Novak Djokovič bude vyhoštěn z Austrálie. Federální soud potvrdil zrušení jeho víza

16. 1. 2022

čas čtení 3 minuty
Novak Djojković byl nyní deportován. Mohl se samozřejmě tomuhle všemu vyhnout, kdyby se nechal očkovat. Jeho rozhodnutí nenechat se očkovat ho stálo možnost vyhrát po jednadvacáté. Za každé rozhodnutí, které učiníte, přicházejí důsledky.
Soud v neděli zamítl žalobu proti rozhodnutí australského ministra pro přistěhovalectví Alexe Hawkeho o zrušení víza s odůvodněním, že Djokovičova přítomnost v Austrálii by mohla představovat riziko "občanských nepokojů", neboť je "talismanem nálad proti očkování".

Předseda soudu James Allsop oznámil, že soud jednomyslně zamítl Djokovičovu žalobu a že tenisová hvězda zaplatí náklady řízení.

 
 

Allsop vysvětlil, že rozhodnutí soudu neodráží "podstatu nebo moudrost rozhodnutí", ale spíše to, zda je natolik iracionální, že je nezákonné.

V prohlášení Djokovič uvedl, že je rozhodnutím "nesmírně zklamán".

Djokovičovi právníci tvrdili, že Hawkeovo rozhodnutí bylo "nelogické, iracionální nebo nerozumné" a ministr ho založil na Djokovičových veřejných prohlášeních o očkování, aniž by si skutečně vyžádal jeho názor.

Australská tenisová asociace ATP označila tuto historii jako "hluboce politováníhodnou sérii událostí". Konstatovala: "V konečném důsledku je třeba respektovat rozhodnutí zákonných orgánů týkající se záležitostí veřejného zdraví. Je zapotřebí více času, abychom zhodnotili fakta a vzali si z této situace ponaučení.

V noci Djokovičovi právníci dodali, že Hawke nezvážil dopad odebrání Djokovićova víza na nálady proti očkování.

U soudu v neděli se  ministrův právní zástupce Stephen Lloyd vyjádřil, že Austrálie "nesmí být povinna trpět přítomnost cizince jen protom, že se bojí, co by se mohlo stát, kdyby byl vyhoštěn".
 
Použití ministerské pravomoci zrušit vízum je spojeno s tříletým zákazem opětovného vstupu pro Djokoviće do Austrálie, s výjimkou závažných okolností.

Hawke ve svém prohlášení uvítal jednomyslné rozhodnutí a uvedl, že "silná politika ochrany hranic" Austrálie "nás ochránila během pandemie" a "má zásadní význam pro zachování sociální soudržnosti Austrálie".

Australský premiér Scott Morrison uvítal "rozhodnutí udržet naše hranice silné a zajistit bezpečnost Australanů". "Nyní je čas pokračovat v Australian Open a vrátit se k tenisu."
 
Reakce v Austrálii na výsledek soudu byly smíšené. Mluvčí opozičních labouristů pro vnitřní záležitosti Kristina Keneallyová uvedla, že Morrisonova vláda se stala "terčem posměchu na světové scéně".

"Vlastní argument Morrisonovy vlády před soudem byl, že vízum pana Djokoviče by mělo být zrušeno, protože jeho přítomnost zde může podpořit protiočkovací nálady na základě toho, co dělal a říkal před udělením víza," řekla Keneallyová. "To musí vyvolat otázku, proč mu vláda pana Morrisona vůbec udělila vízum, aby mohl do Austrálie přijet."

Prezident organizace Liberty Victoria Michael Stanton uvedl, že případ "upozornil na nefunkční australský režim rušení víz a zadržování osob a na znepokojivé využívání ministrových osobních pravomocí, které připomínají Boha".

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

1
Vytisknout
6079

Diskuse

Obsah vydání | 20. 1. 2022