Rusko "chystá operaci k ospravedlnění invaze na Ukrajinu"

14. 1. 2022

čas čtení 2 minuty
  • USA disponují informací, že Rusko rozmístilo skupinu operativců, kteří mají provést na východě Ukrajiny operaci s cílem vytvořit záminku k invazi, píše Natasha Bertrandová.
.
Jake Sullivan, poradce Joea Bidena pro národní bezpečnost, konstatuje, že americká výzvědná komunita má informace, že Rusko se připravuje vytvořit záminku pro invazi na Ukrajinu, píše Amy Mackinnon, reportérka pro národní bezpečnost v časopise Foreign Policy, spolupracovnice Britských listů a absolventka ruštiny a češtiny na Glasgow University:

USA mají důkazy, že tito operativci jsou vycvičeni k boji ve městě a použití výbušnin, aby provedli sabotáže proti ruským proxy jednotkám v Donbasu.

Toto prohlášení odráží i prohlášení ukrajinského ministerstva obrany, podle nějž ruské zvláštní služby připravují provokace proti ruským silám a chystají se obvinit Ukrajinu. Včera věc zmínil Bidenův poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Anonymní americký představitel dále sdělil CNN, že Bidenova administrativa je přesvědčena, že Rusko připravuje invazi na Ukrajinu, "která může vyústit v rozsáhlé porušování lidských práv a válečné zločiny, pokud diplomacie nedosáhne svých cílů".

"Ruské ozbrojené síly plánují zahájit tyto aktivity několik týdnů před vojenskou invazí, která může začít mezi polovinou ledna a polovinou února," prohlásil zdroj. "Viděli jsme tento scénář v roce 2014 na Krymu."

USA také sledují, jak ruští vlivoví hráči začali připravovat ruské publikum na intervenci, včetně narativů ohledně zhoršování stavu lidských práv na Ukrajině a rostoucí militantnosti ukrajinských lídrů.

"Během prosince se ruskojazyčný obsah na sociálních médiích pokrývající všechny tři narativy rozrostl na průměrně takřka 3 500 příspěvků denně, což je 200 % nárůst oproti dennímu průměru v listopadu," dodal zdroj.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8300

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2022