl vrátit k seriálu Most!, o kterém se teď často diskutuje a o kterém jsem už krátce psal. Například včera na ČRo Plus jsem slyšel debatu o tom, zda Most! přece jen nějak nelegitimizuje rasové předsudky. Po mém soudu ty předsudky, ať už rasové nebo sexuální, jsou v Mostu! podávány především jako produkt zanedbanosti a hlouposti. Nicméně za tím vším je především strach.

Klíčová otázka je: co tomu řeknou lidé? Luďan se ptá mladé aktivistky za práva Romů: chodila bys s Cikánem? Uvede ji do rozpaků, ale když trvá na tom, že by to měl být Cikán tady z Mostu, tady v tom prostředí, tak aktivistka jasně řekne „ne“. Luďan proto odmítá vztah své sestry s Romem. Bojí se o ni. Vysvětluje mu, že s ním sice spala kdekterá žena z Mostu, ale vždy jen tajně, protože je Rom. A pak Luďanův syn, o kterého se bojí jeho matka: co s ním bude, když bude místo učňáku studovat gympl a výšku, když se nezačlení a nenajde hned práci? Strach o syna. Strach z jeho inteligence.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Proč tolik lidí věří konspiračním teoriím?

13. 2. 2019

čas čtení 2 minuty

Proč tolik lidí věří, že Hillary Clintonová řídila gang unášející děti, nebo že George W. Bush zosnoval plán na zničení newyorských Dvojčat - ačkoliv nic z toho není pravda?, vznáší otázku politolog z Oxfordu James Tilley. A co nám říkají konspirační teorie o způsobu, jakým vidíme svět?

30327

V New Orleansu mají Pomník imigrantovi

9. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta

Pomník imigrantovi.

Drago a Klara Cvitanović imigrovali v červnu 1964. Měli vizi, že přežijí pouze v důsledku tvrdé práce a tvrdého úsilí. To, co poskytli svým synům i jiným, je příkladem k následování pro mnoho generací.


Další fotografie z New Orleansu ZDE.

Pozdrav z New Orleansu

8. 2. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut

Tak to si tak jdete ve čtvrtek v poledne po ulici a narazíte na tohle. No, není divu, je to město Louise Armstronga.

Je to docela neuvěřitelné, no jen si to pusťte!


Pozn. red.: V sobotu 9.2. v noci jsme do této kolekce přidali ještě několik dalších fotografií, neworleánského pomníku imigrantům, řeky Mississippi a tramvají...

Jan Čulík je na slavistické konferenci v americkém městě New Orleans, na hlubokém americkém jihu, ve státě Lousiana (vedle Texasu). Posílá pozdrav z horkého města (včera tam bylo šestadvacet stupňů Celsia) a skoro stovku fotografií, viz níže.

Jak je z fotografií vidno, New Orleans je velmi alternativní a velmi multikulturní město. Povzbuzující je mluvit s místními černochy. Jsou to extroverti, mají velký smysl pro humor a hovoří stylem hrabalovského pábení. Rozhovor s řidičem tramvaje, kam vlastně jede a kolik ještě projede zastávek, než dojede na konečnou, by stál za zaznamenání v literatuře. Jo a ty tramvaje jsou úplně stejné, jaké známe z amerických němých grotesek ze dvacátých let dvacátého století.

New Orleans byl hlavním střediskem otroctví. Město to připomíná na mnoha místech, jak je zjevné i z fotografií. Jinak tam mají rádi korále, které jsou všude, a třpytivé ozdoby, třeba i na lucernách.

Užijte si procházku těmi fotografiemi:

V New Orleansu se v tom vyžívají

12. 2. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta




Další záběry z New Orleansu ZDE

Ještě jednou se krátce zastavíme v New Orleansu. Je to nesmírně alternativní město, multikulturní, doslova mnoha tisíců kilometrů kulturně vzdálené od hodnot Donalda Trumpa. Když vidím na Facebooku výkřiky některých Čechů ve smyslu "Smrt Američanům!" vidím, jak ti čeští fašisti naprosto nechápou, jak rozrůzněná je americká společnost, že na každém dalším padesátém kilometru najdete úplně jinou kulturní zkušenost a úplně jiný přístup k životu. A obyvatelé New Orleansu si to užívají.

