Putin není šachista, ale hráč pokeru. A ví, že prohrál

27. 2. 2023

čas čtení 1 minuta
Mnozí po mnoho let tvrdili, že ruští vůdci hrají šachy, zatímco západní lídři hrají dámu - přičemž ti první uznávají, že mohou obětovat mnoho slabších figur, aby vyhráli, ale ti druzí předpokládají, že musí vyhrát vše, aby dosáhli svých cílů, píše Garry Kasparov.

Ale Vladimir Putin je jiný. Nehraje šachy, ale poker.

Putin už nějakou dobu vypadá jako muž, který ví, že je ztracen, a ví, že lže sám sobě, ale doufá, že si to jeho nepřátelé ještě neuvědomují. V takové prohrávající pozici má tendenci tlačit tvrději, jednat zbrkle a působit přehnaně sebevědomě v projevu zoufalé statečnosti odsouzených.

Dokud Ukrajina a její spojenci nebudou kolísat a budou pokračovat v tlaku, vítězství je zajištěno. Je třeba mít na paměti, že Putin není šachista: je to pokerový hráč, který blafuje a umí využít jakékoli slabosti v odhodlání svých protivníků. V reakci na to musí Západ nehrát jeho hru, ale hrát svou vlastní a nenaletět blufům.

Minulý týden Kasparov v Mnichově a Bruselu mluvil se stovkami úředníků. Jejich názor je většinou takový, že dnešek je bodem obratu, že Ukrajina musí vyhrát a že Putin musí být nyní zastaven v zájmu evropské a globální bezpečnosti a stability. Dokonce i ti, kteří stále mluví o rozhovorech s Putinem, chápou, že Ukrajinu nelze obětovat.

Svobodný svět se probudil po desetiletích nečinnosti po studené válce. Ale slova nestačí. Před deseti lety by bylo možné odstrašení s nižšími náklady a rizikem, než je tomu nyní. Ale ceny a rizika porostou pouze tehdy, nebudou-li alespoň nyní přijata dostatečná opatření.

Celý článek v ruštině: ZDE

3
Vytisknout
5021

Diskuse

Obsah vydání | 1. 3. 2023