USA jednají s energetickými firmami o dodávkách plynu do EU pro případ nového konfliktu na Ukrajině

19. 1. 2022

čas čtení 1 minuta
  • Americká vláda jednala s několika mezinárodními energetickými společnostmi o nouzových plánech dodávek zemního plynu do Evropy, pokud konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou naruší ruské dodávky, napsali Dmitrij Ždannikov, Ron Bousso, Simon Lewis a Timothy Gardner.

USA jsou znepokojeny tím, že Rusko připravuje možný nový vojenský útok na zemi, kterou napadlo v roce 2014.

Evropská unie odebírá z Ruska zhruba třetinu své spotřeby plynu a americké sankce uvalené kvůli válce mohou ruské dodávky narušit.

Přerušení ruských dodávek do Evropy by zhoršilo probíhající energetickou krizi vyvolanou nedostatkem paliva. Rekordní ceny elektřiny zvedly platby pro spotřebitele a vyvolaly protesty v některých zemích.

Oslovené společnosti sdělily americké vládě, že globální nabídka zemního plynu je omezená a je k dispozici jen málo suroviny k nahrazení velkých objemů plynu z Ruska.

Kromě toho, že byly společnosti dotázány, jakou kapacitu zvýšit dodávky mají, američtí představitelé také zjišťovali, zda mají kapacity zvýšit export a v případě potřeby odložit údržbu zařízení.

Pokud budou dodávky plynovody z Ruska omezeny, evropští zákazníci budou muset shánět zásilky tankery přepravovaného silně chlazeného zkapalněného plynu (LNG).

Americký vývoz LNG by měl letos stoupnout a z USA by se měl stát největší světový dodavatel této komodity. Evropa ale soupeří o dodávky z USA či Kataru s Čínou a Japonskem, které také čelí energetickým potížím.

Celý text v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4425

Diskuse

Obsah vydání | 21. 1. 2022