Jak už  jsme ukázali dříve, všude je ve městě hudba, spontánně hrají na nejrůznějších nárožích nejrůznější kapely. A co je víc: obyvatelé tohoto města milují extravagantní pochody. Večer v sobotu  9. února se v oblasti kolem St. Claude's Avenue konal obrovský pochod, sfi-fi parade, na počest vědecko-fantastických filmů. Vážně i ironicky: k popukání je dechová kapela, kterou jsem natočil v závěru výše zmíněného šotu, která hraje zoufale bědující melodie...

Průvod měl začít kolem sedmé: po celém městě se po jeho trase shromáždily tisíce lidí, konverzovaly, popíjely nejrůznější alkohol, přicházely v nejrůznějších, často zářících kostýmech, bavili se. Průvod se nakonec objevil až kolem 21. hodiny. Níže z celé akce ještě asi dvacet fotek:

Na Caracas! - Tamanská divize obsazuje Kanadu, čili Švejk stratégem

13. 2. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Vedle potřeby mobilizovat příznivce ideologicky spřízněného utlačitelského režimu dosud existuje i prapodivná věc, jíž se kdysi říkávalo fakta. Ta relevantní v případě virtuální kauzy "americké intervence ve Venezuele" jsou následující: Po exodu zbídačených obyvatel (odešlo podle UNHCR přes 3 mil. lidí) zhruba třicetimilionová Venezuela má rozlohu přes 900 000 km2 z poloviny pokrytou přinejmenším keřovitou vegetací - a po zuby vyzbrojenou armádu o šesti divizích (1., 2. a 3. pěší, 4. tanková, 5. pěší pro boj v džungli, 9. kavaleristická) plus Národní gardu (38 000) a údajně až 600 000 příslušníků hůře či lépe vycvičených záloh. - Spojené státy mají v sousední Kolumbii, kde politické podmínky rozhodně nepřejí podílu země na vojenském dobrodružství u sousedů, celkem 1 400 vojáků - a Trumpův poradce Bolton v lednu vyvolal pozdvižení záměrným únikem poznámky ohledně možného vyslání dodatečných 5 000 vojáků do Kolumbie.

Kolumbijská guerilla slibuje "bránit Venezuelu"

13. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta

Kolumbijská ultralevicová organizace Národněosvobozenecká armáda (ELN) ústy svého lídra v exilu na Kubě slibuje, že bude bránit spřátelený venezuelský režim před "americkou invazí". 

Dva pojmy svobody Isaiaha Berlina

13. 2. 2019

čas čtení 2 minuty

Svoboda je silné slovo. Všichni na ně reagujeme pozitivně a pod jeho vlajkou začínaly revoluce, byly vedeny války a stále se jím ohánějí politické kampaně. Ale co přesně "svobodou" myslíme?, ptá se Maria Kasmirliová. Fakt, že politici všech stran tvrdí, že věří ve svobodu, naznačuje, že lidé vždy nemyslí na totéž, pokud o ní hovoří. Mohou existovat různé druhy svobody - a pokud je tomu tak, mohou být navzájem v konfliktu? Může prosazování jednoho typu svobody omezovat jiný? Mohou lidé dokonce být donucováni ve jménu svobody?

Ironie: Kdy se už Rusko odpojí od globálního internetu, abychom mohli uspořádat nerušeně volby?

13. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta

Poté, co Rusko zveřejnilo plán zakrátko se odpojit od globálního internetu, mnoho zemí je žádá o konkrétní datum, kdy to učiní, aby věděly, kdy uspořádat ve svých zemích volby, píše britský satirický televizní pořad Have I Got News for You.


