"Skvělý okamžik v televizi"

13. 10. 2022

čas čtení 3 minuty
Lidi kolem britské premiérky Liz Trussové stále vystupují, jako že se nic neděje, že nekrachuje britská ekonomika a že to vůbec nezpůsobil idiotský státní rozpočet ministra financí Trussové, zveřejněný dne 23. září, který drsně znejistil mezinárodní trhy, protože ministr Kwarteng oznámil obrovské, nefinancované snížení daní.

Ve středu ráno v rozhlase BBC vystoupil arogantně "poslanec pro 18, století", nově jmenovaný "ministr pro podnikání" ve vládě Liz Trussové Jacob Rees-Mogg. Ten tvrdil v neuvěřitelně drzém rozhovoru, že nynější sílící krach britské ekonomiky nemá s tímto Kwartengovým státním rozpočtem nic společného a obvinil BBC, že prý porušuje "zásady nestrannosti", když poukazuje ve svém vysílání na to, že Kwarteng svou nekopetentností způsobil katastrofu, která mimochodem hrozí rozšířit se i do jiných ekonomik.

Vyvolalo to podstatnou diskusi. Ve středu večer interviewovaly Channel 4 News z New Yorku finanční expertku z listu Fianancial Times Gillian Tett, která otevřeně řekla, přeložme to do češtiny, něco jako "Prdlajs. Rees-Mogg kecal." Použila slova "bollocks", což jsou "kulky", ale má to význam "kravina". V Channel 4 News se tak odehrály pozoruhodné scénky, které mezitím jen v tomto jediném statusu na Twitteru zhlédlo víc než milion lidí:


Překlad:

Moderátor Krishnan Guru-Murthy: Závěrem: Vzhledem k tomu, že došlo ke kontroverzi, k hádce mezi vládou a různými experty, ohledně toho, kdo a co za tuto krizi vlastně nese vinu, Jacob Rees-Mogg dnes ráno tvrdil, že to způsobily většinou úrokové míry v Americe, všichni ostatní naopak říkají, že za to může onen státní rozpočet vlády Liz Trussové, mohla byste nám k této věci sdělit váš verdikt?

Gillian Tett, Financial Times: Nepoužiju technického termínu, řeknu Prdlajs. Je to kravina. Myslím, že drtivou většinou to způsobil ten státní rozpočet, způsob, jakým byl zveřejněn a co signalizoval. To vyvolalo začátek té krize. Anglická banka samozřejmě také nese vinu, že se nepřipravila na tuto situaci, britské důchodové fondy také tak trochu usnuly za volantem, ale jako prvotní důvod, ta jiskra, která vyvolala tento požár, tou bylo zveřejnění tohoto státního rozpočtu.

Moderátor: Děkuji vám mnohokrát. A - ale musím to říct: omlouvám se, pokud vás ten výraz urazil.

A pak úplně závěrem pořadu:

Moderátor:
Než skončíme, chtěl bych objasnit, zda to slovo, které použila Gillian Tett, jímž charakterizovala vysvětlení od Jacoba Reese-Mogga, bylo podle předpisů přijatelné. Předpisy regulačního úřadu Ofcom to slovo charakterizují jako "středně silný" výraz, potenciálně nepřijatelný, méně problematický, pokud je použit ve významu "nesmysl". Měl bych se ale omluvit lidem, kteří spoléhali na podtitulky, protože tam se objevilo "bullocks".

0
Vytisknout
5296

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2022