Podivný případ Jevgenije Nikulina

30. 3. 2018

čas čtení 4 minuty


České úřady vydaly Jevgenije Nikulina do USA. Miloš Zeman ho chtěl nechat vydat do Ruska. V ČR znovu zavládla kmenová politika: odpůrci Zemana se radují, že Zeman bude naštván. Meritum věci se neřeší, jen odpůrci Zemana jásají, že "jsme prokázali loajalitu Spojeným státům".

Co ale když neměl být Nikulin vydán ani do USA, ani do Ruska?

Investigativní reportér deníku Guardian Shaun Walker napsal před časem o Nikulinově případu delší článek. Dnes na Twitteru upozorňuje, že v jeho případě je řada nejasností: (JČ)

 



Jevgenij Nikulin byl zatčen v jedné pražské restauraci v říjnu 2016. FBI ho obvinila z masivního hackerství amerických podniků. V květnu 2017 se po osmi měsících pražského věznění na samotce objevil před soudem, bledý a vyhublý.



Pochybný případ zatím vyvolal více otázek než odpovědí, ale jedna věc je jasná: Americké úřady razantně požadují vydání tohoto devětadvacetiletého Moskvana, který vlastnil automobil Lamborghini a přátelil se s dětmi nejvyšších ruských činitelů. Stejně rozhodně žádá o jeho vydání Moskva.

FBI obvinila Nikulina, že v roce 2012 hackersky pronikl obrovským způsobem do firem LinkedIn, Dropbox a Formspring. Nikulin byl v Praze v říjnu 2016 zatčen tři dny předtím, než Obama obvinil Rusko, že hackersky proniklo do ústředí Demokratické strany a zasáhlo do amerických voleb.

Nikulonovi právníci tvrdí, že je případ falešným obviněním. Říkají, že Nikulin nebyl hacker, že jeho život se točil kolem nákupu a prodeje drahých aut. Účastnil se pouličních závodů na předměstí Moskvy, kde se přátelil s dětmi ruských oligarchů a politiků.

Nikulinův ruský právník Vladimir Makejev konstatuje, že Nikulin "neumí pořádně zacházet s počítači", že sotva si dokáže přečíst emaily.

Opačného názoru je mimořádný agent Jeffrey Miller z FBI v San Francisku. Sedmnáctistránkové obvinění proti Nikulinovi bylo předloženo českému soudu. Nikoliv však konkrétní důkazy, jen tvrzení, že "existují".  Obžaloba nehovoří o hackerských zásazích proti americkým prezidentským volbám. Avšak když Miller 7. února 2017 v Praze vyslýchal Nikulina, ptal se ho i na hackerské zásahy proti americkým prezidentským volbám.

V dopise psal Nikulin, že Miller po něm chtěl, aby se přiznal, že hackersky pronikl do ústředí Demokratické strany v rámci spikniutí zorganizovaného Trumpem a že když bude s FBI spolupracovat, dostane se mu dobrého zacházení. Nikulin napsal v dopise, že to odmítl.

Nikulinův právník argumentuje, že je Nikulin obětí spiknutí FBI. "Dovedete si představit, že vysoký činitel FBI bude cestovat ze San Franciska do Prahy jen proto, aby přečetl Nikulinovi jeho práva?"

Jiné osoby, seznámené s tímto případem, odmítají představu spiknutí, ale přiznávají, že případ má celou řadu neobvyklých prvků.

Jednou teorií je, že se FBI snaží zatknout co největší množství ruských hackerů ve snaze zjistit, co vědí o dalších ruských hackerech, kteří se podíleli na spiknutí pomoci Donaldu Trumpovi v prezidentských volbách.

"Odhaduji, že americké výzvědné služby začaly shromažďovat informace o ruských hackerech a jak pracují s bezpečnostními službami a chtějí získat tyto muže a dostat z nich informace," řekl Andrej Soldatov, odborník na ruské tajné služby.

I Mark Galeotti odborník na Rusko, konstatuje, že jde o značně neobvyklý případ. "Je neobyčejně nezvyklé, aby agent FBI v rámci žádosti o vydání někoho cestoval do třetí země. Znamená to, že je tento případ významný."

Těsně po Nikulinově zatčení v Praze 5. října  2016 požádalo Rusko o jeho vydání za menší hackerský útok. Nikulinovi právníci přiznávají, že ruská žádost o Nikulinovo vydání je nepřesvědčivá, ale uvádějí, že je Nikulin ochoten být vydán do Ruska. Žádost je zjevně pokusem zabránit tomu, aby se Nikulin dostal do amerických rukou. Je známo, že ruské úřady jsou ochotny hackerům odpustit trestní stíhání za hackerství, pokud se zaváží spolupracovat s tajnými službami.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

1
Vytisknout
16451

Diskuse

Obsah vydání | 3. 4. 2018