16578

Věčný návrat neoliberálního ponižování těch nejchudších

2. 3. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 7 minut


„Je nezměrný rozdíl mezi mezi Robespierrem, který se vyskytl jen jednou v dějinách, a Robespierrem, který by se věčně vracel usekávat Francouzům hlavy…“

(Milan Kundera, Nesnesitelná lehkost bytí)

Neustále se opakující, mizející a zase se navracející stejné asociální papouškování a chování politiků napříč desítkami let - to je ve vytunelované české demokracii opravdové peklo.

Rozhovor Britských listů 576. První výročí Putinovy agrese na Ukrajině. A co bude dál?

24. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta

  

Při příležitosti prvního výročí Putinova plnohodnotného vpádu na Ukrajinu mluví Jan Čulík se zbrojním odborníkem Britských listů Karlem Dolejším o nynější situaci na Ukrajině, o postojích západních spojenců Ukrajiny vůči Putinově agresi, o postojích Číny a o tom, co si myslí čeští mírotvorci. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od pátku 24. února 2023.

 19995

Mučicí centra v Chersonu naplánoval ruský stát, sdělují právníci

2. 3. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Vyšetřovatelé sdělují, že místa zřízená během okupace ukrajinského města Cherson byla součástí "promyšleného plánu na terorizování" místních obyvatel

 
Podle týmu ukrajinských a mezinárodních právníků vedeného britským advokátem důkazy shromážděné v Chersonu na jihu Ukrajiny ukazují, že ruské mučírny byly plánované  a přímo financované ruským státem.

Město bylo pod ruskou nadvládou osm měsíců, od 2. března loňského roku do 11. listopadu, kdy do města vstoupily ukrajinské síly.

Právníci z Mobilního týmu spravedlnosti, ve čtvrtek uvedli, že v Chersonu prozkoumali 20 mučíren a dospěli k závěru, že jsou součástí "promyšleného plánu na terorizování, podmanění a likvidaci ukrajinského odporu a zničení ukrajinské identity".

30898

Rus zatčen, protože jeho dcera ve škole nakreslila proukrajinské výkresy

2. 3. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Alexej Moskaljov byl obviněn z "diskreditace ruské armády", dcera byla převzata do sociální péče

 


Jeden Rus byl zadržen za protiválečné výroky a jeho dvanáctiletá dcera byla dočasně převzata do státní péče poté, co jeho rodina čelila tlaku úřadů kvůli kresbám, které dívka nakreslila ve škole a na nichž Rusko bombarduje rodinu na Ukrajině.

Alexej Moskaljov, svobodný otec z města Jefremov,  asi 200 km jižně od Moskvy, byl zadržen za protiválečná prohlášení na ruské sociální síti Odnoklassniki.

 19447

Hospodaření OSBL za únor 2023

2. 3. 2023

čas čtení 2 minuty

 Vážení čtenáři,


Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme. (JČ)

V únoru 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou bohužel jen 49 696,36  Kč,  výdaje byly 48 820,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 19828

Západ se pokusil izolovat Rusko. Nepovedlo se

2. 3. 2023

čas čtení 5 minut

Poté, co Rusko napadlo Ukrajinu, vytvořil Západ něco, co vypadalo jako drtivá globální koalice: 141 zemí podpořilo opatření OSN požadující, aby se Rusko z Ukrajiny bezpodmínečně stáhlo. Naproti tomu Rusko se zdálo být izolované. Severní Korea byla jednou ze čtyř zemí, které Rusko podpořily a opatření odmítly, informuje New York Times.

 18591

Dokáže Kreml na Ukrajině dosáhnout „maximalistických cílů“?

2. 3. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Karel Dolejší ve svém posměšně nazvaném textu Proč to Chcimírové mají opravdu těžké, který opatřil obrázkem s nápisem „soudruh Hitler“, fantazíruje o konspiračním obrazu světa, v němž Rusko touží po míru, jemuž překáží jen krvelačný Západ. Moc rád bych věděl, jak k tomuto prapodivnému stanovisku dospěl: Nikdo soudný toto přece netvrdí. Skutečnost, že Ruská federace nyní odmítla dle mého soudu schůdný mírový návrh Pekingu znamená, že v tuto chvíli nemíní opustit dobytá ukrajinská území.    

 16578

Boje o důchody a o rozpočet teprve začínají

1. 3. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Pozn JČ: ODS v devadesátkách rozkradla kapitál, který měl být zdrojem důchodového zabezpečení tak, jak je tomu ve všech rozvinutých kapitalistických zemích. Nyní kňučí a ožebračuje občany.


Tak jsem se dočetl, že máme nejhlubší únorový schodek v rozpočtu v historii České republiky. Mezitím ve Sněmovně probíhají obstrukce, kterými se – zřejmě marně – snaží opozice zabránit snížení zvyšování důchodů, přičemž cílem obstrukcí asi není tolik ochrana důchodců jako spíše ucházení se o jejich pozornost (opozice naopak fakticky potřebuje, aby vláda důchodce a další části společnosti naštvala co nejvíce). Do toho vstupují zprávy, že kabinet přepracoval programové prohlášení a že chce snížit letošní schodek o 70 miliard korun. Zatím se napjatě čeká, kdo to odnese.