Itálie: Inspektor Montalbano podpořil uprchlíky

13. 2. 2019

čas čtení 1 minuta

Foto: Italský televizní inspektor Montalbano 

Sicilský detektiv v italském televizním seriálu vylovil z moře mrtvolu utonulého imigranta.

Nejslavnější italský televizní detektiv se v nejnovějším pokračování svého seriálu postavil za uprchlíky, přicházející do Itálie, a rozzuřil tak stoupence ultrapravicového ministra vnitra Mattea Salviniho.

Brexit, Irsko a evropská solidarita

13. 2. 2019

čas čtení 4 minuty

Evropská unie musí minimalizovat dopad brexitu na Irsko, ale republika musí také vyslat signál solidarity s dalšími členskými státy, napsal Carlos Closa Montero. Vytírat s druhými podlahu kvůli daňovým otázkám v bloku založeném na solidaritě není přijatelné.

Španělsko: Začal proces s katalánskými separatisty

13. 2. 2019

čas čtení 1 minuta

Devět z dvanácti lídrů katalánských separatistů čelí obvinění ze vzpoury za svou roli v nepovedeném pokusu o vyhlášení nezávislosti v roce 2017. Bývalý premiér Carles Puigdemont, který vedl kampaň, nesedí na lavici obžalovaných.

Vědci našli stopy pohyblivých organismů staré přes 2 miliardy let

13. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta

Zkameněliny prvních pohyblivých organismů planety byly objeveny mezinárodním týmem vědců. Ve vrstvách kamene v Gabonu datovaného do doby zhruba před 2,1 miliardy let se našly důkazy existence shluku jednobuněčných organismů, které společně přešly do formy mnohobuněčného organismu připomínajícího slimáka. Ten se pohyboval bahnem při cestě za příznivějším prostředím.

Soros s poukazem na Orbána varuje před "protievropskými silami"

13. 2. 2019

čas čtení 2 minuty

"Evropa náměsíčně kráčí do zapomnění a lidé v Evropě se musejí probudit, než bude pozdě," vyzývá maďarskoamerický miliardář George Soros ve článku Projektu Syndicate nazvaném "Evropo, prosím, vzbuď se". Soros pasovaný maďarskou vládou na nepřítele č. 1 dodal, že pokud se věci nezmění, "Evropská unie se vydá cestou Sovětského svazu v roce 1991", upozorňuje Fani Kaszasová.

Korupční Policie ČR v akci

8. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta

Záběry z palubní kamery polského kamionu. Policie ČR zastavila řidiče polského kamionu, chtěla po něm "pokutu" 25 000 Kč. Pak se spokojila s "darem" 400 zlotých (2400 Kč). Stvrzenku nevydala:




Záběry zhlédlo přes 100 000 lidí. O incidentu píší polská média ZDE, informuje Tomasz Oryński. Jde o to, že čeští policisté tvrdili, že na dálnici je omezení rychlosti 80 km a že je za to pokuta 25 000 Kč a rok odebrání řidičského průkazu. Policista se pak ptal: "Máte peníze?" a přijal úplatek 400 zlotých. Hovořil s polským řidičem kamionu polsky. K incidentu došlo nedaleko Ostravy, asi 20 km před česko-polskou hranicí. Výše zmíněný článek obsahuje doslovný přepis rozhovoru mezi českým policistou a polským řidičem.

Orbán: Potřebujeme maďarské děti

12. 2. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Potřebujeme maďarské děti. Tak pravil Viktor Orbán. A proto bude více dotovat rodiny s dětmi. Zdá se mi, že tím chce napodobit podobný experiment v Polsku, který přinesl tamní vládní straně velký politický úspěch, ale počet dětí na ženu (fertility rate) významně nezvýšil.

