Do Baltského moře připlula ruská výsadková plavidla. Z ruského Dálného východu jedou jednotky k ukrajinské hranici a do Běloruska. Ruský ministr obrany zrušil dovolené

13. 1. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
  • Na pozadí nikam nevedoucích jednání, která si Kreml vynutil, probíhá další posilování ruské vojenské hrozby v Evropě. 

Do Baltského moře vplula v úterý skupina výsadkových plavidel ruské Severní floty. Podle pozorovatelů se jedná o dvě výsadková plavidla třídy Ropucha (Olenogorskij Gorňak a Georgij Pobědonosec) a další plavidlo Pjotr Morgunov třídy Ivan Gren. Podle ponoru jsou Ropuchy plně naloženy, předpokládá se, že námořní pěchotou a/nebo zbraněmi a vojenským vybavením. Morgunov je přinejmenším zčásti naložen. Výsadkové kapacity ruské Baltské floty se tímto takřka zdvojnásobily.

 

Vzhledem k dostupným scénářům možné konfrontace, které mj. zahrnují ruskou okupaci strategicky situovaného švédského ostrova Gotland (v prosinci loňského roku otevřeně probíranou v ruské státní televizi), je Švédsko výrazně znepokojeno, jeho průzkumná letadla se nonstop pohybují nad Baltem a po nedávných krizových konzultacích s Finskem a NATO politici diskutují o možnostech dalšího posílení ozbrojených sil. Opoziční konzervativci prosazují urgentní doplnění zásob munice. Finská armáda včera zahájila velké cvičení, oficiálně "test připravenosti" jednotek vyčleněných za účelem rychlé reakce na hrozby.


Baltské země včera v souvislosti s posledními událostmi požádaly Brusel o další posílení vojenské přítomnosti NATO na svém území.

Počínaje víkendem se na sociálních sítích objevují informace o aktivaci ruských vojsk na Dálném východě a na Sibiři, jako obvykle nejčastěji ve formě videí natáčených z projíždějících vlaků a dalších vozidel. Tato aktivace zjevně nemá nic společného s událostmi v Kazachstánu, kde se údajně Rusové chystají ke stažení. (Stahování ze Sýrie v minulých letech však oznamovali opakovaně. Nikdy k němu nedošlo.)

Podle toho, co bylo zaznamenáno v otevřených zdrojích, se v tuto chvíli jedná nejméně o 15 praporních bojových skupin s podpůrnými jednotkami, všechny směřující vojenskými vlaky na západ. Jedná se o spíše druhořadé ruské jednotky, většina těch elitních už své expediční příspěvky do ukrajinského pohraničí odeslala v loňském roce. - Nejméně v jednom případě byl zaznamenán přesun na západ u jednotky semibalistických raket typu Iskander-M.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v úterý nařídil "dočasné" zrušení vojenských dovolených v zahraničí.

1
Vytisknout
8658

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2022