Británie: Další komický příběh nekompetentnosti britských konzervativních ministrů

2. 3. 2023

čas čtení 7 minut

Isabel Oakeshottová: novinářka, která udala Matta Hancocka

Zpochybněn úsudek exministra, který důvěřoval novinářce, jež dávala dlouho najevo své opovržení vůči jeho politice lockdownu

Daily Telegraph likviduje pověst někdejšího konzervativního ministra zdravotnictví:

Když bývalý britský konzervativní ministr zdravotnictví Matt Hancock svěřil Isabel Oakeshottové více než 100 000 svých osobních zpráv na WhatsAppu, doufal, že mu tato politická novinářka pomůže napsat knihu, která by rehabilitovala jeho pověst ministra zdravotnictví podporujícího lockdowny  během pandemie koronaviru.

Místo toho Oakeshottová přiznala, že celý tento archiv zpráv předala deníku Daily Telegraph, který plánuje několikadenní kritické články proti lockdownům, a  o Hancockově roli v pandemii.

Hancock reagoval zuřivě  na únik svých zpráv z WhatsAppu, které předtím předal novinářce Isabel Oakeshottové, aby napsala jeho knihu. Oakeshottová, která údajně podepsala dohodu o mlčenlivosti, uvedla, že je poskytla deníku Telegraph "ve veřejném zájmu".

Z Hancockových WhatsAppových zpráv vyšlo především najevo, že na začátku pandemie odmítl nechat na covid testovat důchodce, kteří byli přijímáni do domovů důchodců, čímž se v nich covidová pandemie rozšířila a tisíce z nich na covid zemřely.

Konzervativní poslanci a političtí novináři vyjádřili jistý údiv nad tím, že Hancock svěřil miliony slov své soukromé korespondence právě Oakeshottové.

Tato novinářka, která dává již dlouho najevo své opovržení vůči jeho politice lockdownů, byla obviněna z toho, že má špatné výsledky, pokud jde o ochranu zdrojů, a má milostný vztah s předsedou ultrapravicové fundamentalisticky brexitérské strany, která nadává na to, že za covidové pandemie Británie byla v lockdownu.

 19384

Británie: Pěkný příklad negramotnosti Borise Johnsona

2. 3. 2023

čas čtení 1 minuta

Když Isabel Oakshottová předala deníku Daily Telegraph veškerou komunikaci bývalého ministra Johnsonovy vlády na WhatsAppu, našla se tam i diskuse, jak Boris Johnson asi šest měsíců po začátku koronavirové pandemie, kolik procent lidí vlastně v Británii na covid umírá. Neprojevil zrovna matematickou gramotnost:

Izraelská policie zatkla pět lidí kvůli řádění izraelských osadníků na Západním břehu Jordánu

2. 3. 2023

čas čtení 3 minuty

 
Policisté sdělují, že očekávají další zatýkání kvůli násilnostem, které izraelský generál označil za "pogrom"
 


Izraelská policie zatkla pět podezřelých v souvislosti s řáděním židovských osadníků na okupovaném Západním břehu Jordánu na začátku tohoto týdne, které izraelský generál označil za "pogrom" a které následovalo po smrtícím palestinském útoku střelnou zbraní.

29463

Násilí na Blízkém východě bude pokračovat, dokud budou USA podporovat izraelský squatting a pogromy na Palestince

2. 3. 2023

čas čtení 6 minut

S hrůzou jsem sledoval útok izraelské armády na Nábulus, kde jsem se narodil. Vyrostl jsem na jeho předměstí a absolvoval tam střední školu. Toužím po jeho krásném starém městě, proslulém tureckými lázněmi, tradičním mydlářským průmyslem s olivovým olejem a starými trhy plnými vůně koření, ovoce, zeleniny, čerstvě připraveného falafelu a tradičního dezertu knafeh, píše Mohammed Sammana.

30776

Arktický a antarktický ledový příkrov bude ohrožen, jestliže překročíme pařížskou hranici dodatečného oteplení o 1,5 °C

2. 3. 2023

čas čtení 3 minuty

Jun-Young Park a kol. v časopise Nature Communications píší, že kolaps arktického a antarktického ledového příkrovu může nastat dříve, než klimatologové očekávali, pokud lidstvo nesplní cíl Pařížské klimatické dohody, kterým je udržet globální oteplení na úrovni 1,5 °C nad předindustriálním průměrem, píše Juan Cole.

 20028

Američan v Praze reagoval na slogan "Čechy Čechům" nápisem, přidal na zeď slovo "nejen", policajti mu dali pokutu 5000 Kč

1. 3. 2023 / David Franklin

čas čtení 5 minut


Když jsem každý den nastupoval na barrandovské zastávce do tramvaje v Praze, tak mě vždy praštil přes nos šíleně xenofobní nápis na mramorové zdi "Čechy Čechům".

