Daleko větší než vládní většina

21. 1. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Abych řekl pravdu, už mi to trochu leze krkem. Pořád poslouchám nebo čtu o tom, jak se bude škrtat, jak se soudci cítí ukřivděni, jak nebude na topení ve sportovištích, jak budou vyhazováni lidé z práce atd. Prostě musí se najít v rozpočtu zbytečných 80 miliard, což je odborníky vesměs považováno za nereálné.

K tomu: Daniel Prokop vysvětluje v našem Rozhovoru Britských listů, že schodek v rozpočtu musí být, protože po drastickém snížení daní není rovnováha mezi příjmovou a výdajovou složkou státního rozpočtu. Prostě se dost nevybere na daních pro nutné, neseškrtatelné státní výdaje.

 

Žijeme v rozpočtovém provizoriu, protože vláda veřejnosti slíbila, že ty škrty udělá a ty peníze najde. Snad to zvládne brzy. A všichni čekáme, koho to postihne. Tohle drama se děje především kvůli tomu, že loni byly sníženy daně, což stálo rozpočet asi 100 miliard. Tehdy se proti stavěla většina dnešní vládní koalice, dokonce i jasně pravicová TOP09. Existuje vážné podezření, že snížení daní, které bylo uděláno tak, že přineslo peníze především bohatým, mělo kromě drtivého vlivu na rozpočet také velký podíl na inflaci, kterou prožíváme.

Tak proč ty daně nevrátit, když bychom měli bez škrtů zase zpátky těch 100 miliard? Ten důvod je jasný: ve Sněmovně existuje daleko větší většina, než je ta vládní. Celkem 126 poslanců. Jsou to poslanci stran, které před rokem prosadily ono snížení daní: Ano má 72 poslanců, ODS má 34 poslanců a SPD 20 poslanců. Současná vláda je faktickým zajatcem této daleko větší většiny a musí se vrhnout do temnot nemožného.

Myslím, že nejzajímavější bude především to, zda skutečně uřízne těch 80 miliard, nebo zda se nakonec rozhodne vzdát a uznat meze reality. A pak samozřejmě půjde o to, komu vezme. Na jaře můžeme mít klidně plná náměstí protivládních demonstrací. A politicky z toho bude těžit Babiš a krajní pravice, které jistě před rokem ani nenapadlo, jak snižováním daní zatopí pod kotlem budoucí vládě.

4
Vytisknout
6884

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2022