Ruská agrese na Ukrajině: USA "budou stát při Ukrajině tak dlouho, jak to bude nutné", řekla americká ministryně financí při návštěvě Kyjeva

28. 2. 2023

čas čtení 8 minut

- Janet Yellenová při nečekané návštěvě ukrajinského hlavního města uvedla, že USA a spojenci diskutují o strategiích, jak zajistit, aby Rusko zaplatilo za válečnou devastaci.



Americká ministryně financí Janet Yellenová se při nečekané návštěvě Ukrajiny setkala s Volodymyrem Zelenským a dalšími klíčovými představiteli ukrajinské vlády. Potvrdila podporu Washingtonu Kyjevu.

Yellenová, obklopená pytli s pískem v kanceláři ukrajinských ministrů, řekla premiérovi Denysi Šmyhalovi:

"Amerika bude stát při Ukrajině tak dlouho, jak to bude potřeba."

Na telefonickém brífinku s novináři uvedla, že Rusko by mělo nést náklady na škody způsobené jeho invazí na Ukrajinu, ale existují "podstatné právní překážky" pro úplné zabavení aktiv ruské centrální banky ve výši 300 miliard dolarů, která byla zmrazena sankcemi.

Řekla, že USA a jejich spojenci diskutují o strategiích, jak zajistit, aby Rusko zaplatilo za škody, které způsobila jeho válka, přičemž odhady se pohybují ve stovkách miliard dolarů a každým dnem rostou.

Yellenová rovněž uvedla, že Washington prostuduje výzvy Kyjeva k uvalení sankcí na ruský jaderný energetický sektor, ale musí mít "na paměti" možné důsledky takového kroku pro západní spojence. Řekla: "Chceme Rusko připravit o příjmy. Musíme se také zabývat možnými důsledky sankcí pro nás a naše partnery.

Oznámila také převedení první částky 1,25 miliardy dolarů z poslední, 9,9miliardového balíku hospodářské a rozpočtové pomoci z Washingtonu.

Šmyhal, který hovořil prostřednictvím tlumočníka, uvedl, že s Yellenovou jednali o dalších amerických sankcích vůči Rusku, jejichž cílem je oslabit jeho ekonomiku a armádu a "zabavit zmrazená ruská aktiva a dát je ve prospěch obnovy Ukrajiny".

- Běloruské protiválečné partyzánské hnutí sděluje, že vážně poškodilo ruské vojenské letadlo. Opoziční vůdce to označil za "nejúspěšnější diverzi" od začátku války. Běloruská partyzánská organizace BYPOL uvedla, že pomocí bezpilotních letounů zasáhla letiště Machulišče 12 km od Minsku a vážně poškodila letoun včasné výstrahy a řízení  Berjev A-50.

- Ruské síly vystupňovaly ostřelování a útoky pěchoty v oblastech Bilohorivka, Svatove-Kupiansk a Kreminna ve východní části ukrajinské Luhanské oblasti, uvedl gubernátor oblasti Serhij Hajdaj. Prezident Volodymyr Zelenskij v pátečním ranním videoposelství uvedl, že situace na východě je "velmi obtížná, bolestivá", ale že ukrajinské síly "dělají vše pro to, aby jí odolaly".

- Ukrajinské ministerstvo obrany sdělilo, že celkem sestřelilo 11 ze 14 nasazených dronů, včetně devíti nad Kyjevem. V neděli pozdě večer se v celé ukrajinské Kyjevské oblasti rozezněl poplach. Podle starosty města byli při útoku dronu na čtvrť Chmelnyckého zabiti dva pracovníci záchranné služby a tři další lidé byli zraněni.

-   Rusko "bude pravděpodobně znepokojeno tím, že dochází k nevysvětlitelným výbuchům" v Mariupolu a jeho okolí, což je místo "vzdálené nejméně 80 km od frontové linie ... [které] pravděpodobně dříve vyhodnotilo jako místo mimo dosah běžných ukrajinských úderných kapacit",
sděluje britské ministerstvo obrany ve své poslední denní zpravodajské informaci o válce.

- Letecký dopravce Wizz Air oznámil, že od 14. března pozastaví lety do moldavského hlavního města Kišiněva z důvodu obav o bezpečnost jeho vzdušného prostoru. V prohlášení společnost uvedla, že přijala "těžké, ale zodpovědné" rozhodnutí pozastavit lety kvůli "vysokému, ale nikoli bezprostřednímu" riziku ve vzdušném prostoru Moldavska.