Trčel tam po řadu měsíců a správa Dopravních podniků, zdá se, tento nápis nehodlala smýt z jejich zahnědlého svědomí.

 A protože jsem Američan s trvalým úředně potvrzeným pobytem, žijící mnoho let v České republice, řádně pracující a platící daně, začal mě ten nápis řádně štvát.


30679

Havanský syndrom nezpůsobila energetická zbraň ani zahraniční protivník

2. 3. 2023

čas čtení 2 minuty

Záhadné onemocnění známé jako "havanský syndrom" nebylo důsledkem působení zahraničního protivníka, jak vyplývá ze zprávy zpravodajských služeb, která rozbíjí dlouho zpochybňovanou teorii, že stovky amerických zaměstnanců se staly terčem útoku tajného nepřítele ovládajícího energetické vlny jako zbraň, informuje Washington Post.

 

 20015

Oficiálně byla přijata imperiální formule: "Rusko nikde nekončí"

1. 3. 2023

čas čtení 16 minut

Sociolog Grigorij Judin byl jedním z mála ruských expertů, kteří v únoru 2022 věřili, že vojenský střet mezi Ruskem a Ukrajinou je nevyhnutelný. V článku publikovaném jen dva dny před invazí Judin předpověděl, že v blízké budoucnosti se rýsuje velká válka, že Rusové budou následovat Kreml a obviňovat Západ. Dále tvrdil, že sankce neudělají nic, co by Putina zastavilo – to vše se splnilo. V únoru 2023 zvláštní korespondentka Meduzy Margarita Ljutova hovořila s Judinem o tom, proč Putin potřebuje "věčnou válku" a co by mohlo zajistit vznik širokého protiválečného hnutí v Rusku.

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajinci: Přežili jsme zimu

1. 3. 2023

čas čtení 16 minut

 

Dnes je na Ukrajině oficiálně první jarní den. Novinářka Nika Melkozerová z Politico tento den označila dojemnou větou o třech slovech:

Další novináři zveřejňují fotografie východu slunce, protože jeden z aspektů války - zima, kterou Putin bezohledně zneužil  ničením ukrajinské energetické infrastruktury - bude menší problém.
 - V zákopech na frontové linii:



- Rusko usiluje o zpřísnění cenzurních zákonů

Rusko ve středu předložilo parlamentu nové zákonné změny, které dále posilují cenzurní zákony v zemi a předpokládají až 15 let vězení za diskreditaci ozbrojených sil a dobrovolných vojenských organizací, jako je například skupina Wagner.

"Stejně jako veřejné akce zaměřené na diskreditaci ozbrojených sil Ruské federace i dobrovolnických formací, organizací a osob, které jsou nápomocny při plnění úkolů uložených ... ozbrojeným silám, by byly trestné" napsal Volodin.

"Tato iniciativa ochrání všechny, kteří dnes nasazují své životy, aby zajistili bezpečnost země a našich občanů ... Trest pro narušitele bude přísný."

Trest předpokládá pokutu až do výše 5 milionů ₽ (asi 66 580 USD), nápravné nebo nucené práce až na pět let a také odnětí svobody až na 15 let.

 19559

Milí čtenáři, zachránili jste nás, ale jen o fous. Hospodaření Britských listů za listopad 2022

3. 12. 2022

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři,

přiznávám, že je opravdu nudné, že se na vás trvale obracíme s finančním apelem. Není ale zbytí. Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Znovu se nám jí nedostává. Koncem listopadu 2022 měly Britské listy na účtu 1 509,83 Kč. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme. (JČ)

V listopadu 2022 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 61 022,48 Kč,  výdaje byly 62 781,50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže  směřujeme k nule. Zůstatek ke konci listopadu  byl  1 509,83 Kč, koncem října byl ještě 3268  Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 19371

Desítky íránských školaček byly po otravě převezeny do nemocnice

1. 3. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Podezření na útok na studentky ve městě východně od Teheránu je posledním z řady incidentů, k nimž došlo v posledních třech měsících


Íránská tisková agentura informovala, že v úterý byly v Íránu po záhadné otravě hospitalizovány desítky školaček. Je to nejnovější z řady podezřelých útoků.

V posledních třech měsících byly hlášeny stovky případů respiračních potíží u íránských školaček, především ve městě Kom jižně od Teheránu, přičemž některé z nich musely být ošetřeny v nemocnici.

30873

Polsko povolilo těžbu v dole Turów na dalších 22 let. Odtok vody z ČR je pro ně zanedbatelný problém

1. 3. 2023

čas čtení 4 minuty


Společná tisková zpráva
platformy Společně pro vodu, Sousedského spolku Uhelná a Greenpeace ČR

Polské Ministerstvo klimatu a životního prostředí  definitivně rozhodlo o prodloužení těžby v dole Turów až do roku 2044. Ministerstvo v rozhodnutí, které mají české ekologické organizace k dispozici, přitom zcela ignorovalo protesty a námitky místních lidí i žalobu německého města Žitava. Povolení je založeno na nesprávném posouzení dopadů těžby na území České republiky, Polska i Německa, na což experti, ekologické organizace a místní lidé dlouhodobě upozorňují. Ministerstvo v rozhodnutí argumentuje atraktivními pracovními místy a zlepšením makroekonomických ukazatelů. Naopak zcela opomíjí ztrátu finančních prostředků z EU fondů pro spravedlivou transformaci a vliv dolu na odtok vody z českého území hodnotí jako zanedbatelný. 

