Bude Boris Johnson konečně donucen k rezignaci?

12. 1. 2022

čas čtení 2 minuty

Boris Johnson se ve středu v poledne v Dolní sněmovně omluvil za účast na mejdanu v zahradě Downing Street dne 20. května 2020, uprostřed přísného lockdownu, kdy se Britové směli setkávat jen s jedinou osobou, a to venku. Mejdan se konal na základě emailové výzvy "přineste si vlastní chlast", kterou sto lidem rozeslal Johnsonův tajemník.  

Johnson v parlamentě ve středu tvrdil, že mejdan na zahradě Downing Street "vlastně neporušoval předpisy", ale že si měl  OSOBNĚ PRÝ uvědomit, jak věc bude vypadat na veřejnosti. Mejdan, kde se pilo víno a hodovalo se u prostřených stolů, Johnson považoval za "pracovní schůzku".

Johnson přiznal, že se mejdanu dne 20. května 2020 "účastnil asi půl hodiny", než se vrátil zpět "ke své práci".

Potíž je, že tímto přiznáním Johnson poskytl důkazy, že porušil tehdy platný zákon zakazující shromáždění. Druhá potíž je, že dosud Johnson v parlamentě tvrdil, že se žádné mejdany v Downing Street nekonaly a on se žádných neúčastnil. Lhaní poslancům v parlamentě je v Británii přečin, za nějž ministr či premiér musí rezignovat.

 
Předseda labouristů  Keir Starmer prohlásil, že premiér musí nyní odstoupit kvůli tomu, co Starmer označil za "směšné" lži a výmluvy.

Pan Johnson je také pod tlakem vlastních poslanců kvůli tomu květnovému večírku v roce 2020. K rezignaci Johnsona za lhaní vyzvali šéf skotských konzervativců Douglas Ross, bývalá šéfka skotských konzervativců Ruth Davidson i četní angličtí konzervativní poslanci.


 Někteří čelní konzervativci Johnsona v médiích naprosto nepřesvědčivými slovy hájí.

Bývalý Johnsonův hlavní stratég Dominic Cummings konstatuje, že Johnson (jehož označuje za neřízený nákupní vozík supermarketu) prostě jen drze lže: "Rezignuj!"



1
Vytisknout
5742

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2022