Porušení předvolebních slibů. Ministerstvo průmysl chce dotovat uhlí a plyn

21. 1. 2022

čas čtení 2 minuty
Tisková zpráva Hnutí DUHA


Ministerstvo průmyslu pod novým ministrem Jozefem Síkelou přichází s prvním opatřením, které reálně ovlivní podobu naší energetiky. V rozporu s tím, co slibovaly strany před volbami [1] i s programovým prohlášením vlády [2] zvolil cestu nulové podpory pro fotovoltaiku, zcela minimální podporu větrné energie, dotovat bude naopak výrobu energie ze zemního plynu a uhlí. Vyplývá to z návrhu nařízení vlády k zákonu o podporovaných zdrojích energie [3].

 

V příštích třech letech by měl podle návrhu MPO stát dotovat výstavbu 3 000 MW plynových zdrojů a vyplácet elektrárnám a teplárnám dotaci 500 Kč za tunu CO2 z uhlí při výrobě tepla. Větrných elektráren chce přitom podpořit jen 180 MW a fotovoltaických čistou nulu. Pokud tyto objemy promítneme do reálné situace, ve větrné energii, která se u nás právě kvůli nedostatku provozní podpory nerozvíjí, plánuje vláda za tři roky vznik pouhých čtyřiceti až šedesáti větrných turbín.

Také fotovoltaika stagnuje, instalovaný výkon se v roce 2020 zvýšil o pouhých 3500 kW přesto, že běžely dotační programy na investice. Svůj slib podpořit vznik 100 000 solárních střech bez provozní podpory vláda nesplní.

Návrh nařízení mohou ostatní ministerstva a další organizace připomínkovat do 18. února a pak jej projedná vláda. Výsledná podoba tedy může být jiná.


Jiří Koželouh, vedoucí energetického programu Hnutí DUHA, říká:

Ministr Síkela zřejmě fatálně podcenil setrvačnost aparátu, který zdědil. Jak jinak si vysvětlit, že z jeho úřadu vyšel návrh masivně podporovat plyn a uhlí, ale jen pár větrníků a přesně nula fotovoltaických elektráren? Návrh je v příkrém rozporu s programovým prohlášením vlády i programem Starostů a nezávislých, kteří jej na post nominovali. Ministr sám mluví o tom, že jsme zaspali v rozvoji obnovitelných zdrojů. Měl by tento nesmyslný návrh nechat přepracovat.

Poznámky


[1] https://www.hnutiduha.cz/aktualne/analyza-strany-vetsinove-zelenaji-pred-volbami-slibuji-ozivit-krajinu-i-chranit-klima-casto 

[2] https://www.hnutiduha.cz/aktualne/programove-prohlaseni-vlady-potvrzuje-enviromentalni-sliby-ekologicke-organizace-je-budou

[3] Návrh nařízení vlády k připomínkám do 18. února https://apps.odok.cz/veklep-detail?pid=KORNCANFFJKE 

Nařízení stanovuje, jaký objem obnovitelných zdrojů chce vláda v příštích letech nakoupit v aukcích a jaký objem podpoří formou zeleného bonusu. 


--
Hnutí DUHA - Friends of the Earth Czech Republic
 
T: +420 604 131 131
W: www.hnutiduha.cz

2
Vytisknout
7352

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2022