K tomu: Jak to, že v případě dolu Turów premiér Fiala nehájí zájmy ČR?

SÚRAO žádá o průzkumy pro úložiště, lokality chystají na 15. dubna Den proti úložišti

1. 3. 2023

čas čtení 3 minuty



Tisková zpráva Platformy proti hlubinnému úložišti

Starostky a starostové 31 dotčených měst a obcí ze čtyř lokalit - Březového potoka v Pošumaví, (Čertova) Hrádku na Jihlavsku, Horky na Třebíčsku a Janochu na Českobudějovicku, se dozvěděli z dopisu ředitele Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO), že úřad dnes požádal Ministerstvo životního prostředí o stanovení průzkumných území pro vyhledávání hlubinného úložiště vysoce radioaktivních odpadů na jejich katastrech.  Stalo se tak i přesto, že vládní „Návrh zákona o řízeních souvisejících s hlubinným úložištěm radioaktivního odpadu“ teprve doputoval k projednání do Parlamentu [1]. Nejsou tak zajištěna slibovaná práva obcí a ani dílčí zlepšení v těchto řízeních o stanovení průzkumných území tak vůbec nebudou moci být v praxi využita.

Fosilní paliva zabíjejí více lidí než COVID

1. 3. 2023

čas čtení 5 minut

Kdyby se využívání fosilních paliv a jejich dopad objevily náhle přes noc, jejich katastrofální jedovatost a ničivost by byla zřejmá. Ale ona se postupně se stala součástí každodenního života téměř všude na Zemi, že tyto dopady jsou do značné míry akceptovány nebo ignorovány. To má skutečné důsledky pro klimatickou krizi. Kdybychom byli schopni nově vnímat obrovský rozsah záporného dopadu fosilních paliv, byli bychom zděšeni. Ale protože se jedná o starý problém, příliš mnoho lidí ho jako problém nevnímá.

 19882

18 poučení z války na Ukrajině

1. 3. 2023

čas čtení 2 minuty

Rozšířená ruská invaze na Ukrajinu zahájená před rokem již vede odborníky z celého světa k tomu, aby upozornili na ponaučení, které přináší konflikt pro ostatní vlády po celém světě. Shromáždil je a diskutuje o nich Vjačeslav Jepurjanu.

 19387

Koronvirová pandemie vážně poškodila duševní zdraví mladých dospělých

1. 3. 2023

čas čtení 2 minuty

 
Globální průzkum neziskové organizace Sapien Labs také zjistil, že rodinné vztahy se celosvětově zhoršily
 

Nová studie zjistila, že pandemie vážně ovlivnila duševní zdraví a vztahy lidí na celém světě, zejména mladých dospělých.

Třetí výroční zpráva o duševním stavu světa (MSW), kterou si nechala vypracovat nezisková výzkumná organizace Sapien Labs, provedla celosvětový průzkum s cílem lépe porozumět stavu duševního zdraví.
 

 19506

"Opozice je nejhorší částí Orbánova systému"

1. 3. 2023

čas čtení 5 minut

Historik a novinář András Hont byl kdysi členem strany Fidesz Viktora Orbána. Po masivní kritice předsedy vlády byl vyloučen. Hont je stále vehementním odpůrcem premiéra, ale také si zoufá nad naivním pohledem Evropy na Maďarsko.

Ra: Pouť slunečního Boha - část první

28. 2. 2023 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

První část celovečerního animovaného filmu Lesley Keenové, natočeného v roce 1990 pro britskou kulturní komerční televizi Channel 4.

Film vizualizuje staroegyptskou mytologii o stvoření světa. První část je věnována egyptské Genesis. Egypťané měli mnoho bohů a bohyň a mýtů o stvoření. Ra tyto mýty spojuje do jedné verze a soustřeďuje se na příběh Osirise a Isis a na jejich boj se zlým bratrem Setem. Anglické titulky.




Krátké animované filmy, které Lesley Keen natočila pro Channel 4, jsou ZDE 

Rozhovor Britských listů 574. Proč mají pracovníci univerzit tak nízké platy?

