Ryba nesmrdí, to jen lidé spolu nemluví

8. 2. 2019

čas čtení 2 minuty

V článku Opravdu smrdí ryba od ocasu (https://blisty.cz/art/94441-opravdu-smrdi-ryba-od-ocasu.html) je navrhováno více používat vlaky k dopravě nákladů. Dále státní podpora nákupu elektromobilů. Rád bych k tomu popsal pár postřehů, píše David Michal.

S těmi vlaky to nebude tak jednoduché. Četl jsem kdesi, že na kolejích jednoduše není kapacita. Osobní vlaky mají přednost, nákladní musí čekat a volných časových oken, kdy mohou vjet na kolej, není mnoho. Takže nejdříve by bylo nutné železniční síť rozšířit. A to je možná větší problém než postavit dálnici.



S elektromobily je pro změnu problém s bateriemi. Jednoduše stále ještě není k dispozici taková baterka, která by umožnila dlouhý dojezd a mnoho let výdrže kapacity.

Navíc s rozvojem samořiditelných vehiklů pravděpodobně dojde ku změně přístupu k vlastnictví vozů. Je dost ptákovina, aby každý měl vlastní auto. Většina aut stejně jenom parkuje. A nejvíce ekologické zátěže představuje jejich výroba. Takže mnohem větší zátěž pro přírodu představuje množství vyrobených aut, než jejich provoz.

Nu a potom by byl nesmysl, aby stát dotoval nákup aut občany. Budou vznikat firmy s flotilami vozů jež přijedou na objednání sami a sami člověka odvezou kam potřebuje. A ještě se cestou zastaví pro dalšího pasažéra, který jede na stejné místo.

Ekologii a rozložení dopravy by také výrazně prospělo, kdyby všechny firmy a fabriky nazačínaly ve stejnou hodinu. Když bude ve městě pět fabrik a každá z nich posune začátek směny o 10 minut oproti vedlejší fabrice, tak se rozpustí pravidlené špičky v dopravě.

Soláry se dají pokrýt střechy domů, stěny domů, dokonce i silnice. Rovnou se samotné soláry dají použít jako zachytávače dešťové vody a svádět ji do podzemních rezervoárů.

Možností jak okamžitě začít optimalizovat hospodaření se zdroji a tím ulevit ekologické zátěži je opravdu velké množství. Jenže je velký problém domluvit se s lidmi. Vemte si např. takový panelák. Na spoustě balkónů spatříte satelitní anténu. Ale z principu věci by stačila jen jedna na celý dům. Každá bytová jednotka si platí vlastní přípojení k internetu. Ale přitom by stačilo, aby se lidi domluvili, koupili si do baráku jednu silnou linku za velkoobchodní cenu a pak měli každý v bytě rychlejší linku než mají teď za zlomek současné ceny.

Takže závěrem, technologie a možnosti i nápady již dávno existují. Jenom se domluvit a začít to dělat. A to je asi ten největší problém k překonání.

0
Vytisknout
8304

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2019