Británie: Rusko "už vybralo příštího ukrajinského prezidenta"

23. 1. 2022

čas čtení 1 minuta
  • Rusko zpracovalo plány na instalování bývalého ukrajinského poslance do čela země. Uvádí to hodnocení britského ministerstva zahraničí, upozorňuje Christopher Miller.

Hodnocení uvádí, že ruští zpravodajci plánující útok proti Ukrajině spolupracují s několika bývalými ukrajinskými představiteli, kteří v roce 2014 uprchli do Moskvy a snaží se vrátit k moci.

Informace přichází v okamžiku, kdy Rusko pokračuje v hromadění jednotek a těžkých zbraní v ukrajinském příhraničí, včetně Běloruska. Následuje po dalších varováních západních vlád v posledních dnech, podle nichž vzrůstá pravděpodobnost rozsáhlého útoku.

Rusko popírá přípravy k invazi a k informaci britské strany se nevyjádřilo.

Bývalý ukrajinský poslanec, který měl být vybrán do čela loutkové vlády, je Jevhen Murajev. Má 45 let a pochází z Charkova na hranici s Ruskem. Byl spojencem uprchlého prezidenta Viktora Janukovyče. Vlastní proruskou mediální společnost, kterou vloni vláda prezidenta Zelenského zakázala kvůli tomu, že měla pracovat na podkopání režimu v Kyjevě.

Murajev na žádost o vyjádření nereagoval, jen na Facebooku sdílel photoshopovaný obrázek sebe sama coby Jamese Bonda, s tím, že "podrobnosti zítra".

Podle britského ministerstva zahraničí ruské zpravodajské služby zapojené do plánování nového útoku proti Ukrajině jsou v úzkém kontaktu s několika lidmi z okolí bývalého prezidenta Janukovyče. Má jít o bývalého vicepremiéra úřadujícího premiéra Serhije Arbuzova, bývalého vicepremiéra a Janukovyčova personálního šéfa Andrije Klujeva, Vladimira Sivkoviče, bývalého zástupce šéfa Rady národní bezpečnosti a obrany a Mykolu Azarova, bývalého premiéra.

Celý text v angličtině: ZDE

-1
Vytisknout
6256

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2022