18. 2. 2023

čas čtení 1 minuta

 

Akademici, pracovníci, učitelé především v humanitních oborech na českých univerzitách, především na univerzitě Karlově, ale po celé České republice, mají šokujícím způsobem nízké platy. Je to zásadní útok na podstatu České republiky, protože humanitní obory na univerzitách jdou přímo ke kořenům toho, čím jsme. Předválečné Československo dobře vědělo, že demokracie nepřežije bez kvalitního školství. Nyní pražská FFUK přišla se šokujícím řešením, že totiž bude finančně podporovat jen ty obory, které jsou v této chvíli "ekonomicky prospěšné". Přitom se ve společnosti blíží obrovská revoluce v oblasti zaměstnanosti, protože většinu existujících pracovních příležitostí převezme umělá inteligence. Proč strkají čeští politikové (Fiala chce prodlužovat odchod do důchodu v době, kdy práce zmizí! :) )a univerzitní manažeři hlavu do písku? Proč čeští univerzitní učitelé nestávkují? Britští stávkují. Jan Čulík hovoří s Jakubem Jirsou, filozofem z pražské filozofické fakulty Karlovy univerzity o tom, co je příčinou této skandální situace. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelovce Náš Region od pátku 24. února 2023.

Rozhovor Britských listů 573. V Praze není vůbec žádná cyklistická infrastruktura

16. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Jan Čulík hovoří s portugalským cyklistou Sergiem Almeidou, který dojíždí po pražské magistrále z Holešovic na Pankrác a je frustrován absolutní absencí jakékoliv fungující cyklistické infrastruktury v Praze. Proto se nedávno pokusil na pražské magistrále namalovat na vozovku cyklotrasu. To se poněkud nelíbilo Policii ČR. Jak je možné, že Praha a Česká republika nerespektují ustanovení Evropské unie ohledně cyklistiky a zmírňování automobilového provozu? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od pátku 17. února 2023.

Rozhovor Britských listů 575. Proč odstoupila skotská premiérka a co bude dál?

21. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta



Bohumil Kartous mluví s Janem Čulíkem v Glasgow o tom, co se stane se skotskou nezávislostí a se skotskou politickou scénou poté, co náhle oznámila svou rezignaci superúspěšná skotská premiérka a šéfka Skotské nacionální strany Nicola Sturgeonová. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od úterý 21. února 2024

Slovenský Smer se před předčasnými volbami vrátil do čela průzkumů veřejného mínění

28. 2. 2023 / Albín Sybera

čas čtení 4 minuty

 

Smer Roberta Fica  vede v průzkumu veřejného mínění agentury Median SK se 17,9 %, těsně před Hlasem-SD svého bývalého kolegy Petera Pelligriniho s 15,6 %
 


Slovenská populistická levicová strana Smer-SD bývalého premiéra Roberta Fica opět vede v průzkumech veřejného mínění, a to pět let poté, co Fico odstoupil v důsledku masových protestů po vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka. Slovensko čekají letos v září předčasné volby, i když existuje tlak na jejich posunutí na červen.

 20016

Kdo odjede do Ruska: "Ideologická" emigrace

1. 3. 2023

čas čtení 2 minuty

Vzhledem k demografickému kolapsu Ruska a hrozbě transformace v důsledku příchodu lidí z kulturně odlišné Střední Asie a Kavkazu vytvořila skupina poslanců Dumy zvláštní štáb, který bude podporovat příchod do Ruska jako trvalých osadníků až sedmi milionů "ideologických" přistěhovalců z Evropy a USA.

Rozhovor Britských listů 572. Poslanci: Už nám dejte s tou Bečvou pokoj!

14. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta

  

Jan Čulík hovoří s přírodovědcem Jakubem Hruškou o skandálních nesrovnalostech při vyšetřování ekologické havárie na řece Bečva a při probíhajícím soudním procesu v této věci. Poslanci českého parlamentu jsou už tímto problémem znuděni. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od úterý 14. února 2023.

 19148

Jak by mohlo v budoucnu vypadat vyzbrojování Ukrajiny?

28. 2. 2023

čas čtení 6 minut

Zatímco NATO v pátek vydalo prohlášení, v němž prezentovalo jednotnou frontu a opakovalo slova prezidenta Bidena o neochvějné podpoře Ukrajiny, představitelé Německa, Francie a Spojeného království údajně navrhli omezený bezpečnostní pakt s cílem podpořit mírová jednání. Navrhovaný pakt mezi Ukrajinou a NATO by zemi poskytl dostatečnou palebnou sílu k odražení ruské agrese - a zároveň by tiše podpořil rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou - což vyvolává otázky ohledně budoucnosti konfliktu, píše Ellen Ioanes na webu Vox.

Ruská agrese na Ukrajině: USA "budou stát při Ukrajině tak dlouho, jak to bude nutné", řekla americká ministryně financí při návštěvě Kyjeva

28. 2. 2023

čas čtení 8 minut


- Janet Yellenová při nečekané návštěvě ukrajinského hlavního města uvedla, že USA a spojenci diskutují o strategiích, jak zajistit, aby Rusko zaplatilo za válečnou devastaci.



Americká ministryně financí Janet Yellenová se při nečekané návštěvě Ukrajiny setkala s Volodymyrem Zelenským a dalšími klíčovými představiteli ukrajinské vlády. Potvrdila podporu Washingtonu Kyjevu.

