Nadstranická koalice vyzývá prezidenta Bidena, aby odolal výzvám k vojenské akci proti Rusku

13. 1. 2022

čas čtení 1 minuta

Koalice konzervativních i progresivních zahraničněpolitických organizací doručila Bílému domu dopis, v němž prezidenta žádá, aby při jednáních mezi USA a Ruskem a na schůzkách NATO prosazoval širokou diplomatickou cestu s Rusy.

V dopise, který podepsal Quincy Institute for Responsible Statecraft, Bílý dům žádá, aby usiloval o naplnění Minských dohod, které by "demilitarizovaly východní oblast Donbasu na Ukrajině a zaručily regionu smysluplnou politickou autonomii při zachování ukrajinské suverenity nad oblastí a jejími hranicemi".

Klíčová je deeskalace, uvádějí organizace, které dohodu podepsaly a které rovněž zdůraznily potřebu zastavit rozšiřování NATO a odolat výzvám k vyslání amerických vojáků na obranu Ukrajiny.

Připojujeme se k výzvě více než stovky bývalých amerických představitelů a předních vědců, kteří uvedli, že kromě řešení problému naléhavých bezpečnostních výzev, musíme s Ruskem vést seriózní a trvalý strategický dialog, "který se bude zabývat hlubšími zdroji nedůvěry a nepřátelství" a zároveň odrazovat od ruské vojenské agrese. Tyto dialogy musí být spojeny s výslovnou snahou prezidenta Putina o "spolehlivé a dlouhodobé bezpečnostní záruky", které by "vyloučily další přesuny NATO na východ a rozmístění zbraňových systémů, které nás ohrožují v těsné blízkosti ruského území".

 

Celý dopis si můžete přečíst ZDE

2
Vytisknout
4779

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2022