"Visí na vlásku": co píší čtvrteční britské noviny o Johnsonově boji o udržení moci

20. 1. 2022

čas čtení 2 minuty

Británie je zcela posedlá rozbroji v Konzervativní straně a snahou řady poslanců odstranit Borise Johnsona z premiérské funkce


Plamenný požadavek bývalého konzervativního ministra pro brexit Davida Davise, aby Boris Johnson odstoupil, plní ve čtvrtek mnohé titulní strany britských deníků, zatímco jiné se zaměřují na premiérův vzdor tváří v tvář vzpouře konzervativců. David Davis ve středu v parlamentě citoval slavný výrok z roku 1938, jímž byl z premiérské funkce po Mnichovu vyhnán Neville Chamberlain. "Proboha, už vypadni!"

 

Deník Guardian přináší článek právě s tím výrokem:  "Už proboha vypadni!": Hněv toryů narůstá,  Boris Johnson se ale drží". Jeden konzervativní poslanec, zvolený za severoanglický okrsek Bury South,  Christian Wakeford, odešel od konzervativců k labouristům, že už Johnsonovo lhaní a korupci nemůže vydržet. Paradoxně to možná konzervativce posílí, protože se proti "emigraci zrádce" sjednotí. Johnson tvrdí, že odstupovat z funkce nebude, a má celou řadu stoupenců, především v jeho vládě. Mnoho konzervativních poslanců stále čeká na výsledek vyšetřování pitek v Downing Street, které provádí státní úřednice Sue Grayová. Je to však podvod, protože Grayová je podřízená Johnsonovi a ten má právo měnit formulace v její zprávě, než bude vydána.

Deník The Independent také v titulku  "Už proboha vypadni!" píše, že premiér čelil rozzlobené Dolní sněmovně, protože jeden z toryů přeběhl k labouristům.

Také Mirror přichází s citátem Davida Davise. Johnson "visí na vlásku", píše list nad titulkem  "Už proboha vypadni!".

I deník Metro píše  "Už proboha vypadni!" a vtěsnává titulek ho mezi fotografie Davise a Johnsona.

Ultrapravicová probrexitérská Daily Mail však naopak Johnsona hájí.  Vedle fotografie  Johnsonovy manželky Carrie píše, že  "Borisovo a Carrieino dítě postihl covid", v němž informuje, že šestitýdenní Romy byla vážně nemocná, ale už se uzdravuje. Daily Mail pak útočí  proti "narcistické sebrance toryovských vzbouřenců", kteří se snaží svrhnout vysoce efektivního premiéra, "který pro nás bojuje s covidem".

Jiný ultrapravicový bulvární ostře probrexitérský list, Daily Express, píše: "Ve jménu jednoty strany, jděte... a podpořte premiéra!". List uvádí, že se na Johnsonovu obranu mobilizují jeho stoupenci v Konzervativní straně. Otázkou je, dodejme, zda se tímto postojem britští konzervativci u voličů zcela zdiskreditují pro příští volby. Komunální volby se v Británii konají v květnu, uvidíme.

Podobná bouře je ve čtvrtek i v dalších britských denících.

Problém je, že kontroverzí kolem Johnsona Británie zanedbává všechny ostatní problémy, domácí i zahraniční. Johnsonova vláda je však stejně zcela neefektivní, i v dobách, kdy není kontroverze, poznamenává Jan Čulík.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

 

1
Vytisknout
5320

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2022