Yellenová, obklopená pytli s pískem v kanceláři ukrajinských ministrů, řekla premiérovi Denysi Šmyhalovi:

"Amerika bude stát při Ukrajině tak dlouho, jak to bude potřeba."

Na telefonickém brífinku s novináři uvedla, že Rusko by mělo nést náklady na škody způsobené jeho invazí na Ukrajinu, ale existují "podstatné právní překážky" pro úplné zabavení aktiv ruské centrální banky ve výši 300 miliard dolarů, která byla zmrazena sankcemi.

Řekla, že USA a jejich spojenci diskutují o strategiích, jak zajistit, aby Rusko zaplatilo za škody, které způsobila jeho válka, přičemž odhady se pohybují ve stovkách miliard dolarů a každým dnem rostou.

Yellenová rovněž uvedla, že Washington prostuduje výzvy Kyjeva k uvalení sankcí na ruský jaderný energetický sektor, ale musí mít "na paměti" možné důsledky takového kroku pro západní spojence. Řekla: "Chceme Rusko připravit o příjmy. Musíme se také zabývat možnými důsledky sankcí pro nás a naše partnery.

Oznámila také převedení první částky 1,25 miliardy dolarů z poslední, 9,9miliardového balíku hospodářské a rozpočtové pomoci z Washingtonu.

Šmyhal, který hovořil prostřednictvím tlumočníka, uvedl, že s Yellenovou jednali o dalších amerických sankcích vůči Rusku, jejichž cílem je oslabit jeho ekonomiku a armádu a "zabavit zmrazená ruská aktiva a dát je ve prospěch obnovy Ukrajiny".

Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskij varuje, že boje v Bachmutu jsou "stále obtížnější"

28. 2. 2023

čas čtení 12 minut

- Úterní ruský útok na Cherson. Jeden civilista byl usmrcen:


- Andrij Jermak, vedoucí kanceláře ukrajinského prezidenta, napsal na Telegram, že v úterý ráno byl v Chersonu při ostřelování zabit jeden člověk a zničen soukromý obytný dům.


 - Hackerský útok způsobil, že některé ruské regionální vysílací stanice v úterý odvysílaly falešné varování vyzývající lidi, aby se ukryli před blížícím se raketovým útokem, uvedlo ministerstvo pro mimořádné situace.

"V důsledku hackerského útoku na servery rozhlasových stanic a televizních kanálů byla v některých regionech země odvysílána informace o vyhlášení leteckého poplachu," uvedlo ministerstvo podle agentury Reuters v prohlášení. "Tyto informace jsou nepravdivé a neodpovídají skutečnosti."

Mezi regiony, kde byly falešné zprávy vysílány, byl i Krym, poloostrov, který Rusko v roce 2014 anektovalo od Ukrajiny v rámci kroku, který není široce mezinárodně uznáván.

V regionální televizi se objevil obrázek se symbolem muže, který se běží krýt před přilétajícími raketami, a vzkazem "Všichni do krytu, hned", jak vyplývá ze snímků zveřejněných na sociálních sítích.

Podobný útok způsobil, že komerční rozhlasové stanice v některých ruských regionech minulou středu vysílaly zprávy o leteckém poplachu.

 
- Podle agentury Tass byly v úterý dopoledne lety na petrohradském letišti Pulkovo obnoveny. Lety byly v úterý ráno zastaveny poté, co byl údajně spatřen neznámý objekt letící v jeho blízkosti.
 

Ruské letiště Pulkovo v Petrohradě v úterý dočasně pozastavilo všechny lety, uvedla městská správa v souvislosti s nepotvrzenými zprávami ruských médií o neidentifikovaném objektu, asi dronu, nad městem.

 19475

U italského pobřeží zahynulo 62 lidí. Kolik dalších lidí zabije protimigrační politika?

28. 2. 2023

čas čtení 5 minut

 

Smrtelné ztroskotání lodi je jen posledním důsledkem tvrdého postoje Itálie, který je spojen s bráněním legální migraci ze strany EU a uzavíráním bezpečnějších tras


Fotografie těla dvouletého Alana Kurdiho ležícího na tureckém pobřeží se v roce 2015 dostala na titulní stránky novin. "Už nikdy více," volal rozhořčený mezinárodní tisk poté, co se Kurdi a jeho syrská rodina utopili při pokusu dostat se do bezpečí v Evropě.

Nejnovější tragédie ve Středozemním moři, která si vyžádala životy nejméně 62 osob včetně dětí, je jasnou připomínkou toho, že se nic nezměnilo. Italská premiérka Giorgia Meloniová vyjádřila "hluboký zármutek". Italský prezident Sergio Mattarella varoval, že tato tragédie by neměla nechat "nikoho lhostejným", a apeloval na Evropskou unii. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová slíbila "zdvojnásobit úsilí", píše italský filozof Lorenzo Marsili.

USA: Mediální oligarcha Rupert Murdoch přiznal, že moderátoři jeho Fox News podpořili lži o volebních podvodech

28. 2. 2023

čas čtení 6 minut

 

Konzervativní mediální magnát se  vyjádřil pod přísahou v rámci žaloby za pomluvu ve výši 1,6 miliardy dolarů, kterou na Fox podal americký výrobce hlasovacích strojků,  společnost Dominion Voting Systems.



