Německo: Bývalý plukovník Asadovy armády odsouzen za zločiny proti lidskosti

14. 1. 2022

čas čtení 1 minuta
  • Německý soud shledal bývalého plukovníka Asadovy armády vinným ze zločinů proti lidskosti a odsoudil ho k trestu odnětí svobody na doživotí. 
  • Jde o přelomový proces, který se zabýval státem sponzorovaným mučením během syrské občanské války. 

Anvar Raslan byl shledán vinným z toho, že dohlížel na zavraždění 27 lidí ve věznici Al-Chatíb v centru Damašku.

Raslanovo stíhání proběhlo podle principu univerzální jurisdikce, který umožňuje stíhat možné válečné zločiny spáchané cizinci v jiných státech.

Proces u vyššího regionálního soudu v Koblenzi ve spolkové zemi Porýní-Falc je prvním takovým procesem na světě, který spojuje zločiny proti lidskosti se státem organizovaným mučením v Sýrii.

Osmapadesátiletý bývalý plukovník popírá, že by vydal rozkazy k mučení.

Ke zločinům proti lidskosti mělo dojít v letech 2011-2012 - v raných stádiích syrské občanské války.

Raslan je údajně zodpovědný za mučení nejméně 4 000 lidí ve věznici civilní rozvědky Direktorát všeobecného zpravodajství (Idárat al-Muchábarát al-ʿAmmáh) v hlavním městě Damašku.

Obžalovaný je obviněn, že přihlížel výslechům, které zahrnovaly elektrické šoky, bití pěstmi, kabely a biči, znásilňování a sexuální zneužívání nebo spánkovou deprivaci.

Podle obžaloby Raslan přiděloval vyslýchající a bachaře na službu v proslulé věznici a rozhodoval o jejich pracovních procedurách. Věděl také o rozsahu mučení. To sloužilo k vynuceným přiznáním a získávání informací.

Zdroj v angličtině: ZDE

-1
Vytisknout
5115

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2022