Polsko, ta zaslíbená země tzv. tradičních hodnot, kde zdravé kořeny státu zajišťuje katolická církev a kde není žádné nějaké to manželství pro homosexuály, má výrazně nižší fertility rate, asi 1,3-1,4, než Island, asi 1,8-2,0, kde ty tradiční náboženské hodnoty už dávno nefungují. Ano, na Islandu mají od roku 2010 gay marriage.

30326

Hvězda literatury, uprchlík bez státní příslušnosti

12. 2. 2019

čas čtení 6 minut

V sobotu jsem v New Orleansu četl v NYT ještě tento článek, poznamenává Jan Čulík. Jeho autor Richard Cooke je ohledně osudu uprchlíků v Austrálii daleko pesimističtější - australští politikové se chovají otevřeně jako zločinci.  K věci jsme nedávno publikovali shrnutí optimističtějšího článku z Guardianu ZDE.

Zdá se, že neexistuje precedens pro to, k čemu došlo minulý týden v Austrálii, kdy spisovatel jménem Behrouz Boochani  dostal nejvýznamnější australskou literární cenu, Cenu státu Victoria za literaturu, ale nemohl si finanční odměnu vyzvednout osobně. Tentýž národ, který ho chválí, ho zároveň vězní na dobu neurčitou na ostrůvku v Tichém oceánu.

Boochani je novinář kurdského původu, který uprchl v roce 2012, když prokurdské noviny, pro které pracoval, se staly terčem policejní razie zorganizované íránskou vládou. Uprchl do Indonésie a pak, v roce 2013, se pokusil požádat v Austrálii o azyl prostřednictvím člunu. Za posledních pět let, spolu s asi 700 dalšími uprchlíky žije na ostrově Manus v Papua Nové Guineji. Dostal vězeňský trest bez konečného data: Austrálie odmítá přijímat uprchlíky, kteří se pokusí připlout na člunech, i když dostali status uprchlíka, a Írán odmítá násilnou repartiaci těchto osob.

Deutsche Welle: Protiimigrační český premiér a jeho zaměstnanci-migranti

12. 2. 2019

čas čtení 5 minut


Český premiér a miliardář Andrej Babiš už léta vyvolává ve své zemi nenávist proti migrantům. Avšak mnoho cizinců, kteří do jeho země přišli za pochybných okolností, pracuje v jeho firmách.

Šestatřicetiletý Va Gan Nguyen (jméno bylo změněno) pochází ze Severního Vietnamu. Jako tisíce jeho spoluobčanů i o se pokusil zlepšit si životní úroveň prací v evropské zemi, v jeho případě v České republice.

Zaplatil 14 000 dolarů vietnamskému prostředníkovi, který mu měl zařídit odstranění všech byrokratických překážek. Jenže navzdory tomu, co mu bylo slíbeno, skončil u tvrdé práce na jatkách v podstatě jen za českou minimální mzdu.

Jak to vypadá na venezuelské hranici?

12. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta

Dramaticky a emocionálně. Mohla by vzniknout zástupná válka, s USA, Kolumbií a Brazílií na jedné straně a Ruskem, ČÍnou a Tureckem na druhé straně. USA se domnívá, že by humanitární pomoc, kterou Američané přivezli, mohla mít politický dopad a svrhnout Maduru. Někteří lidé demonstrující na hranici poukazují na to, že Venezuela trpí ekonomickou blokádou a kritizují, že Trump sankcemi netrestá Maduru, ale je. Jiní je označují za zrádce a zdůrazňují, že "všichni musíme bojovat za přístup k této humanitární pomoci". Někteří Venezuelané pomoc demonstrativně odmítají. Ta je však na této hranici jen v symbolickém množství. Bude zapotřebí daleko větší pomoci, protože lidé ve Venezuele opravdu trpí hladem a nedostatkem léků, nemocnice nemají ani obvazy, injekce a destilovanou vodu si musíte sami kupovat a do nemocnice dovézt. Jenže na to lidi s dnešní inflací milionu procent nemají. Reportáž Channel 4 News:

