Írán odmítá spojit obchod s EU s opatřením proti praní špinavých peněz a terorismu

6. 2. 2019

čas čtení 1 minuta
Írán v úterý vyloučil požadované spojení mezi novým mechanismem EU k obcházení amerických sankcí a zákonem proti praní špinavých peněz.


"Spojit implementaci tohoto mechanismu... s požadavky institucí jako FATF je nepřijatelné," prohlásilo íránské ministerstvo zahraničí s odkazem na mezinárodní organizaci Financial Action Task Force (FATF).

Írán je na černé listině FATF kvůli praní špinavých peněz a financování teroristických skupin, ale organizace se sídlem v Paříži přerušila platnost protiopatření kvůli reformám ohlášeným v roce 2017.

Lídři EU v pondělí přivítali nový mechanismus pro obchod s Íránem, ale varovali Teherán kvůli sporným otázkám, k nimž patří i splnění požadavků FATF.

Británie, Francie a Německo minulý týden vytvořily systém INSTEX, který má umožnit firmám obchodovat s Íránem bez toho, aby se staly terčem amerických sankcí. Systém má umožnit záchranu jaderné dohody z roku 2015.

Írán přivítal INSTEX jako "první krok", zatímco američtí představitelé prohlásili, že neovlivní jejich úsilí vyvinout ekonomický tlak na Teherán.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7283

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2019