Koronavirus: Odhalen další mejdan v Downing Street během lockdownu

14. 1. 2022

čas čtení 7 minut
V pátek 14. ledna 2022 zaznamenala Česká republika  13 151  denních nákaz. Hospitalizováno je 1802 osob. Celkem zemřelo v ČR 36 828 lidí, to je denní nárůst o 29 osob. Počet nákaz za posledních 7 dní na 100 000 obyvatel je 586 (v pátek byl 525), počet nákaz za posledních 14 dní na 100 000 obyvatel je 990 (v pátek byl 914). Suspektní reinfekce je 36 280 případů, v pátek 14.1 jich bylo 1687.  ZDE      

Ve čtvrtek 13. ledna 2022 zaznamenala Česká republika  11 675  denních nákaz, avšak nezaznamenávají se reinfekce. Hospitalizováno je 1912 osob. Celkem zemřelo v ČR 36 799 lidí, to je denní nárůst o 77 osob.   ZDE    

- Itálie v sobotu zaznamenala 180 426 denních nákaz a 308 mrtvých.

- Tisíce lidí demonstrovaly ve Vídni proti povinnému očkování na covid, které vláda zavádí od února. Parlament o tom bude hlasovat příští týden. Podle průzkumu pro časopis Profil je 51 procent Rakušanů proti povinnému očkování. 34 procent Rakušanů je obecně proti povinnému očkování a 17 procent jich chce počkat. 45 procent Rakušanů povinné očkování proti covidu podporuje. Obě hlavní rakouské strany, konzervativci Karla Nehammera a opoziční sociální demokrati mají podporu 25 procent. Ultrapravicová Strana svobody má podporu 20 procent.


-  Neustále vycházejí najevo DALŠÍ informace o zakázaných, tajně pořádaných opileckých mejdanech v Downing Street za Borise Johnsona. Sídlo britského premiéra pořádalo během lockdownu od roku 2020, kdy bylo zakázáno sdružovat se, opilecké mejdany každý pátek až do časných ranních hodin. Zaměstnanci Downing Street si k tomu účelu dokonce pořídili ledničku, kde chladili až 34 lahví vína:


- V Británii stoupá počet nemluvňat ve věku pod jeden rok hospitalizovaných s omikronem, lékaři ale konstatují, že onemocnění je většinou velmi mírné. Počet dětí mladších jednoho roku hospitalizovaných na covid byl 30 procent, nyní je za poslední měsíc 42 procent. Možná je to proto, že omikron postihuje horní cesty dýchací a nemluvňata je mají krátké. Děti mají horečku, kašel a přiznaky chřipky a většinou jsou v nemocnici na kontrolu. Hospitalizovány jsou většinou na dva dny. ZDE  

- Polští vládní vědečtí poradci pro  covid rezignovali. Obvinili polskou vládu, že se  neřídí vědeckými poznatky. Více než dvě třetiny členů polského lékařského poradního orgánu pro Covid-19 v pátek rezignovaly s tím, že vláda nedbá jejich doporučení pro pandemii. V prohlášení 13 ze 17 členů rady uvedlo, že pociťují "nedostatek politických možností k zavedení optimálních a celosvětově ověřených metod boje proti pandemii". Stěžovali si také na "rostoucí toleranci" vlády vůči státním úředníkům, kteří zlehčují hrozbu pandemie a  potřebu očkování.  Tento týden počet úmrtí na koronavirus v Polsku překročil 100 000. Polsko patří  patří v současné době v počtu  úmrtí na milion obyvatel k nejvyšším na světě, je to tam více než 57 ve srovnání s přibližně 34 úmrtími ve Spojených státech a 38 v Rusku. Pouze 56 % z 38 milionů obyvatel Polska je očkováno, což je méně, než je průměr v Evropské unii. 


- Německo v pátek zaznamenalo další denní rekord 92 223 denních nákaz a 286 denních úmrtí. Sedmidenní výskyt infekcí v Německu se blíží rekordnímu počtu 485 nákaz na 100 000 obyvatel, což byla situace v listopadu. (V ČR je sedmidenní počet nákaz 525 na 100 000 obyvatel, čtrnáctidenní  914 na 100 000 obyvatel). 73,3 procent nákaz v Německu tvoří nyní omikron.

- V Itálii má nyní omikron prevalenci 81 procent.

- Holandsko zaznamenalo rekordních 35 000 denních nákaz.

- Číslo R v Británii je nyní mezi 1,1 a 1,5.

- Bývalý Johnsonův  tiskový mluvčí James Slack se omluvil za další mejdan, který se konal v Downing Street během lockdownu při příležitosti jeho odchodu z Downing Street. Na mejdanu se tancovalo, púčastnilo se ho třicet lidí a přinesli si kufr vína z nedalekého obchodu. Mejdan se konal den před pohřbem prince Filipa, manžela královny Alžběty, jehož se Alžběta účastnila za přísných karanténních podmínek - známá je fotografie, jak truchlící Alžběta sedí v kostele sama. Slack se stal po odchodu z Downing Street  náměstkem šéfredaktora bulvárního Murdochova deníku The Sun.

Úřad britského premiéra v Downing Street se omluvil anglické královně Alžbětě, že se loni v době celonárodního smutku v předvečer pohřbu Alžbětina manžela prince Philipa dne 16. dubna 2021 během lockdownu v Downing Street konaly hned dva mejdany, jeden na odchodnou Johnsonova tiskového mluvčího Jamese Slacke a druhý na odchodnou vládního fotografa. Pití na těchto mejdanech pokračovalo dlouho do noci.  ZDE 

- Vyšetřování opakovaných mejdanů v Downing Street za vlády Borise Johnsona prý odhalí "fraškovitou" kulturu neustálého pití a neformálních mejdanů. Mejdany však vyšetřuje státní úředníce, která plně podléhá Johnsonovi, který má právo upravovat její konečnou zprávu. Downing Street lže, že jde "nezávislé vyšetřování", tomu tak ale není.

- Londýnská policie oznámila, že nebude vyšetřovat mejdany v Downing Street, přestože policie po celé zemi pokutovala tisíce lidí za porušování lockdownu.

- Půl milionu Izraelců starších 60 let už bylo očkováno čtvrtou dávkou vakcíny proti covidu, oznámil premiér Naftali Bennett.

- Světová zdravotnická organizace v pátek schválila dvě další léčby covidu.

- Španělsko zpřístupňuje čtvrtou vakcínu zranitelným občanům, včetně těch, kteří mají rakovinu, měli nedávno transplantaci anebo se podrobují dialýze.

- Švédská premiérka Magdalena Andersson má pozitivní test na covid.

- V Asii vzniklo v důsledku pandemie dvacet nových pandemických miliardářů, zatímco 140 milionů tamějších obyvatel upadlo do drsné chudoby, informuje v analýze charitativní organizace Oxfam.

- Desetitisíce francouzských učitelů se účastní jednodenní stávky proti Macronově covidové strategii. Vláda s učiteli "nekonzultuje", stěžují si odbory. Francie neuzavřela školy, avšak vlna omikronu od ledna způsobila v nich naprostý chaos. Asi 10 000 tříd bylo posláno kvůli infekci domů. Rodiče a děti stojí v mnohahodinových frontách před lékárnami a čekají na testování. Učitelské odbory kritizují vládu za "naprosto dezorganizovaný přístup", který školy učitele a žáky nechrání před infekcí. ZDE 

-1
Vytisknout
4807

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2022