Když se diktatura bojí lidu, v jehož jménu vládne

8. 2. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Předchávezovská Venezuela bývala i ve vojenské oblasti západně orientována. Pěchotní výzbroj pocházela přednostně od belgické zbrojovky Fabrique Nationale (FN). Sklady dnes sedmdesátitisícových ozbrojených sil ("Národní armády bolívariánské republiky Venezuela") tak kromě sto tisíc Kalašnikovů AK-103 v ráži 7,62 x 39 mm zakoupených v roce 2006 (další se mají začít vyrábět ve vlastní továrně koncem letošního roku ZDE) obsahují mj. 150 000 útočných pušek FN FAL (v ráži 7,62 x 51 mm NATO, včetně konvertované 5 000 ks první série komorované původně pro náboj 7,62 x 49 mm Liviano), 15 000 ks karabiny FNC ráže 5,56 x 45 mm NATO, 15 000 ks amerických útočných pušek M14 v ráži 7,62 NATO či blíže neurčené počty kulometů FN Minimi, FN MAG a méně povedených amerických M60. Ze starších zbraní by to mělo být ještě cca 8 000 ks samonabíjecích pušek FN 49, případně zbytky z celkem 16 500 předválečných opakovaček FN 24/30 - mauserovek víceméně odpovídajících prvorepublikovým československým puškám vz. 24 (obojí dodáno v ráži 7 x 57 mm Mauser, využívané dodnes běžně k loveckým a sportovním účelům). Loajalistické milice nicméně právě dostávají mosinovky, jichž se Rudá armáda začala zbavovat ještě v závěru 2. světové války. 





Robert Peston: Proč mi brexit strašidelně připomíná poslední dny banky Lehman Brothers, pomaleji, ale ve větším měřítku...

12. 2. 2019

čas čtení 5 minut

Nynější situaci srovnávám s bankrotem banky Lehman, protože jak britská vláda, tak vedoucí činitelé EU jasně varují, že vypadnutí Británie z EU bez dohody by mělo vážné ekonomické i bezpečnostní dopady. Stejně tak americká (a britská vláda), ústřední banka i regulační orgány v roce 2008  věděly, že kolaps banky Lehman bude událostí, kvůli které všichni zchudneme. Přesto dovolili, aby se to stalo.


Většina britských poslanců mi říká, že vypadnutí Británie z EU bez dohody je velmi nepravděpodobné, píše jeden z nejbystřejších britských politicko-ekonomických analytiků z komerční televize ITV Robert Pestom.

Nemají pravdu.

Argumentuji, že je to nejpravděpodobnější výsledek - pokud nebudou záchranné akce podniknuty daleko dříve, než všichni očekávají.

Důvody:

dTest: České mobilní služby patří stále k nejdražším v Evropské unii

12. 2. 2019

čas čtení 3 minuty

Průzkumy spotřebitelské organizace dTest opakovaně ukazují, že tarify českých mobilních operátorů patří v evropském srovnání k nejdražším, zejména v oblasti mobilních dat. Jaké mobilní služby a ceny nabízí sousedé ze zemí Evropské unie, kteří nám mohou být v této oblasti inspirací? dTest přichystal přehledné srovnání cen mobilních tarifů.

I z analýzy Evropské komise z roku 2018 plyne, že ceny volání a využívání dat v České republice patří ve srovnání se zahraničím mezi nejvyšší.

Drastický pokles množství hmyzu vážně ohrožuje život na této planetě

11. 2. 2019

čas čtení 3 minuty


Hmyz na planetě Zemi rychle směřuje k likvidaci. To hrozí "katastrofálním rozkladem přírodních ekosystémů", konstatuje první globální vědecká studie.

Více než 40 procent přírodních druhů hmyzu upadá a třetina je ohrožena, zjistila analýza. Rychlost likvidace hmyzu je osmkrát rychlejší než rychlost likvidace savců, ptáků a plazů. Celkové množství hmyzu každoročně klesá o 2,5 procenta, což znamená, že do sta let by hmyz mohl z této planety zmizet.

