"Nikdy předtím nic takového": násilí osadníků na Západním břehu se stupňuje

28. 2. 2023

čas čtení 8 minut
 

Odvetné řádění v palestinské vesnici je přirovnáváno ke "křišťálové noci v Huwaře". Jeden mrtvý a 350 zraněných

Poté, co pomáhal obětem zemětřesení v Turecku, Izraelci ho zabili:

U vjezdu do malé palestinské vesnice Za'atara na severu okupovaného Západního břehu Jordánu je velká pojízdná brána, která se však zavírá jen zřídka. V neděli se však obyvatelé Za'atary, obávající se, že se izraelští osadníci žijící v této oblasti chtějí pomstít za vraždu dvou bratrů zastřelených palestinským střelcem v nedaleké Huwaře, připravovali na odvetné násilí.



 

Netrvalo dlouho a osadníci dorazili. Obyvatelé vesnice uvedli, že do soumraku se na silnici před vchodem shromáždilo asi 100 ozbrojených Izraelců doprovázených desítkou vojáků Izraelských obranných sil (IDF) a poté, co se vojáci pokusili zasáhnout, několik osadníků začalo střílet. Sameh Aqtash, sedmatřicetiletý kovář, který se právě vrátil z dobrovolnické práce při zemětřesení v Turecku, byl postřelen do břicha. Protože armáda nechtěla uvolnit cestu, aby se k němu mohla dostat sanitka, vykrvácel, uvedl Aqtashův synovec Fadi.

Aqtash byl tak jediným mrtvým během bezprecedentního několikahodinového řádění osadníků v okolí Huwary, které se odehrálo v noci: podle skupin na ochranu práv a palestinských představitelů bylo zraněno více než 350 Palestinců a zapáleny desítky domů a podniků a stovky aut. V článku zveřejněném v pondělí ráno nazval významný pravicový izraelský komentátor, zděšený údajnou nečinností izraelské armády, události Křišťálovou nocí v Huwaře".

Nedělní nepokoje vyvolala vražda 22letého Hillela Yaniva a 20letého Yagela Yaniva z nedaleké osady Har Bracha. Silnice č. 60, izraelská silnice vedoucí středem území od severu k jihu, protíná přímo střed Huwary, což z vesnice činí známé ohnisko vzplanutí.

Podle zpráv najel do auta bratrů, kteří tudy projížděli, ozbrojený muž a několikrát na ně z bezprostřední blízkosti vystřelil, než z místa činu utekl. Izraelské síly stále pátrají po zatím neidentifikovaném útočníkovi, který pravděpodobně unikl zatčení díky chaosu způsobenému řáděním osadníků.

"Samozřejmě, že je tady kolem spousta osadníků a armády a někdy je to těžké, ale takhle do Za'atary ještě nikdy nepřišli," řekl Fadi Aqtash, když před vesnickým smutečním stanem objímal jedno z pěti Samehových dětí. V dálce byla slyšet občasná střelba. "Máme velké obavy z toho, co se teď stane," řekl devětadvacetiletý muž.

K incidentům osadnického násilí na celém Západním břehu dochází každý den a v posledních letech jich neustále přibývá: mnoho z přibližně 700 000 Izraelců žijících na tomto území a ve východním Jeruzalémě je motivováno tím, co považují za náboženské poslání navrátit židovskému národu historické území Izraele.

Střelba, útoky nožem, vypalování úrody, vandalismus a krádeže půdy a dobytka mají učinit život Palestinců natolik nesnesitelným, že jim nezbývá než odejít. Při mnoha příležitostech bylo zdokumentováno, že izraelská armáda nedokáže násilí zastavit, nebo se k němu dokonce přidává.

Nikdo si však nedokázal vzpomenout na tak intenzivní a rozsáhlou epizodu, která by podle obav Palestinců i Izraelců mohla vést k dalším útokům na obou stranách a k návratu k plnohodnotnému konfliktu.

Stabilita v regionu se již pravděpodobně narušila. Loňský rok byl v Izraeli a na Západním břehu Jordánu nejkrvavějším od druhé intifády neboli palestinského povstání v roce 2000. V roce 2023 bylo dosud zabito asi 63 Palestinců a 13 Izraelců, většinou při náletech izraelské armády a palestinských teroristických útocích.

V neděli se také v Jordánsku sešli izraelští a palestinští bezpečnostní představitelé na prvním jednání na vysoké úrovni po několika letech, jehož cílem bylo uklidnit napětí před nadcházejícím muslimským svatým měsícem ramadánem, který je často katalyzátorem eskalace.

Nezdá se však pravděpodobné, že by se situace na místě mohla zlepšit. Palestinská samospráva (PA), poloautonomní vládní orgán na Západním břehu Jordánu, téměř ztratila kontrolu nad několika oblastmi na severu území ve prospěch nově vytvořených milicí, které nepřijímají rozkazy od tradičních palestinských frakcí.

Zároveň se zdálo, že izraelské bezpečnostní síly nejsou připraveny nebo ochotny vypořádat se s rozsahem osadnického násilí v Huwaře v neděli, přestože osadničtí vůdci veřejně vyzývali k pochodu s cílem "vyhladit" Huwaru jako pomstu za smrt dvou bratrů.

Izraelská armáda odhaduje, že se řádění zúčastnilo 300 až 400 lidí, ačkoli bylo zatčeno pouze 10 osob a anonymní bezpečnostní činitelé sdělili izraelským médiím, že plány vypracované ústředním velením armády byly "chybné".

Společné komuniké ze summitu v Jordánsku, které vyjadřovalo "připravenost a závazek okamžitě pracovat" na zabránění dalšímu násilí, bylo podkopáno nejen výtržnostmi v Huwaře, ale i členy izraelské vlády.

Několik členů nové izraelské krajně pravicové administrativy je horlivými členy osadnického hnutí, kteří vyzývají k úplné anexi Západního břehu Jordánu, uvolnění pravidel nasazení pro izraelskou policii a vojáky a přísnějším trestům pro Palestince, kteří se dopustí teroristických útoků. Jejich plány na vyřazení izraelského Nejvyššího soudu také vyvolaly největší politickou krizi v dějinách země a přivedly statisíce Izraelců do ulic na protest proti krokům, které podle nich povedou k narušení demokratických norem.

Zatímco premiér Benjamin Netanjahu v neděli večer vydal videoprohlášení, v němž vyzval lidi, aby "nebrali zákon do svých rukou", členové jeho koalice rozdmýchávali oheň tím, že řekli armádě, aby neměla "slitování", a navštívili místo, aby podpořili výtržníky.

V ponděli byly ulice Huwary byly opuštěné s výjimkou vojáků a obrněných hlídkových vozidel, která houkala po hlavní silnici. Na křižovatce Tapuach, osadě známé svými násilnickými názory jižně od vesnice, se osadníci s pistolemi a automatickými puškami vmísili do armádních jednotek, když čekali, až večer v rámci pohřebního průvodu za zabité bratry znovu napochodují na Huwaru. Mezitím se na jihu Západního břehu Jordánu objevily zprávy o dalším střeleckém útoku, při kterém byl zabit 27letý Izraelec.

Dvaadvacetiletý mechanik Sakir při kontrole škod na svém pracovišti uprostřed Huwary uvedl, že si myslí, že izraelští osadníci žijící v této oblasti se od prosincového nástupu nové izraelské vlády stali odvážnějšími. "Vědí, že si mohou dělat, co chtějí," řekl.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4709

Diskuse

Obsah vydání | 2. 3. 2023