Rupert Murdoch, oligarcha a majitel  mediálního impéria, které vlastní americkou televizi Fox News, v soudní výpovědi přiznal, že několik moderátorů jeho televize propagovalo lhaní  o tom, že volby v roce 2020 byly ukradeny bývalému prezidentovi Donaldu J. Trumpovi.

"Podporovali to," řekl Murdoch pod přísahou v odpovědi na přímé otázky týkající se jeho  moderátorů Seana Hannityho, Jeanine Pirro, Lou Dobbse a Marie Bartiromo, uvádí se v právním podání společnosti Dominion Voting Systems. "Byl bych rád, kdybychom to zpětně důrazněji odsoudili."



Proč tzv. tradiční medicína nefunguje

28. 2. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Jan Čulík mi během rozhovoru, který jsme natáčeli pro Britské listy, připomněl důležité téma, o němž jsem, myslím, dosud nenapsal nic pořádného. A myslím, že by bylo velmi užitečné jasně vyjádřit v několika větách základní fakta. Téma je tradiční medicína. Jakákoli tradiční medicína.

 20010

Oslava přírody

28. 2. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 15 minut

Foto Petra Hajská

Není to tak dlouho, co výběr z děl velikánů barokní opery Antonia Vivaldiho a Georga Friedricha Händela zakončil o loňském srpnu na koncertě Canto della Ninfa v kostele sv. Šimona a Judy 23. ročník mezinárodního festivalu Letní slavnosti staré hudby, který byl zasvěcen dílům známých i méně známých skladatelů, jak renesančních tak i barokních, jenž se ve své tvorbě nechali inspirovat zvuky zvířat, zahradami, květinami, živly, krajinou či přírodními božstvy. Jeho dramaturgyní, tak jako každým rokem byla světově uznávaná flétnistka a současně i umělecká vedoucí souboru Collegium Marianum, Jana Semerádová.

Středověká medicína: návrat k larvám a pijavicím při léčbě nemocí

28. 2. 2023

čas čtení 14 minut

 
Nárůst celosvětové rezistence vůči antibiotikům znamená, že se investují obrovské částky do převratných léčebných postupů. Někteří vědci však při hledání účinných alternativ vracejí čas

V 90. letech minulého století Ronald Sherman několik dlouhých měsíců cestoval po celé jižní Kalifornii a chytal mouchy. Jako kvalifikovaný lékař, který absolvoval stáž v oboru infekčních nemocí, byl Sherman zvědavý na možný nový - a také velmi starý - způsob čištění ran. Na lékařské fakultě napsal práci o historii larvoterapie, ve které sledoval, jak tyto hmyzí potvůrky pomáhaly léčit vojáky v napoleonských válkách, v americké občanské válce a v první světové válce. Nyní chtěl Sherman vyzkoušet červy v moderním prostředí. Problém? Ty druhy much, které lékař potřeboval, nikdo nepěstoval a neprodával - a tak se je vydal chytit sám.

"Nikdy předtím nic takového": násilí osadníků na Západním břehu se stupňuje

28. 2. 2023

čas čtení 8 minut

 

Odvetné řádění v palestinské vesnici je přirovnáváno ke "křišťálové noci v Huwaře". Jeden mrtvý a 350 zraněných

Poté, co pomáhal obětem zemětřesení v Turecku, Izraelci ho zabili:

U vjezdu do malé palestinské vesnice Za'atara na severu okupovaného Západního břehu Jordánu je velká pojízdná brána, která se však zavírá jen zřídka. V neděli se však obyvatelé Za'atary, obávající se, že se izraelští osadníci žijící v této oblasti chtějí pomstít za vraždu dvou bratrů zastřelených palestinským střelcem v nedaleké Huwaře, připravovali na odvetné násilí.



“Už nikdy tak drahou zimu!”

28. 2. 2023

čas čtení 4 minuty

“Už nikdy tak drahou zimu!” vzkazuje více než sto tisíc lidí Evropskému parlamentu. Petici přijeli předat i čeští výzkumníci, kteří upozorňují na politický vliv největší české firmy EPH i energetickou chudobu.









 19395

Britský premiér se konečně dohodl s Evropskou unií ohledně Severního Irska

28. 2. 2023

čas čtení 5 minut


Britský premiér po čtyřech měsících jednání představil  dohodu s předsedkyní Evropské komise

Rishi Sunak  se dohodl s EU na ukončení sporu o protokol o Severním Irsku po brexitu.

Protokol, který je nyní označován jako Windsorský rámec, vytvoří nový zelený pruh pro zboží určené jen pro Severní IRsko, zruší všechna obchodní omezení mezi Velkou Británií a Severním Irskem a nově umožní volný pohyb léků, chlazeného masa a domácích zvířat přes Irské moře.

