Tisková zpráva:

Europoslanci odsoudili násilí v Kazachstánu. “Pusťte demonstranty z vězení,” vyzývají v rezoluci

21. 1. 2022

čas čtení 2 minuty
Europoslanci dnes schválili rezoluci odsuzující násilí v Kazachstánu, během kterého tamní režim zavraždil několik stovek občanů. V rezoluci také vyzývají k propuštění protestujících nebo ke zveřejnění bližších informací k lidským ztrátám a zatčením. Podle europoslanců by měla Evropská unie společně se zahraničními partnery zahájit řádné mezinárodní vyšetřování zločinů spáchanými na občanech Kazachstánu. 

Musíme dát kazašskému režimu jasně najevo, že tohle si vůči vlastním bezbranným občanům nemůže dovolovat. Krveprolití, které ještě umocnil prezident Tokajev tím, že své občany označil za teroristy a na svoji obranu si pozval spřátelené země, je nemyslitelné a nesmí se opakovat,” říká europoslankyně Markéta Gregorová, která se na rezoluci aktivně podílela. Její frakce Zelených například prosadila, aby se europoslanci zastali i nezávislých kazašských médií.

V rezoluci jsme také vyzvali kazašské úřady, aby okamžitě obnovily neomezený přístup k internetu a odblokovaly všechny ostatní formy komunikace. Tokajev musí respektovat význam a úlohu svobodných médií a sdělovacích prostředků v Kazachstánu,” říká Gregorová, podle které by měla Evropská unie skrze vzájemné vztahy měla zvýšit svou diplomatickou přítomnost v regionu a v případě budoucích konfliktů pomáhat s mediací. 

Europoslankyně vystoupila i v debatě na plenárním zasedání. “Evropská unie jako lídr v ochraně lidských práv musí reflektovat, co se stalo. Bohužel nemá v regionu žádný hlas a reagovala příliš málo, příliš pozdě. Jak má navíc fungovat sankční mechanismus, když lidé jako Orbán, popírající porušování lidských práv, mohou díky jednomyslnosti zablokovat takové hlasování v Radě?” kritizovala Gregorová. Nabídla ale i cestu, kterou se vydat: “Musíme  se v regionu prosadit jako partner, který pomůže s mediací či mírovým řešením. A k tomu, abychom mohli být bráni vážně, musíme uplatnit sankce na kazašské vládní představitele, zodpovědné za toto krveprolití – nebo změnit náš zjevně nefunkční hlasovací mechanismus.

1
Vytisknout
4482

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2022