ANO - je líp, i když je hůř

11. 2. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Babišovo ANO nadále vede v průzkumech voličských preferencí, zatímco opoziční ODS a Piráti ztrácejí zejména mladší voliče ZDE. Setrvalý trend neprůstřelnosti vládního hnutí se zřejmě potvrdí i po Babišově skandálu s "reorganizací" úřadu, který vyšetřuje jeho střet zájmů, a po oznámení vlády, že ANO, líp už bylo, pročež je třeba masivně škrtat v rozpočtu a zvyšovat daně. Pokud vše proběhne, jak lze očekávat, nezbude než konstatovat, že už neexistuje prakticky nic, co by premiér udělal a voliči by mu to neodpustili.

Nepolární řád: Lekce ze Sýrie

11. 2. 2019

čas čtení 3 minuty

Teorém Richarda Haase o nepolaritě může kriticky osvětlit komplexní dynamiku, která přivedla zhruba tucet aktérů s různou úrovní moci do Sýrie, kde jsou státy stále více omezeny regionálními i globálními organizacemi, stejně jako milicemi a nevládními organizacemi, napsala Krystel von Kumbergová.

Pro kardinála Duku: Výzva od obětí sexuálního zneužívání v katolické církvi v ČR

11. 2. 2019 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty


Kardinál Dominik Duka obdrží v ponděli výzvu od skupiny obětí sexuálního zneužívání v církvi, kteří v jeho důsledku vážně bojují se zásadními emocionálnímii a psychickými problémy.

Iniciativu vede Michal Štingl (bývalý manažer projektu Děti Země), který tuto věc zkoumá.

Štingl vysvětluje,  že se "prakticky neustále dozvídáme o dalších obětech, které většinou mají strach promluvit. Církev by měla pro začátek problém alespoň připustit," dodal.  

Zde je text výzvy, exkluzivně pro Britské listy:

Důchodci Babiše milují kvůli těm slevám

11. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta

Seán Hanley: Babišovo ANO má 32 procent, ale podívejte se na ty rozdíly ve věku a ve vzdělání: 49 procent lidí nad šedesát (to jsou bezpochyby ty slevy v hromadné dopravě) a 9 procent mezi lidmi ve věku 18-29, kteří podporují piráty (34 procent)


Marie Curie: Akademie by Vám Nobelovu cenu neudělila, pokud byste nepodala věrohodné vysvětlení, že ta korespondence je falzum

11. 2. 2019 / Zdeněk Slanina

čas čtení 19 minut

Foto:  Maria Skłodowská před odjezdem do Paříže ve věku kolem 23 let.

Článek Zdeňka Slaniny vydáváme na okraj dnešního Mezinárodního dne žen a dívek  ve vědě (vznikl z iniciativy UNESCO r, 2015).

V listopadu 1895 německý fyzik Wilhelm Röntgen při pokusech s katodovými paprsky pozoroval úkazy, které nasvědčovaly produkci neznámého záření. To vzhledem k jeho zatím nejasné povaze nazýval paprsky X. Když jeho choť vložila paprskům do cesty svou ruku, byl zaznamenán obraz jejích kostí, takže o užitečnosti nového záření nebylo pochyb. Teprve později se vyjasnilo, že jde stejně jako v případě světla o elektromagnetické vlnění, ale s podstatně vyšší frekvencí. Objev těchto paprsků, alternativně nazývaných Röntgenovy, mu přinesl v r. 1901 Nobelovu cenu, historický první udělenou za fyziku. Velkorysý Röntgen věc nepatentoval, i finanční částku za Nobelovu cenu daroval univerzitě.