- Rusko věnuje "velkou pozornost" čínskému mírovému plánu na ukončení invaze Moskvy na Ukrajinu a jeho podrobnosti bude třeba podrobně analyzovat, uvedl Kreml. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že každá iniciativa, která by mohla přiblížit mír, si zaslouží pozornost, ale že Rusko pokračuje v takzvané "speciální vojenské operaci" na Ukrajině a že prozatím nevidí žádné známky, které by naznačovaly, že by mohlo být dosaženo mírového řešení.

- Podle ředitele CIA Williama Burnse jsou USA "přesvědčeny", že Čína zvažuje poskytnutí smrtícího vybavení na podporu Ruska na Ukrajině. V nedělním rozhovoru pro televizní stanici CBS Face the Nation Burns uvedl, že je "přesvědčen, že čínské vedení zvažuje poskytnutí smrtícího vybavení", ale poznamenal, že "také nevidíme, že by bylo dosud učiněno konečné rozhodnutí, a nevidíme důkazy o skutečných dodávkách smrtícího vybavení".

-  Ukrajinský soud odsoudil dva zajaté ruské vojáky k trestu odnětí svobody za účast na ostřelování obytných oblastí na východě Ukrajiny, uvedla ukrajinská bezpečnostní služba (SBU). Jeden z vojáků dostal desetiletý trest a druhý byl uvězněn na devět let, uvedla SBU v prohlášení.

    Polsko oznámilo společnou iniciativu s Evropskou komisí na vypátrání ukrajinských dětí, které byly uneseny a odvezeny do Ruska během probíhající války na Ukrajině. Jejím cílem je vypátrat pohřešované děti a "zajistit, aby odpovědné osoby byly postaveny před soud", uvedl polský ministr pro záležitosti EU Szymon Szynkowski. "Musíme unesené děti vrátit na Ukrajinu a potrestat Rusko za jeho zločiny," řekl ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

- Ukrajinská nositelka Nobelovy ceny míru vyzvala k urychlenému vytvoření zvláštního tribunálu, který by soudil Vladimira Putina a jeho spolupracovníky za zločiny agrese. Oleksandra Matvijčuková, šéfka Centra pro občanské svobody, konstatovala, že rychlé zahájení soudních procesů s ruským prezidentem a vojáky za válečné zločiny by mohlo mít "ochlazující účinek" na zvěrstva páchaná invazními silami Kremlu.

- Šéf OSN António Guterres varoval, že se dodržování lidských práv dostalo do opačného gardu, a vyzval k obnovení Všeobecné deklarace lidských práv, od jejíhož podpisu uplynulo 75 let. S poukazem na válku zuřící na Ukrajině a na ohrožení práv v důsledku rostoucí chudoby, hladu a klimatických katastrof António Guterres uvedl, že deklarace je "napadána ze všech stran". Uvedl, že "ruská invaze na Ukrajinu vyvolala nejmasovější porušování lidských práv", jehož jsme dnes ve světě svědky.

- Běloruský prezident Alexandr Lukašenko má v úterý navštívit Peking, kde se setká se Si Ťin-pchingem, což je vysoce prestižní cesta symbolizující prohlubující se propast mezi USA a Čínou kvůli válce na Ukrajině. Setkání Si s Lukašenkem, blízkým Putinovým spojencem, je v mezinárodním měřítku považováno za znamení toho, s kým Čína sympatizuje.

- Podle místních zpráv zemřel ve věku 71 let Gleb Pavlovskij, ruský politolog a bývalý poradce Vladimira Putina, který se později stal jedním z jeho nejvýraznějších kritiků
. Pavlovskij byl v prvním desetiletí Putinovy vlády vlivnou postavou ruské politiky, působil jako poradce ruského prezidenta a "politický technolog".

- Vladimir Putin udělil herci Stevenu Seagalovi ocenění za mezinárodní humanitární a kulturní činnost, vyplývá ze státního dekretu zveřejněného v pondělí. Seagal, častý návštěvník Ruska, podpořil v roce 2014 moskevskou anexi ukrajinské oblasti Krym jako "velmi rozumnou", v roce 2021 vstoupil do prokremelské strany a loni v létě navštívil Ruskem kontrolovanou část východní Ukrajiny, kde se setkal s vůdcem Ruskem podporovaných separatistů.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
5287

Diskuse

Obsah vydání | 2. 3. 2023