Více než 40 % ruské mládeže je připraveno emigrovat

6. 2. 2019

čas čtení 1 minuta
Podle průzkumu společnosti Levada-Centr by 41 % respondentů ve věku 18-24 let chtělo trvale odjet z Ruska, všímá si Jelena Gunkelová.


Mládež vyjadřuje připravenost emigrovat dvakrát častěji, než kolik činí celoruský průměr. Podle průzkumu publikovaného v pondělí 4. února by 41 % respondentů ve věku 18-24 let chtělo odjet za hranice na nové místo trvalého pobytu.

Celoruský průměr dosahuje 17 %. Na druhé straně počet těch, kdo se rozhodně nechystají emigrovat, také vzrostl, a to na 61 %.

Přitom se projevila politická aktivita dotázaných. Ti kdo by se chtěli aktivně podílet na politice častěji projevovali "emigrační nálady". 24 % politicky nespokojených hovořilo o připravenosti emigrovat. Mezi dotázanými, kteří se od politické sféry distancovali, dosáhl tento podíl 14 %.

Analogická tendence se projevuje i při srovnávání sociálních skupin složených z občanů, kteří se cítí chráněni zákonem a na zákon nespoléhající: 10 % ku 21 %.

Důležitým faktorem se ukazuje být příjem. Mezi Rusy, kteří by chtěli "žít tak, jak žije průměrná rodina v Západní Evropě, USA", nebo lépe, uvažuje o trvalém odjezdu každý čtvrtý (27 %).

Pro srovnání: Mezi dotázanými, jejichž strategií je "přežít, třeba na nejprimitivnější úrovni", podíl těch, kdo by chtěli emigrovat, dosahuje 18 %. Přitom úroveň vzdělání na rozdíl od věku nemá na ochotu emigrovat vážnější vliv.

Průzkum proběhl ve dnech 13.-19. prosince 2018 na vzorku 1 600 osob z ruských měst i venkova.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8498

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2019