Jak je to s dopravou v ČR a v Německu

9. 2. 2019 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Dosti často jezdím vlakem z Norimberka ve směru na Wüzburg. V úseku pro "normální vlaky" přes Erlangen vedou nově až do Forchheimu 4 koleje. Opravdový rychlovlak InterCity má z Norimberka do Würzburgu a dále Frakfurtu/M.vlastní dvoukolejnou štreku. Ve směru z Norimberka do ČR přes Cheb nebo přes Furth im Wald jsou jakési "vedlejší"  tratě, sloužící hlavně lokální osobní dopravě. Do Marktredwitz je dvoukolejka a pak do Chebu jedna kolej. Hlavní směr pak vede přes Hof na Drážďany. Za Furthem (Brod nad Lesy) směrem podél bavorsko-české hranice už je pak jen lokálka do Platlingu přes Železnou Rudu, kde se musí přestupovat a další železniční přeshraniční trasa je až na jihu do Rakouska. 

Někdo tady zaspal. 

Způsobila to hlavně "porevoluční" euforie pravičáků z ODS a ODA. Trati zrušíme, budeme jezdit auty. 

Bavorská strana se podle toho zařídila a zrušila železnici do Haidmühle, kde byl přejezd do ČR. Tak holt to máme. 

Podobné je to i se šetrnou cyklistickou dopravou ve městach a aglomeracích. Češky a Češi se v Německu diví, kolik tam jezdí kol po cyklostezkách. Jako dopravní faktor cyklodoprava v ČR prakticky neexistuje, zatímco třeba Mnichov si dal za cíl pro kola 20 procent dopravních výkonů.

Jak se francouzsko-italské vztahy ocitly na pokraji propasti

11. 2. 2019

čas čtení 3 minuty

Když přemýšlíme o třeskutých diplomatických vztazích mezi státy, obyčejně nás nenapadají členové Evropské unie, napsal Daniel R. DePetris. A přece slovo "třeskutý" označuje přesně to, v co se proměnily vztahy mezi Itálií a Francií. Ve skutečnosti jde možná i o mírný eufemismus.

Tisíce neonacistů v nacistických uniformách demonstrovaly o víkendu v Budapešti

11. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta

TIsíce neonacistů z celé Evropy, ozbrojení bojovým,i puškami a ohlušujícími granáty demonstrovalo v sobotu v Budapešti. Byli oblečeni v uniformách SS a projevovali nenávist k cizincům skandováním "Židi ven!" Policie pouze přihlížela.


Španělsko odmítlo francouzsko-německý plán řešení migrační krize ve Středomoří

11. 2. 2019

čas čtení 1 minuta

Španělsko odmítlo plán prosazovaný Německem a Francií zaměřený na zřízení mechanismu přijetí migrantů bez dokumentů, kteří dorazí do EU. Madrid vyjadřuje námitky vůči myšlence s ohledem na omezení mechanismu na migranty, kteří dorazí do Itálie nebo na Maltu, zatímco nezahrnuje Španělsko, informují María Martínová, Bernardo de Miguel a Lucía Abellánová. A to přesto, že od loňského roku největší počet migrantů v Evropě směřuje právě do Španělska.

Nikaragua upadá do nejhorší ekonomické krize za posledních 30 let

11. 2. 2019

čas čtení 1 minuta

Prezident Daniel Ortega přijal opatření usilující o posílení ekonomiky, což způsobí uzavření podniků, nezaměstnanost, menší regulaci trhu práce, růst fiskálního deficitu a vzestup chudoby. V roce 2018 byl zaznamenán pokles o 4 % HDP a země směřuje k nejhorší hospodářské krizi za posledních 30 let. Přitom se nachází uprostřed společenskopolitického a humanitárního konfliktu, který konfrontuje vládu se soukromým sektorem.

Hospodaření OSBL v lednu 2019

5. 2. 2019

čas čtení 2 minuty

V lednu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 133 485.14  . DĚKUJEME! 

Zůstatek byl koncem ledna 2019 438 767.09  Kč.  

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
22817