Guantánamo je nesmazatelnou skvrnou Ameriky. Biden ho musí jednou provždy zavřít

13. 1. 2022

čas čtení 5 minut

Na nedávné demonstraci před Bílým domem, která požadovala uzavření americké vojenské věznice na námořní základně Guantánamo, se jeden teenager obrátil na svého kolegu s dotazem, o co jde. Sdělil mu, že o věznici nikdy neslyšel.

"Nejde jen o uzavření Guantánama. Jde také o vyvození odpovědnosti za porušování práv, k němuž v jeho rámci dochází."

Od otevření Guantánama uplynulo 20 let a čtyři prezidentské administrativy, ale pro ty, kteří se narodili později, zní jeho děsivé příběhy spíše jako zápletka fiktivního hororu. Je to ostudné dědictví, které prostě nemůžeme předat dalším generacím, píše zvláštní zpravodajka OSN pro mimosoudní, sumární a svévolné popravy Agnes Callamard.

Guantánamo, které bylo otevřeno v reakci na útoky z 11. září, zadržovalo téměř 780 muslimských mužů a chlapců. Před jejich neomezeným zadržováním na Guantánamu byli mnozí z nich uneseni, "zmizeni" a brutálně mučeni v tajných věznicích spravovaných USA nebo takzvanými spojenci ve "válce proti terorismu". Jen málo z nich bylo obviněno ze zločinů a žádnému z nich se nedostalo spravedlivého procesu. Kafkovské vojenské komise zřízené k jejich souzení se ukázaly jako neúčinné a nespravedlivé, obžalovaným bylo upřeno právo na nestranného rozhodce a přístup k rozhodujícím důkazům.                                          

Amnesty International a mnoho dalších organizací po celém světě vedou vytrvalou kampaň za uzavření věznice. Prezident Biden, stejně jako před ním Obama, slíbil její uzavření, ale dosud tak neučinil. Bidenova administrativa loni v červenci přemístila z tohoto zařízení jednoho vězně, ale dosud nezřídila na ministerstvu zahraničí úřad zvláštního vyslance, který by se uzavřením věznice zabýval. Naopak, administrativa právě oznámila plány na vybudování nové soudní síně na Guantánamu, která by pokračovala v práci vojenských komisí - tedy pravý opak plánu na uzavření tohoto místa.

Nejde jen o uzavření Guantánama. Jde také o zajištění odpovědnosti za porušování předpisů, k němuž v jeho rámci dochází. V loňském roce jsme slyšeli bývalé vězně, jako jsou Majid Khan, Abu Zubayda a Mohamedou Salahi, kteří popisovali své zneužívání na "černých místech" provozovaných USA v zahraničí a na Guantánamu. Mučení Salahiho, který je nyní autorem bestsellerů a obhájcem lidských práv, bylo popsáno v knize The Mauritanian - zatímco Khan popisoval, jak snášel stresové polohy, bití, násilné krmení pomocí hadiček a sodomii zahradní hadicí.

Evropský soud pro lidská práva rozhodl v občanskoprávních věcech proti Itálii, Litvě, Makedonii, Polsku a Rumunsku za jejich spoluúčast na mučení a nuceném zmizení lidí v rámci amerických programů vydávání a tajného zadržování, ale ve Spojených státech nikdy nedošlo k žádné smysluplné odpovědnosti. Od těch, kteří mučení na nejvyšších vládních úrovních schvalovali, až po ty, kteří prováděli nezákonné "zesílené výslechové techniky", nebyl nikdy nikdo pohnán k odpovědnosti za spáchané zločiny. To by mělo začít odtajněním a úplným zveřejněním zprávy zvláštního výboru Senátu USA pro zpravodajské služby o mučení CIA.

Na Guantánamu nadále zůstává 39 mužů. Třináct z nich je stále zadržováno na dobu neurčitou, přestože bylo schváleno jejich přemístění - u některých již před více než deseti lety. Dvanáct z nich čelí obvinění před vojenskými komisemi, zatímco zbylých čtrnáct žije v pekelném limbu: zatím nemají povolení k přemístění, ale nikdy nebyli obviněni ze zločinu. Jejich osud je pozůstatkem hlavních zásad, které na Guantánamu převládají od jeho vzniku - krutosti a svévole.

Vláda Spojených států musí urychleně přijmout opatření k nápravě této chyby: zavázat se k vyřešení případu každého zadrženého, a to jeho převozem a propuštěním bez dalších průtahů a v souladu s mezinárodním právem. Nebo pokud existuje dostatek přípustných důkazů podle mezinárodního práva pro stíhání mezinárodně uznatelných trestných činů, musí se tak stát prostřednictvím federálního soudu.

Guantánamo je nesmazatelnou skvrnou v dějinách Spojených států. Prezident Biden nám všem - těm, kteří Guantánamo v průběhu let zažili nebo s hrůzou sledovali, i novým a budoucím generacím, které se o něm teprve dozvídají - dluží jeho uzavření jednou provždy.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

1
Vytisknout
9194

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2022