Tisková zpráva:

Festival Věčná naděje představí dílo tzv. terezínských skladatelů

14. 1. 2022

čas čtení 2 minuty
Pátý ročník unikátního hudebního festivalu Věčná naděje, připomínající především dílo skladatelů tvořících v katastrofálních podmínkách koncentračních táborů, proběhne od 15. února do 3. dubna 2022. Organizátoři oznamují první body festivalového programu. Ten bude zahrnovat nejen koncerty ve výjimečných prostorech, ale také přednášky, besedy a literární čtení.

Festival zahájí 15. února akordeonista Ladislav Horák s doprovodem Komorního orchestru Pražské konzervatoře pod vedením japonského dirigenta Chuhei Iwasakiho. Sál Pražské konzervatoře rozezní Studie pro smyčce, komplexní dílo Pavla Haase, jednoho z představitelů tzv. terezínských autorů, napsané v Terezíně rok před autorovou smrtí, v konfrontaci s nejznámějším dílem Astora Piazzolly Čtvero ročních období v Buenos Aires.

„Letošní ročník hudebního festivalu Věčná naděje si klade za cíl implementaci významných tzv. terezínských autorů do každodenního hudebně kulturního života. Hned v úvodu tak připomeneme nejen výročí úmrtí krále argentinského tanga, Astora Piazzolly, ale také tango coby žánr, který se v koncentračních táborech často hrál a skládal. Jako highlighty ročníku 2022 si dovolujeme zmínit recitál Josefa Špačka s Miroslavem Sekerou a koncert Talichova kvarteta, souboru, který si letos připomíná 60 let od svého založení,“ říká dramaturg festivalu Petr Nouzovský.

Právě recitál houslisty Josefa Špačka a klavíristy Miroslava Sekery proběhne 3. března. Legendární dílo Mnoho povyku pro nic Ericha Wolfganga Korngolda zazní ve společnosti Gideona Kleina, Igora Stravinského a Leoše Janáčka. Janáček je nejen jedním z nejuznávanějších autorů současnosti, ale byl i velkým vzorem Gideona Kleina, neméně talentovaného skladatele, jemuž nebylo umožněno dostát celosvětového uznání.

Erich Wolfgang Korngold se narodil v Brně do židovské rodiny, kvůli svému původu emigroval roku 1943 do Spojených států. Stal se průkopníkem filmové hudby, za hudební doprovod snímku Dobrodružství Robina Hooda získal cenu Oscar, na významné ocenění byl později ještě dvakrát nominován.

Festival zakončí 3. dubna v kostele U Salvátora program Hudba pro Prahu Karla Husy provedený Hudbou Hradní stráže a Policie České republiky pod vedením šéfdirigenta Plk. Václava Blahunka. Další program na rok 2022 oznámí festival Věčná naděje v nejbližších týdnech. V rámci edukativní linky vydal festival a nadační fond Věčná naděje na podzim 2021 audioknihu Erika Poláka Tři kapitoly, přibližující život třináctiletého chlapce v Terezíně. Vyprávění oživil hlas herce Daniela Krejčíka a hudba Davida Dorůžky. Vstupenky na festival Věčná naděje zakoupíte v prodejní síti GoOut.

-1
Vytisknout
8803

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2022