Nová "stormontská brzda", překvapivé opatření v pondělním balíčku, znamená, že severoirský parlament ve Stormontu může vznést námitky proti novým předpisům EU pro zboží, které by měly významné a trvalé dopady na každodenní život v Severním Irsku.


 19995

Ruská agrese na Ukrajině: Putin obvinil Západ, že chce rozčlenit Rusko

27. 2. 2023

čas čtení 6 minut


- Putin obviňuje Západ, že chce rozložit Rusko

Prezident Vladimir Putin prohlásil, že Rusko nemá jinou možnost než vzít v úvahu jaderný potenciál NATO, protože vojenská aliance vedená USA usiluje o porážku Ruska.

"Jak můžeme v dnešních podmínkách, kdy všechny vedoucí země NATO prohlásily, že jejich hlavním cílem je způsobit nám strategickou porážku, aby náš lid trpěl, jak říkají, jak můžeme v těchto podmínkách ignorovat jejich jaderný potenciál?" řekl Putin ve státní televizi Rossija 1.

Západ chce podle Putina Rusko zlikvidovat. "Mají jediný cíl: zlikvidovat bývalý Sovětský svaz a jeho základní část - Ruskou federaci," řekl Putin.

Západ je podle něj nepřímým spoluviníkem "zločinů" páchaných Ukrajinou.

 20009

Ukrajinská nositelka Nobelovy ceny za mír požaduje zvláštní tribunál, který by soudil Putina

27. 2. 2023

čas čtení 6 minut


Oleksandra Matvijčuková upozorňuje, že postavení Rusů před soud za zločin agrese může zabránit dalším zvěrstvům

 

Ukrajinská nositelka Nobelovy ceny za mír vyzvala k urychlenému vytvoření zvláštního tribunálu, který by soudil Vladimira Putina a jeho spolupracovníky za zločin agrese. Argumentuje, že by to mohlo vést k poklesu zvěrstev páchaných ruskými  invazními silami na Ukrajině.

Šéfka Centra pro občanské svobody Oleksandra Matvijčuková rovněž uvedla, že rychlé zahájení soudních procesů s ruským prezidentem a vojáky za válečné zločiny by mohlo zachránit lidské životy tím, že by to  ruské jednotky odradilo od páchání dalších zločinů.

 20006

Větrejte při vaření a zbavte se plynu! Mít doma plynový sporák vážně ohrožuje vaše zdraví

27. 2. 2023

čas čtení 2 minuty


Výzkum předního světového vědeckého časopisu Nature odhalil, že 3,2 milionu lidí na celém světě zabíjí znečištění domácího prostředí.

Nová zpráva zdůrazňuje, že partikuláty ve velikosti 2,5 mikrometrů jsou nejškodlivější známou látkou znečišťující ovzduší a stále častěji se vyskytují v lidských domovech ze spotřebičů, které rodiny denně používají.

Studie varuje, že tyto částice prokazatelně zvyšují riziko vzniku rakoviny, srdečních onemocnění, demence a dokonce způsobují duševní onemocnění u dětí.

Praha dlouhodobě překračuje emisní limity v hustě obydlených oblastech. Ohrožuje zdraví lidí

27. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta


K tomu:

Pražští automobiloví maniaci ohrožují životy i mladých lidí

Proč umírají na rakovinu plic nekuřáci? V důsledku znečištění vzduchu automobilovou dopravou

Znečištění vzduchu (jako v Praze) způsobuje velký pokles inteligence

Partikuláty ze znečištěného vzduchu nalezené v mozku dětí působí později Alzheimerovu chorobu

 20007

Připravují se testy pro případ výskytu ohnisek ptačí chřipky ve Spojeném království

27. 2. 2023

čas čtení 4 minuty

Nesahejte na ptactvo v přírodě a po krmení ptactva si umyjte ruce

Ptačí chřipkou byli nakaženi i lišky, vydry a tuleni

Poté, co v Kambodži zemřela dívka na H5N1, je britská agentura pro zdravotní bezpečnost v pohotovosti, ale tvrdí, že přenos z člověka na člověka je vzácný


Britští zdravotníci připravují plány na nasazení testů, pokud se objeví známky toho, že se ptačí chřipka začala šířit z jednoho člověka na druhého.

Tento program by poskytl rychlé informace o nebezpečí, které nemoc představuje.

Britská agentura pro zdravotní bezpečnost (UKHSA) rovněž pracuje na krevních testech, které by odhalily protilátky proti viru, a úředníci budou analyzovat genetické mutace nemoci, aby odhalili údaje o zvýšeném riziku ptačí chřipky pro lidské zdraví.

 19641

Co zjistila klíčová zpravodajská služba o Putinově strategii

27. 2. 2023

čas čtení 4 minuty

Otázka Putinových cílů zaměstnává stratégy po celém světě. Dobře informovaná estonská zahraniční zpravodajská služba odhalila některá zjištění. Podle toho je Ukrajina jen začátek a Moskva může i nadále doufat v pomoc Pekingu – z překvapivého důvodu, informuje Christoph B. Schiltz.

17342