Vladislav Inozemcev: Západ by měl sankce koncipovat tak, aby mu umožnily Putinův režim přežít

21. 1. 2022

čas čtení 1 minuta
  • Ruský ekonom Vladislav Inozemcev již léta varuje Západ před iluzemi, že by mohl dalekosáhle ovlivnit politiku Kremlu nebo budoucí vývoj v Rusku. 

Dnes Inozemcev tvrdí, že takové uznání omezenosti prostředků je ještě důležitější než v minulosti, a to kvůli rostoucímu rozkolu mezi Ruskem a Západem nebo rozšířenému předpokladu západních lídrů, že sankce mohou donutit Kreml ke změně kurzu.

Putin a jeho režim budou ignorovat jakékoliv sankce a tak se budou snažit ukázat, že Západ nemá žádné skutečné nástroje k modifikaci akcí Moskvy. A co je ještě důležitější, změny v Rusku se objeví teprve tehdy, pokud velká většina obyvatelstva na ně bude připravena a bude je požadovat.

Ruská vláda má spoustu zdrojů, které jí umožní zajistit, aby takový okamžik hned tak nenastal. Proto by se Západ měl držet rady, že neradno pokoušet se Putinovo Rusko změnit, ale je prostě nutno jej přežít. Přitom ovšem musí udělat vše pro jeho zadržování v zahraničí. Přinejmenším musí Západ uznat, že mu chybí schopnost dosáhnout čehokoliv jiného.

Všichni kdo si přejí demokratické a evropské Rusko by měli praktikovat zásadu dobrých lékařů: Neškodit. Jinak intervence provedené způsoby, které vedou k nepředvídaným důsledkům, mohou již tak špatnou situaci ještě podstatně zhoršit.

Celý text v ruštině: ZDE(.pdf)

1
Vytisknout
5324

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2022